torsdag 2 oktober 2014

EUR eller SEK vid kortbetalning?

När man betalar med kreditkort får man nästan alltid frågan vilken valuta man vill betala i: EUR eller SEK?
Lånat bild från Bank Norwegian
eftersom det är de kort vi har använt.

Ja, du... Ta nåt! Tryck-tryck...

När vi semestrade i Spanien för två år sedan hade vi inte en aning om vad som var mest fördelaktigt så det blev ibland det ena och följdaktligen ibland det andra.

Sedan läste vi om det bl a i en tråd på Spanienforumet, att det är mest fördelaktigt att använda sig av EUR. Så i sommar har vi kört på det. Har frågan kommit upp har vi alltså valt EUR eftersom det har varit alternativet sedan vi lämnade Danmark. Ibland har frågan inte kommit upp och man ser i efterhand på kvittot att de valt SEK.

Tanken har väl varit att jag skulle dubbelkolla att valet varit det rätta. Vid tillfälle, någongång...

Idag var det dags! Jag kollade igenom våra fakturor och hittade två tillfällen då det under samma dag debiterats i respektive valuta. Ja, och nu kommer det här som alla skakar på huvudet åt: jag sparar alltid kvitton. (Men det kan vi återkomma till i ett annat inlägg, känns som att det finns en del att adressera där.) Så jag hittar de fyra kvittona och kan konstatera följande:
Den 10 augusti var kursen 9,4232 vid köp i EUR medan den var 9,5346 i SEK.
Den 24 augusti var kursen 9,2891 vid köp i EUR medan den var 9,4698 i SEK.

Nu är detta ju inte helt statistiskt bevisat men det verkar som att vi valde rätt. I alla fall vid de två tillfällena vi valde EUR dagarna ovan.

4 kommentarer:

 1. Så har det varit länge; välj att betala i euro. Dock, i och med det svenska valet i september blev kronan sänkt några dagar, men det lönar sig ändå att betala med eurokurs och har så gjort i åtminstone sju år mig veterligen. Och jag har provar världen över. Sparar också kvitton, ett tag...(Och det är de rekommendationer som även Riksbanken ger.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är alltid skönt att bekräfta det själv, att man har gjort rätt... :)

   Radera
 2. Hej

  Nej,du är inte ensam om att spara kvitton,dessutom lusläser jag kassakvittona från min närbutik.Ofta fel till min nackdel.

  Har också märkt att det är bättre kurs vid uttag i Spanien. Men att skillnaden var så stor trodde jag inte.

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också kolla kvittona och stackars butiken om det är fel på något till deras fördel. :)

   Radera