måndag 17 november 2014

Residencia - akt 3

Ja, här kommer då den tredje och sista delen (hoppas jag) om vår residencia-ansökan.

Imorse stoppade vi ned tjocka pärmen med alla papper i samt passen i original. Vi satte oss i bilen och tog "the scenic route", dvs den utmed havet, och kom fram i god tid. Hade det inte blåst så förskräckligt hade vi strosat runt lite för det är fint i Benalmádena.

I stället satte vi oss inne i vestibulen på Policía Nacional och väntade på Andrea som åter skulle få hjälpa oss med språk och administration med polisen. Därefter satte vi oss på väntstolarna i någon minut eller två innan vår stund var kommen.

Andrea plockade fram sin mapp med alla blanketter och papper som vi lämnat till dem för flera veckor sedan och som de sedan har sammanställt och förberett.
Först var det mannen min och det var bara att kolla pass, skriva under blanketten, titta lite på något papper. Klart.
Sedan var det min tur. Det var ungefär samma sak: kolla pass, skriva under, titta på papper, prata med Andrea. Klart.
Och sist då sonen: pass, mannen min skrev under papperet i stället för sonen, prata med Andrea, bläddra papper, prata med Andrea som nu började se lite stressad ut. Födelsebevis? Vi har inget födelsebevis med.

Jag kände hur jag började bli upprörd och stressad.
- Men ni har ju fått allt ni skulle ha. Dessutom så står det EXAKT samma saker på första sidan på det där papperet som visar att vi är föräldrarna, det där från Skatteverket.

Blädder-blädder...

Andrea pekar och börjar prata sig varm för de ihophäftade och översatta papperen som ligger i högen vi gett till damen på andra sidan skrivbordet och hon verkar till slut godta det. Puh!

Sedan vänder sig damen mot skrivaren och lägger i papper med små gröna etiketter på. Hon stämplar dem efter utskriften och så har vi dem: de gröna små residencia-korten. Med plast på bara en sida...

Här kommer det lustiga. Man ska alltid ha med sig residencia-kortet och man ska alltid uppvisa det i kombination med giltig identitetshandling (typ körkort). Men det är inte av så pass bra kvalité att man kan ta med sig kortet i original, man får inte plasta in det själv. Men det går bra att kopiera fram- och baksida och plasta in kopian för att ha i plånboken. Hört talas om badge-skrivare, Spanien?

Vi har i alla fall residencia-kort nu. Det tog ca 20 minuter, om man nu inte räknar alla dagar och veckor innan...

Snart ska jag iväg till kinaaffären vid sonens skola och se om de har några självlaminerande plastfickor - de har ju allt.
Nästan.

Edit 2015-05-03:
Här är de andra akterna:
Akt 1
Akt 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar