lördag 20 augusti 2016

Att vara kopplad

Att vara kopplad kan man vara på många sätt. På semestern ska man helst vara avkopplad medan man i jobbet ska vara påkopplad. Hemma ska man vara inkopplad, ja det ska man väl vara hela tiden numer. Man måste ha bra koppling till internet. För hur ska det annars gå med en här i livet?

Ja, vad det resulterar i är i alla fall mindre bloggande.

Men att vara bortkopplad ett tag är nog bara bra, bara man vet att man sedan blir påkopplad igen och att kopplingen är bra och stadig, att man har bra uppkoppling i hemmet. Och det var det jag skulle komma till...

Första semesterveckan fick mannen min ett mail ifrån Flexnet, vår internetleverantör av mobilt 4G i hemmet. Där stod det att från och med omgående så är det inte fritt utan när vi har använt 200 GB så stryps flödet till bara några få droppar. Och med tanke på att TV-tittandet går på detta så blir det ju katastrof! För att inte tala om spelandet, bloggandet och allt annat roligt, vettigt och idiotiskt man gör där man anser sig behöva vara uppkopplad på internet.

I våras pratade jag med Fru Holland, de hade låtit dra in fiber från Movistar och det funkade jättebra! Strax innan semestern lät Herr Cuba dra in det hos sig och han var så nöjd! Och de betalade ingenting för installationen! Kan det verkligen stämma? tänkte vi misstroget, vi vet ju att i Sverige får man betala minst 20 000 kr för att låta koppla upp sig. Vi hade tänkta att efter semestern undersöka detta närmare, men nu med detta mailet från Flexnet så fanns det inte längre så mycket val.

Samma dag som vi kom hem ringde därför mannen min till Movistar och sa att vi vill också ha fiber hos oss. Sedan räckte han luren till mig för han förstod inte riktigt vad han i luren sa. Jag förstod inte allt heller men med många öhhh, ehhh och ahh mellan de spanska orden så tecknade jag avtal med Movistar, fiber och fast telefoni för ca 45 € per månad, inga mer kostnader. (Ska bli spännande att få första räkningen. Tror jag.)

Det samtalet var en fredag, i början av veckan efter skulle det ringa en tekniker för att avtala om installationstid. Mannen min och jag bestämde att om det inte har ringt någon på onsdagen så ringer vi igen.

Onsdag kl 11.30 ringde jag därför. Jodå, de hade försökt ringa oss men de hade fått fel nummer av oss. Ja, jo visst. Säkert. Det var ju därför som Movistar-mannen i fredags hade lyckats ringa upp mig också? Hur som helst så skulle teknikern ringa inom en halvtimme.

När det gått 1,5 timme ringde jag igen. Vårt ärende har satts på hold, sa hon i luren. VA?! gormade jag. Någon kommer att höra av sig de närmaste dagarna, svarade hon.

Åskmolnet över huset tjocknade! Vi har ju sparat på megabittarna, kopplat ifrån för att inga uppdateringar ska göras, vi trodde ju det var på gång nu och så blir vi satta på hold. Vad det nu innebar.

Men kl 17.30 samma dag ringde de igen och frågade om teknikern kunde få komma om 30 minuter. Och visst fick han det! Och visst kom han!


Udda person, det där! Han meckade och donade där ute på stolparna, kom instapplandes i köket.
- Agua! Necesito agua!
Så jag hällde upp vatten åt honom och han hällde i sig två glas på raken och gick sedan ut igen. Kändes lite sådär. Hoppas han inte rasar ned från stolpen!


Sedan skulle det då borras hål i väggen (vi hade fått tillstånd från Naira, hon som vi hyr av). Han började borra och dona men kom sedan ut igen till oss.
- No es posible!

Näpp, funkade inte.
 
Han kunde inte borra för väggen var för hård. Han hade en batteridriven borrmaskin. Hade vi någon annan han kunde låna? Vi skrattade och frågade om skruvdragaren från IKEA var till hjälp. Till slut åkte han hem och var efter fem minuter tillbaka med en sladddriven. Nu så!
- No es posible! kom han igen och sa efter en stund. Y más agua!
- Provat med slagborrsläget, kanske? tyckte vi. Och lite pumpande med borren?

Efter ytterligare några glas vatten kom till slut borret ut glödhett på andra sidan väggen! Och efter ytterligare lite fipplande har vi nu fiber indraget! Jippi!

Tredje gången gillt! Pilarna är hans borrförsök i väggen.
De är nu igenspacklade och övermålade av mig.
Placeringen av låddan på en lampskärm med resårband runt sig...
Mannen mins förslag på lösning för att det skulle bli bättre mottagning i huset.
Funkade inte. Låddan står på en stol i dörröppningen just nu.
Just nu.

Tyvärr kommer vi ju inte upp till de 300 MB som installatören pratade om men är ändå ganska bra. Huset är i sten och betong så täckningen i mitt kontor är tyvärr minst sagt värdelös och förstärkaren vi köpte stör ut TV:n. Men vi ska nog komma på något, det löser sig.

Så sedan förra onsdagen har vi obegränsad internet igen! Jippi! Och till en lägre kostnad än hos Flexnet! Jippi igen. Och så har vi fast telefoni! Det är bra! Fast ännu ingen telefon...

Cool! Finns många roliga telefoner nu. Finns den i rött tro?
Bild lånad från Mediamarkt.

10 kommentarer:


 1. Vilken tur att ni fick veta detta om gratis installation av fiber, undrar samtidigt hur det kan vara så dyrt här.....
  Det gick ju relativt smärtfritt men installationen, trodde det skulle vara mer omständigt...

  Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter alla hickor, svordomar och förbannelser så gick det bra! Och nej, jag förstår inte heller varför det är så dyrt i Sverige.

   Radera
 2. Kan inte låta bli att skratta, då jag osökt tänkte på alla akter med poolen... Bra att det löste sig till slut och att väggen inte riktigt blev till en schweizerost;-)
  Å kostnadsfritt fiberinternet är ju otroligt! Här kostade det 2 200 kronor, men det var ju redan 2002 via Bredbandsbolaget. Dyrt stenålder med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade på Movistar och där står de att de bjuder på installationskostnaden på 300 € och det är ju galant.

   Ja du, jag såg inte att han hade borrat fler än ett hål så lite ... överraskad .. blev jag allt när jag tittade in i rummet. Men spackel och färg är ju inga främmande saker så hålen är nu endast kvar på fotot!

   Radera
 3. Skönt att allt ordnade sig till slut , men jag förstår ju att envisheten även här var bra att ha. Och väldigt billigt var dte ju att fårå till fiber.
  Vi har i Torre bra wifi och betalar bara för den tid vi är där och då obegränsat. Batalade ca 2000 sek för antenn och installation och sedan 20 euro/månad, datum till datum, då vi är på plats.
  Men det är på G med fiber så vi får väl se.
  Är ju van vid ett rekordsnabbt fiber här hemma så visst vänjer man sig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, jisses. Tänk dig då att sitta med 1-2 Mb... Om ens det. inte kul!

   Radera
 4. Åh vilken lycka!!! Att vara offline vad gäller internet är högst irriterande (finns bättre uttryck för vad det där med att vara offline EGENTLIGEN är, men det lämpar sig inte så bra i skrift).

  Här håller dom på och fibrar i stan och vi ska haka på. Men vi avvaktar lite, kanske efter årsskiftet. Eller kanske då marknaden flyttar? Haha! Anders är inte mycket för att ändra på något som fungerar bra (som vårt nuvarande internet gör), men det blir både snabbare och billigare om man byter. OM det nu fungerar efter det vill säga... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi trodde inte riktigt när grannen sa att de hade fiber, vi tittade på deras sladdar över hustaket och trodde de hade ADSL. I Sverige gräver man ju ned det men här är det ju makramémetoden...

   Just nu så har vi ju dubbelt, vi har både det mobila 4G och fiber. Jag använder upp det förstnämnda för det funkar bäst i min hörna. När det sedan är slut så blir det väl bloggstopp igen. Eller omlokalisering av dator.

   Eller något...

   Radera
 5. De där hålen säger så mycket om Medelhavstempramentet - svårt att tänka mig att någon skulle komma med (eller snarare utan i ert fall) slagborren och sätta igång att borra i väggarna lite på känn i Sverige... Skönt att det ordnade sig iaf, man vill ju inte vara nedkopplad i vardagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, himla bra att det funkar nu!

   Fast jag har sagt det några gånger nu att våra erfarenheter av hantverkare har varit positiva och långt över förväntan. Visst har det funnits någon enstaka som borde byta jobb eller men det har vi råkat ut i Sverige också. Och jodå, vi har i Sverige haft hantverkare som haft tummen mitt i den andra handen och borrat och sågat lite hur som helst, glömt verktyg och material hemma hos oss efter avslutat arbete eller hemma hos sig under pågående arbete. Oj, vad jag skulle kunna berätta. :D

   Radera