torsdag 6 november 2014

I butiken: krossade tomater

Att gå i en matvaruaffär tar rätt lång tid - alltför lång tid! - tycker mannen min. Och att stiga in i en spansk matvarubutik (Carrefour, Mercadona, Eroski, Lidl och alla de andra) blir ju en ny värld i jämförelse med ICA, Coop, Hemköp osv. Att sedan hitta runt i den nya världen tar ännu längre tid... För vad är det som står på hyllorna, egentligen?

Vi tar det här med krossade tomater. Eller egentligen konserverade tomater, för det finns ju olika: hela, krossade, passerade, smaksatta, puré osv. Och sedan tillkommer som vanligt olika märken i form av butikernas egna och olika producenters. Men som jag har upplevt det så är det i Sverige alltid "rena" tomater (OK, det är säkert något konserverande tillsatt) med olika konsistens eller mängd vatten. Ungefär så.

Här i Spanien fattar jag ännu ingenting... Tomate Triturado, Tomate Frito, Tomate Entero, Tomato Tamizado, Tomato Pure, Tomate Salsa Pizza...Till dessa varianter finns Extra och Casero, Suave och Con Aceite m fl. Och tittar man på innehållsförteckningarna finns där oljor, salt, peppar, lök, socker, citronsyra mm.

VICKEN TOMATRÖRA! Rena salsan, alltså!

Så nu ska vi se om jag kan kan bena upp det här, kanske t o m lära mig något?

Enligt Googles översättning:
Tomate Triturado krossade
Tomate Entero hela
Tomate Tamizado passerade
Tomate Frito tomatsås
Tomate Pure tomatpuré
Casero hemlagad
Con Aceite med olja

Vad är det då för skillnad på Frito och Tamizado? Är det så att frito alltid innehåller en massa lök, olja och kryddor, tro? Det finns även en Frito som är Suave (mjuk) och den var väldigt söt i smaken. Inte vad just då när jag lagade mat hade räknat med...
Om jag vill köpa passerade tomater så ska jag alltså hålla koll efter Tomate Tamizado och vill jag ha vanliga krossade så är det Tomate Triturado? Men varför är det då salt i mina Triturado-burkar i skåpet?

Känns som att jag ska hålla mig till de tre första alternativen även om det i hyllorna finns mängder med Frito. Jag gillar ju att krydda själv.

4 kommentarer:

 1. Håller helt med dig om denna djungel, men jag köper förska tomater, krossar dem eller passerar, beroende vad jag skall ha dem till, och kryddar efter behag och kokar dem ett bra tag. Då vet man exakt vad som ingår. Ibland kan lite vatten tillsättas. Enkelt och väldigt gott. (Tomatpuré har jag dock köpt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé. Problemet är sedan var man ska förvara dem... För här finns banne mig ingen förvaring. Stod och svor över det idag senast, var 17 ska jag knöka in majsen och tomatburkarna?
   Kylskåpet är ju som alltid fullt och frysen är som ett större fack.

   Och så är det ju bekvämt med konserverna - gäller bara att hitta rätt sort.

   Radera
 2. Tomatpuré? Visste inte att det finns här! Har letat nämligen. Men inte på Carrefour, dumt nog, där finsn ju det mesta!
  Den enda konserven du behöver av de ovan nämnda är tomate frito. Standard i spanska hushåll. Man klarar sig inte utan tomate frito här:-) Man kan göra den själv förstås, vi gör det när vi råkar ha en massa fina tomater som måste tillagas så snart som möjligt. Man steker dem jättelänge i olivolja tills det bara är en sås av dem. Kan blandas med stekt lök, stekt paprika och stekt vitlök också. Eller så köper man färdig. Tomate frito casero är bäst (ska likna hemgjord mer). Suveränt på pizzan, i varma smörgåsar (tomate frito blandat med tonfisk), som extra smaksättare i arroz con tomate och nödvändig ingrediens för supergoda carne con tomate till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, har sett att det står pure. Eller vänta, menar de då att det är rent. Men jisses så dumt! :) Ja, det är ju det de menar. Tänkte väl, en hel konserv med tomatpuré... Men om det är rent, menar de då utan skal och frö eller menar de utan tillsatser?

   Fast jo, jag har sett riktig puré på tub eller liten glasburk också. Vågar inte lova att det var Carrefour - som har mycket men inte allt, t ex inte kardemumma! :) Lidl kanske? Jag får hålla koll och hojta till när jag sett något.

   Radera