tisdag 12 juli 2016

Sommar och semestertider

Jippi! Den funkar!

Vad är det nu då? undrar ni. Jo, timern med bevattningen satte igång så som den skulle så gräsmattan och krukväxterna kan få vatten. Nu kan vi åka på semester!

Semester? Vi bor ju i semesterparadiset så varför ska vi då på semester, kan man tycka. Och jo, visst gör vi det! Men våra nära och kära bor ju inte här så det är dags för en föräldrasväng. Och eftersom alla inte bor i samma land så blir det en Europa-rundtur från det sydligaste till det östligaste och vidare till det nordligaste. Ja, nästan. Med lite poetisk frihet sett, i alla fall.

På måndag tar vi taxi till Málaga flygplats, mellanlandar några timmar i Rom och när vi sent på  kvällen landar i Belgrad så står svärmor där och väntar. Det ska bli så spännande eftersom hon har köpt ett hus strax söder om huvudstaden och vi har inte sett det än. Det ser så fint ut på foton, grönskande och vackert med en flod intill. Och så ska vi hälsa på moster och morbror, gå runt i Gamla stan, äta fisk vid Sava och Donau, äta riktig pljeskavica, strosa runt och titta på den vackra borgen Kalemegdan och parken intill, självklart spatsera på shoppinggatan Knez Mihailova mitt i staden, fika, äta glass.

Efter ca en vecka far vi vidare från Belgrad till Stockholm där mina föräldrar välkomnar oss. Nationella ID-kort ska vi beställa till mannen min och mig, vi ska äta räkor, pappas kroppkakor står på sonens önskelista precis som köttbullarna. Efter några dagar tänkte vi åka ned till Kalmar  där sommarstället är och andas grönska, cykla på skogsvägarna, äta isterband, plocka det som är moget (blåbär, hallon, kantareller?), kanske den obligatoriska Ölands-turen. Och så ska jag plocka en jättestor bukett med vildblommor! Har inte plockat blommor på nästan två år... Men herre gu!

Tillbaka till Stockholmsområdet och mitt föräldrahem, hoppas att mina bröder med familjer kan komma förbi en sväng innan vi sedan far tillbaka hem med flyget från Arlanda till Málaga. Då har vi varit borta i knappa tre veckor.

Men som alltid så är det en hel del som måste planeras och fixas innan:
  • Automatbevattning fixat ute och inne.
  • Mark the Pool Guy har fått en nyckel så han kan ta sig in trädgården och se till poolen.
  • Familjen Cuba får nyckel till huset och har lovat kolla, fylla på vatten, brevlådan osv.
  • Herr och Fru Holland är också vidtalade. De bor ju närmast, jag är lite nervös eftersom det är vattentryck på vattenutkastaren hela tiden nu. De hör om det börjar forsa vatten, tänkte jag.
  • Flygbiljetter måste skrivas ut.
  • Pass och hälsokort vet jag var de är.
  • Oj! Vi måste skaffa en extra reseförsäkring! Det ingår inte i hemförsäkringen så som man är så van vid att det gör i Sverige.
  • Timer på lampor. Har vi någon fungerande timer? Jo, den vi har till julgransbelysningen. Bra.
  • Och så ska det städas, tvättas, tömmas i kylskåp... Och packas så klart.
Jag nojig? Inte då! Och vem kom på att det är avslappnande med semester? Hade mannen min fått bestämma hade vi inte rest någonstans. Eftersom vi reser så sällan så blir det så stort för oss och jag stressar upp mig vilket gör att resten av familjens humör sjunker. Men det mesta är under kontroll. Tror jag...

Men självklart så ser vi ju alla fram emot att träffa våra familjer, det överväger mina planeringsnojor och stressen. Och det är väl bra med lite ombyte av miljö ibland. Även om vi bor dit alla andra reser för att få det där ombytet.

Lite lustigt, när man tänker efter.

28 kommentarer:


  1. Stressa inte upp dig i värmen för då blir det bara varmare. Vilken härlig semester ni har framför er, ha det underbart.... Kram ♥

    SvaraRadera
  2. Vad trevligt med semester! Och så bar variation det blir! Jag vill inte vara i Spanien juli, augusti och halva september för jag tycker numer det är för varmt för att orka göra "roliga" saker på dagarna. Och jag solar inte mer. Dock badar jag gärna om det är minst +25.
    Jag tycker om den svenska sommaren och det vare sig set regnar elle rinte, men visst blir allt så mycket vackrare i sol.
    Och jag älskar Stockholm med allt utbud av kultur och evenemag och skärgården...
    Men från mitten av september så varvar vi gärna mellan Stockholm och Torrevieja med en månad här och en månad där.
    Vad gäller packning har du har säkert läget under kontroll och grannar har nycklar om du glömt något.
    Och visst är det så att ombyte förmöjer.
    önskar dig och de dina en härlig semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För oss är det ännu så nytt med denna enorma värme att vi inte har förstånd till att fly ifrån den! Fast idag har det varit rätt jobbigt, det bidde lite varmare än 39 grader och nu på kvällen blåser det hett! Tänk dig att sätta hårfönen på max men istället för att utblåset är några cm så täcker detta hela kroppen. El terral...

      Radera
  3. Och vi har de motsatta planerna! 3 veckor i huset i Malagaområdet. Som vi har längtar till. Och när jag läser om din tripp så tänker jag att så härligt det låter att semestra i Sverige och norra Europa....det ska jag också göra när vi ska bo längre tid i Spanien. Men nu längtar jag så mycket dit ner. Ha en underbar semester och njut av sommarsverige. Det är underbart att ha tillgång till de bästa av två världar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju till och med tillgång till det bästa av tre!

      Och jodå, vi sk aha det så bra! Hoppas bara att vädret i Sverige håller is ig så at inte allt regnar bort för oss.

      Radera
  4. Så ni lämnar ert paradis om kokar i nästan 40-gradig värme. Förstår er helt och hållet. Vad jag däremot inte förstår är att ni åker via Serbien, där svärmor bor. År din man från Serbien eller? För att inte tala om moster och morbor - bor de där också eller är det Stockholm du menar. Lite förvirrad - moi - jo;-)

    Hur man som liten grabb kan längta efter kroppkakor är mig en gåta, liksom äckliga Isterband;-)

    Men enligt långtidsprognosen lär det bli fint väder nästa vecka i nollåtta. Japp, ni lär frysa med tanke på värmen ni har i Malaga, men hoppas innerligt att ni kommer att trivas.

    PS. Hoppas att du har tilgång till internet under semestern;-) DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kroppkakor, isterband! Åh, det är ju jättegott! Både mormor och farmor bodde i småländska Kalmar (mycket behändigt!) även om de inte ursprungligen kom därifrån.

      Svärmor och mannen mins moster och morbror bor i Serbien så ja, min man kommer från Serbien. Jag vet, jag uttryckte det lite luddigt och jag undrade just om någon skulle reagera. :) Och jo, de kan ha det hemskt hett som oss i Spanien och hemskt kallt som oss i Sverige. Och det är så klart även därifrån frottétäckena kommer.

      Långkalsonger, dunjackor, fleece och vinterkängor för Sverigevistelsen. Mössa, halsduk och vantar. Äsch, jag har ju kastat allt det och förra sommaren prickade vi ju in superduperväder. Så det planerar vi ju för såklart i år med!

      Radera
  5. Trevlig semester! Vad kul att ni ska till Belgrad! Vi är jättesugna både på Belgrad och Serbien i övrigt. Har inte varit där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lilla jag har sett av Belgrad är att det är en jättefin stad. Ska så klart fota och kommentera, kanske jag kan hjälpa er en bit påvägen dit.

      Men jag skulle så gärna vilja åka upp i norra Serbien också, det ska finnas helt sagolika naturområden där. Det får vi ta nästa gång.

      Radera
  6. Temperatur över 30 grader inaktiverar en "normal" människa, tycker jag. Men det riskerar ni inte i Stockholm. (som jag anser är en "skitstad" jämfört med de många mindre städer i Sverige. Ang. stressen så kan minska den genom att boka och betala med tex. Visa som har försäkring inbakad i fall det blir strejk, förseningar, sjukdomar, mm. Annars tycker jag att du skall låta din man smaka surströmming och så vill vi veta hans ärliga åsikt om smaken/lukten:)
    Hälsar: BigSpender

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag tycker ju om Stockholm, i alla fall delar av staden. Alla ställen har väl sin charm, antar jag.

      Vi har betalat med VISA och i det ingår ett visst skydd men det ingår t ex inte sjuktransporter hem, inte vad jag kan hitta i alla fall.

      Surströmming? Det har jag inte ens smakat på själv! Har inte ens känt lukten av det!

      Radera
  7. Det kallar jag en riktig sommarsemester med rejäla doser av hemtrakter och familj. Och så en hel del pyssel och planering innan avfärd förstås. Hoppas att ni får en riktigt njutbar semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det är en ganska klassisk semester, man åker till föräldrarna och sommarstället. Bara det att det liksom blir lite "omvänt", i alla fall vädermässigt.

      Radera
  8. Låter som väldigt braiga planer! Pljeskavica (tack för klipp-och-klistra, helt omöjligt att stava ;-) ) och kroppkakor - mums!

    Det är så himla skönt att "bara" ha en lägenhet nuförtiden tycker jag. Bara stänga, låsa och ge sig av. Dom blommor som överlever torkan dom överlever och det är nog fler som överlever torkan än Anders beskärningar ;-) .

    Ha det toppenbra på er resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du den där stavningen... Och jag kan fortfarande inte uttala det rätt. Mannen min bara suckar. Tror det ska uttalas [plietskavitsa].

      Hittade en bra sida: http://sv.forvo.com/

      Radera
    2. Hur klarade man sig förut? Utan internet och klipp och klistra? Ja, i och för sig klippte jag och klistrade redan som barn, men inte riktigt på samma vis :-)

      Radera
    3. Ja, blädder blädder i böcker, lita till vad mamma och pappa svarade när man frågade. Fast jag bläddrar fortfarande i böcker för att hitta saker, särskilt blomnamn.

      Radera
  9. Härligt att träffa alla! Ha en jättebra semester (det blir säkert lugnt och skönt bara ni kommer iväg).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bara man sitter på planet så... Fast hjärnan brukar ju snurra på ett tag med allt som man glömt. Fast i det här läget är det inte lika illa som när man åker på en vanlig semester, vi kommer ju bo hemma och allt finns där. Pass och biljetter är ju det viktigaste. Och lite annat smått och gott som plattor, telefoner, sjukkort...

      Radera
  10. Hej Emma du vet väl att man måste beställa tid när man skall ha Nationella ID kort och glöm inte adressen ni bor i Sverige för det vill dom ha erkki ha en skön semester

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, tid är bokad. Det visste jag sedan länge! Hur länge? Jo, du kan läsa om våra passansökningar här:
      http://solsomsol.blogspot.com.es/2014/06/att-ansoka-om-pass.html

      Radera
  11. Ha en trevlig resa och njut av att träffa familj och vänner!!

    SvaraRadera
  12. Det låter som att du har läget under kontroll, så nu kanske det är dags att släppa på den, kontrollen alltså ;-)Känner igen mig i den där "fixat och klart-stressen" innan man ska iväg. Man kollar, dubbelkollar och skriver listor och oroar sig över vad man glömt skriva på listorna... Och så skriver man listor och notisar till alla dem man involverat i sin resa... Phu! Men nu hoppas jag att ni har kommit iväg och njuter av er semester och avbrottet från er vardag i semesterparadiset ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä,än har vi inte åkt. Vi åker på måndag. Har inte ens börjat packa... Skulle behöva tvätta lite också men vädret är lite udda just nu.

      Radera
  13. Visst är det behövligt att och på semester och samtidigt träffa dina släktingar. Trevligt värre. Lugn och stilla och stressa inte. Det är inte så bra för pumpen. Trevlig semester till dig och familjen😘😘

    SvaraRadera