fredag 24 oktober 2014

Kardemumma-jakten

När man flyttar till ett annat land kan man ju välja att fortsätta leva som man gjort innan med samma rutiner, samma mat och allt annat runt omkring en. Självklart beror det ju också på var man väljer att bosätta sig, vissa länder är ju så helt "avvikande" ifrån t ex Sverige att det inte går att fortsätta leva så som man gjort tidigare.

I Spanien kan man leva svenskt, om man vill. Ja, om man bortser ifrån vädret för vädret kan man som bekant inte göra så mycket åt.

Men att flytta till ett annat land och fortsätta leva så som vi gjort tidigare var inte riktigt vår tanke. Vi ska försöka anpassa oss till Spanien - inte Spanien efter oss (Haha, lycka till med den!).
 
Jag tycker ju det är trist när jag kommer in i den vanliga spanska livsmedelsbutiken och det första jag ser är Wasa knäckebröd, Svennes kaviar och BOB jordgubbssylt. Jag kommer säkert att känna ett jättesug efter t ex kaviar och hårt bröd, vi kommer säkert att köpa någon gång men inte än...

Lånat den fina bilden av http://www.huippukuntoon.fi
Jag har dock fått för mig att baka bullar. Och jag vill och SKA ha kardemumma i dem för det har jag bestämt. Och för att jag älskar kardemumma! Dessutom har jag lite annat mumsigt planerat för nästa helg som jag behöver kardemumma till.

Tyvärr verkar inte spanjorerna ha upptäckt denna underbara krydda för jag hittar det inte!
- ¿Dónde es el cardamomo?
- ¿Cardamomo? ¿Es una especia, sí? Lo siento, no vendemos.

Så lät det på Carrefour idag, de är ledsna men säljer den alltså inte. Visst kan jag be mamma skicka i ett brev, om två veckor kommer en väns man ned och visst kan han ta med...

Men jag vill ju ha NU! Idag, i alla fall.

7 kommentarer:

 1. Det var nog inte en alldeles vanlig livsmedelsbutik om du hittade kaviar och jsvensk jordgubbssylt i den :-) Men utbudet kanske är annorlunda på Solkusten. Håll hårt i den butiken, det där suget efter svenska produkter kommer! (Det är här i Spanien som jag äntligen har lärt mig att gilla Kalles kaviar, efter att ha hittat en tub på Ikea).
  Jag specialbeställde kardemumma i kryddbutiken i byn vi bodde i tidigare. Bullbaket fick vänta några dagar, men jag var glad när kryddpåsen kom. Tils jag såg innehållet. Det var inte mald kardemumma utan hela frön! Men envis som jag var (och bullsugen) skar jag upp fröna, skrapade ur innehållet (precis som på bilden ovan) och mortlade det tills jag fyllt mina mått. Nu får jag skickat till mig, eller köper på mig om jag är i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var så jag hittade din blogg, jag sökte på kardemumma Spanien. Men just nu skulle jag inte bry mig om jag fick pillra loss fröna själv bara jag fick dem! Jag är dessutom van att pillra loss fröer. 😊
   Det mesta finns på Carrefour, t ex BOB sylt mm. Men kardemumma? Nä...
   Sanslöst!

   Radera
  2. Haha!
   Testa att gå till en välsorterad semillería, förmodligen har de inte kardemumman men kan beställa hem. Gissar jag.
   Jag har läst om Carrefourbutiken på Solkusten som ska ha en massa svenska varor, jag ville besöka den när vi var i Fuengirola i somras men vi gick till svenskbutiken istället.
   Jag har en fråga: Hur har ni gjort/ska göra med alla saker och möbler i Sverige? Köra ner dem? Hur? Jag undrar eftersom jag funderar på hur jag ska få hit mina saker till rimlig kostnad.

   Radera
  3. Vi har magasinerat och de kommer även att kunna sända ned sakerna när vi känner att vi är på plats där vill vill vara. Vi har inga möbler, vi gjorde oss av med allt det utan har eg 8 kubik med böcker, kläder, porslin, saker...

   Radera
  4. Just ja, det kostar oss 6000:- för första kubiken och sedan 2500 per kubik med Roslagens Europatransport.

   Radera
  5. Hej! Ett tips! Vi transporterade våra grejer Sthlm - Alicante med Lars Perssons Åkeri AB i Rumskulla. Fungerade klockrent och betydligt lägre pris än Roslagens Transport. Vår chaufför hette Calle. / Kicki

   Radera
  6. Hej Kicki,

   Tack för tipset. Nu är ju alla våra saker magasinerade hos dem så då blir det ju smidigt att använda sig av dem. Men det är klart, när det är dags att ta ned sakerna så får man väl se sig om igen.

   Radera