tisdag 4 november 2014

Residencia - akt 1

Ja, vad ska man säga... Var ska man börja... ?

Kan ju börja med att berätta vad residencia är, dvs så som jag har uppfattat det. Det är alltså att man skriver sig i Spanien. Vi skriver ut oss ur Sverige och skatterna och in oss i Spanien med i alla fall lite lägre skatter. I runda slängar...

För att kunna ansöka om residencia behöver man uppfylla vissa kriterier:
* Man ska ha NIE
* Man ska ha en inkomst
* Man ska ha en sjukförsäkring

Mannen min uppfyller ju detta med sitt företag och de sociala avgifter han nu betalar in till spanska staten. Jag gör det ju inte... jag är tydligen enligt spansk definition hemmafru.

Hemmafru? JAG?! I mitt huvud ekar nu det där skräckfilmsljudet "Skriii-skriii-skrii...!" från vilken film det nu är. Det där man hör när någon står med kniven i högsta hugg. Psycho?

Fast det var inte det jag skulle skriva om...

I alla fall, det kunde ju bli lite komplicerat det här så vi vände oss till vår advokatbyrå och de bokade tid hos polisen i Fuengirola till idag, de skulle fixa alla papper. Vi behövde bara dyka upp med passen i handen. Sonen skulle få slippa skolan under några timmar.

Igår eftermiddag fick jag ett mail från advokatbyrån där de sa att eftersom de har bokat in oss på polisen i Fuengirola har de uppgivit att vi bor i Fuengirola. Öh... VA?!

Jag fick tag i dem i morse innan den utsatta tiden och frågade varför och jo, det kunde ta 1-2 månader att få tid vid Torremolinos-polsen (dit vi då tydligen tillhör) så därför blev det Fuengirola-kontoret och så skulle vi bara anmäla annan adress efteråt.
- Men adressen stämplas ju på residencia-kortet, sa jag. Vad tror du de tycker i Benalmádena när vi ska skriva in oss i kommunen (Padrón) och det står Fuengirola? Kommer de då inte säga att vi måste skaffa nytt residencia-kort i alla fall med korrekt adress?
- Jo.... ja... det har du rätt i... det tänkte jag inte på... tänkte bara på att ni hade bråttom...
- Vad är det för adress ni har skrivit in på papperen?
- Det är en hyreslägenhet vi har, brukar använda den...

Det slutade med att vi avstyrde det hela, de får vaska fram en tid på något sätt så att det blir rätt från början. Det känns liksom som att risken finns att det kan gå fel i alla fall, då behöver man ju inte medvetet göra fel.

Nu tar det ännu mer tid! Vi har ju redan "förlorat" några veckor på att vänta på den idag. SUCK!

Nä, nu ska jag väl jobba lite med mannens företag innan jag åker och hämtar sonen, jag är ju hemmafru.

SKRIII - SKRIII - SKRIII...!
(tryck fram till ca en minut)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar