onsdag 10 augusti 2016

Att ansöka om nationellt ID-kort

Enligt spansk lag måste man alltid kunna legitimera sig, för oss innebär det då att vi egentligen alltid måste bära med oss våra pass. Nu gör vi ju inte det, jag har dock en papperskopia i plånboken och vi har foton på våra pass i våra mobiltelefoner. Oftast så duger ju de svenska körkorten men de är faktiskt inte riktiga ID-handlingar då de saknar uppgift om nationalitet.

Därför bestämde vi att när vi då skulle åka till Sverige på semester så skulle vi passa på att ansöka om nationellt ID-kort. Dessutom bestämde vi rätt fort att vi ber att få dem sända till Sveriges konsulat i Málaga då det normalt tar fem arbetsdagar för att få pass och ID-kort, det skulle då vara på håret att vi skulle få dem innan resan tillbaka till Spanien. En dag till så hade det varit försent och det går inte att ändra utlämningsställe i efterhand. Det kostar 16 € extra per kort (eller pass) för att få hämta ut det på ambassaden eller konsulatet (det kostar inte extra att få det vidarebefordrat till konsulat) medan själva kortet kostar 400 kr när man är på Polisen i Sverige (pass 350 kr).

Varför kostar ID-kortet mer än passet? Passet är ju en hel bok!

Vi bokade via internet tid för ansökan dagen efter ankomsten till Sverige. Jag hade först tänkt att ta det samma dag som vi anlände eftersom vi kom så tidigt på dagen men attans tur vi inte gjorde det för det var rena korsförhöret! Jag trodde i min enfald att det räckte med att visa de giltiga passen, ta foto, skriva under och betala men ack så vi bedrog oss! Polisen ville för var och en av oss bland annat veta...
  • Namn, adress och telefonnummer där man är skriven.
  • Adress i Sverige. (Tänk om man inte hade någon att uppge? Om man bott på hotell? Bara var där över dagen?Hur fungerar det då?)
  • Alla bostadsadresser man haft under hela sitt liv och mellan vilka tidpunkter.
  • Föräldrarnas namn och födelsedag.
  • Var föräldrarna föddes.
  • Vilket datum föräldrarna gifte sig. (Alltså allvarligt! Mannen min kommer knappt ihåg vår bröllopsdag! Själv hade jag full koll på mina föräldrars, så klart!)
  • Om föräldrarna hade bott utomlands, var och när.
  • Var föräldrarna hade medborgarskap.
Jag har säkert glömt hälften av allt poliskvinnan på andra sidan glaset frågade om under den timma vi var där. Jag frågade henne lite försiktigt varför vi skulle uppge allt detta varpå hon svarade att vi var ju utlänningar nu.

Öh? Va? Nä, det är vi inte. Vi är utlandsboende svenskar. Utlänningar är vi i Spanien. Tycker jag.

Jag kan bara konstatera att jag kände mig som en förbrytare för jag kom inte ihåg om jag var ett eller två år gammal när vi flyttade till den adress där jag sedan växte upp och där mamma och pappa bor kvar. Mannen min ska vi inte tala om! Han har flyttat mer än mig, har nollkoll på vigslar och en hel del annat datummässigt. Fast i ärlighetens namn så hade jag inte riktigt koll på var mamma bodde som nyfödd, hon såg (inte så) lite sur ut när hon rättade mig:
-Inte är jag född där, heller!
Uppsidejsi!

Men trots att vi på vägen ut kom på att vi varit skrivna på en adress till och lite andra osäkra och fladdriga svar så måste det mesta ha stämt för dagen innan vi lämnade Sverige fick jag ett mail om att nu fanns våra nationella ID-kort att hämta på ambassaden i Madrid. Dit sände jag ett mail och bad dem skicka dem vidare till konsulatet i Málaga (allt enligt deras instruktioner om förfarandet) och fick till svar att de har redan sänts dit och finns för avhämtning om några dagar. Kolla först att de är där! var dock rådet ifrån ambassaden.

Och så kan jag konstatera att jag ska sätta mig ned och skriva upp alla dessa uppgifter om datum och adresser hit och dit. När passen går ut om några år så är det samma visa igen. Fast jag undrar om de godkänner att man bara slänger fram ett papper med alla uppgifter? Kanske blir för präktigt eller så tänds varningsklockor hos dem.

Självklart är jag ju tacksam för att de är noga och jag inser att alla sökande måste behandlas lika. Men det blev lite tramsigt eftersom vi trots allt hade giltiga pass och det är inte så länge sedan vi flyttade.

Snart har vi våra kort, i alla fall!

Vet du vilket år och vilken dag dina föräldrar gifte sig?
Vet du orten de föddes på?
Kan du rabbla upp alla adresser du varit mantalsskriven på och under vilka perioder?
Och utan att du känner dig som en terrorist som försöker komma över identitetshandlingar?!

28 kommentarer:

  1. Oh my God!
    Å här kommer mina svar på dina frågor:

    Vet du vilket år och vilken dag dina föräldrar gifte sig? Dag ja, år nej.

    Vet du orten de föddes på? Ja.

    Kan du rabbla upp alla adresser du varit mantalsskriven på och under vilka perioder? Absolut inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du verkar vara lika förvånad som vi var när vi stod där med den inte så leende poliskvinnan framför oss. Hade ju blivit förvarnad av erkki (som brukar besöka mig) om att lämna en adress i Sverige men detta?!

      Radera
  2. Kan bara hålla med föregående, OMG!!!

    Som svar på din fråga om priset så tror jag att NID kostar 400 kronor för att ID-korten som Skatteverket utfärdar kostar 400 kronor.

    Har själv både NID och pass, har nämligen inget körkort och ngn form av id-handling måste man ju ha.

    Har god koll på de flesta datum men var jag bott och när då blir det lite värre:)

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har rätt bra koll på familjens alla datum och hade nog kunnat få till boendena också. Men den mentala stressen...

      Radera
  3. Hej Emma jag skrev förut om att boka tid för o byta pass så då trodde jag att du visste om dessa förhör.Jag blev så förbannad för jag är lite äldre så hur skall man komma ihåg alla dessa datum .Så man blir behandlad som den värsta IS medlem erkki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag vet att du skrev om svensk adress men helt ärligt så trodde jag du överderev. Tvärtom så "underdrev" du. (Kan man säga så, tro?)

      Jag förstår säkerhetsaspekten men som du säger, man blir faktiskt inte vidare glad när man står där och känner att man ska behöva försvara sig, man känner sig så utsatt!

      Radera
  4. Hej bara ett tillägg sen fick vi hjälp av en ung dam ej Svensk med alt men inte av dom andra dom la bara fram pappret som vi skulle fylla i det var i Eskilstuna erkki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som att ta sig in i den spanska världen!

      Radera
  5. Den svenska byråkratin står inte den spanska långt efter ser jag. Snarast målfoto här.
    Jag har körkort, men inget ID-kort. Finns jag inte då?
    Det spelar ingen roll efter att ha läst detta. Jag chansar och lever vidare utan ID-kort i tron att jag fortfarande är jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå! I Sverige lever du ju, där är ju körkortet en giltig ID-handling. Men sätt inte din fot utanför landets gränser för då vet man aldrig vad som händer med foten - bäst att ha ett nationellt ID-kort i ena handen och ett pass i den andra då!

      Radera
  6. Jösses vilket förhör!!!

    När vi skaffade nya pass för nåt år sen så var det bara att lämna in dom gamla, ta foto och sen hämta ut dom nya (på annan ort i Sverige, hade förflyttat oss från Kalmar till Stockholm). Men dom där frågorna skulle jag ha klarat. Den sista troligen eftersom jag är norrlänning och devisen "Vi flytt int" gör att jag inte har bott på så många ställen :-)

    Själv identifierar jag mig med mitt spanska körkort här, det har funkat hittills. I Sverige är dom dock inte så förtjusta i det... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej ja det här började när Sverige tog in så många invandrare sa dom till oss erkki

      Radera
    2. Ja, det var rena korsförhöret men vi måste ha klarat det. Puh!

      Har inte Sverige alltid tagit in många invandrare? Det kanske beror på varifrån de kommer då?

      Radera
    3. Hej jag borde ha skrivit många flyktingar erkki

      Radera
  7. Det är en hel del byråkrati i Spanien med!! Vi sökte NiE kort för ett antal år sedan. Det tog ett antal månader innan allt var klart. Jag var även tvungen att ha papper från svenska kyrkobokföringen med uppgifter. Även uppge mina föräldras namn. Jag har internationellt ID kort från Sverige men det bör ju förnyas om ett par år. Usch, så det låter jobbigt :(((

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi skulle skaffa NIE så anlitade vi hjälp! Men jag fyllde i blanketten själv så jo, frågorna finns i Spanien också. Men där skulle vi ju ta oss in som svenskar. I Sverige är jag ju redan svensk. Men utlandsboende.

      Radera
  8. Ojojoj, vad krångligt! Man får bara anta att det är så av någon bra anledning... Hoppas man ju iaf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det man hoppas. För vilken tid det tog! Och det måste ju ha tagit en massa i anspråk för dem som sedan gick igenom allt. Om de nu gjorde det. Hon kanske bara tryckte på knappen "Godkänd genomgång" och så pluttade ID-kortet ut någonstans. De kanske har en knapp som det står "Tveksam genomgång" på också.

      Radera

  9. Herregud vilken frågesport. 😮
    Eftersom jag bara varit mantalskriven på 7 adresser i Sverige så kan jag svaren. Efter en lägre eftertanke kan jag de andra frågorna också. 🤔

    Kram ❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får jag bara tänka efter i lugn och ro så kommer jag ju på svaren, vet i alla fall mellan vilka år, kanske inte alltid mellan vilka exakta datum. Men med en barsk poliskvinna på andra sidan glaset är det banne mig inte lika lätt! :D

      Radera
  10. Oj då!
    Jag har ett nationellt ID kort, men inte minns jag att det var några frågornär jag skaffade det. Kanske har de nu tillkommt.
    (Men jag hade koll på svaren.)
    Kanske var det extra frågor om ni inte är skrivna i Sverige.
    Skönt att det i alla fall lyckades till sist.
    (Vid resor har vi alltid även pass med oss för i vissa länder, t.ex. England och Skottland, tar det så mycket längre tid att passera en passkontroll om man bara har det nationella ID kortet med.)
    Hoppas korten nu levereras!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är för att vi inte är skrivna i Sverige.

      ID-korten ska nu finnas för vår avhämtning i Málaga men jag tror vi undviker den staden denna veckan då de har sin årliga feria nu.

      Radera
  11. Men herre gud vilket förhör! Hade jag ingen aning om. Själv skulle behöva tänka väldigt länge och förmodligen svara fel på mer än hälften av de där frågorna. Ha, ha! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de märker om man svarar fel på "rätt" saker. Och hade man kunnat allt som ett rinnande vatten så hade det väl blivit fel det med.

      Radera
  12. Det jag inte fattar är varför man inte får ut passet direkt hos polisen i Sverige. Att få/förnya ett ID-kort i Spanien tar 15 minuter och då varar det tio år. Priset är 10,20 €. Vi passade på att skaffa spanska pass, tio år för 25,50 €. När man fyllt 70 behöver slipper man förnya ID-Handlingarna vart tionde år.
    Den största tröskeln är att få spanskt medborgarskap. Många blad med stämplar och sigill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är många blad med stämplar och sigill här! Stämpelfabrikerna måste gotta sig enormt, i Sverige finns de nog endast kvar för att när man arbetar med export så måste man stämpla en attans massa till vissa länder.
      En arbetskollega (jag har jobbat med export i nästan 25 år) sa en gång till mig att "De ÄLSKAR stämplar i Spanien!" alltmedan hon bankade med stämpeln på papperet. Jag trodde henne inte men har fått inse att jag hade fel.

      Radera
  13. Emma kan lugna dig med att om du förnyar pass i Madrid så frågar de inte lika mycket. Vi har ju dubbla nationaliteter därav lite mer frågor men annars relativt smidigt. Dessutom de frågor vi inte kunde svara på letade de upp i sitt system. Nu ses vi snart. Kram Elle ps. Som äntligen hittat hit��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till mitt lilla kyffe!

      Vet att ni ju förnyade nyss men det låter konstigt att de skulle fråga mindre i Madrid! Bra om de gör det, dock för vårt förhör var något i hästväg och det är nästan så att jag väntar på att någon hos Polisen kontaktar mig för att ta bort detta inlägg!

      Ja, snart börjar skolan igen. Suck! Fast det positiva är ju att då ses vi igen!

      Radera