tisdag 30 augusti 2016

Nikola Tesla - Serbiens stolthet!

Semester i Serbien del 6

Va, har ni inte hört talas om honom? Nikola Tesla? Han med spolen, the Tesla coil? Teslaeffekten? Växelström? Induktionsmotorn? Fjärrkontrollen? Tändstiftet? Radion?

Faktum är att hade jag inte haft en anknytning till Serbien så är jag inte så säker på att jag skulle ha vetat vem denne begåvade man var. Men oavsett anknytning så har vi alla honom att tacka för en hel del, saker som vi använder hela tiden i våra moderna och bekväma liv. Induktionsmotorn hittar man t ex i tvättmaskinen och många andra redskap och maskiner som är eldrivna. Och vem vill leva utan fjärrkontroll idag?

Jag ska inte skriva sådär väldigt mycket om honom, det finns så oerhört mycket att läsa när man börjar försöka samla information. Men en liten presentation tänkte jag mig, i alla fall.

Mitt i Belgrad, på adressen Krunska 51, har han sedan 1952 ett eget museum! Det ligger faktiskt tvärs emot Spanska Ambassaden, det tyckte jag var lite festligt!

Spanska Ambassaden i Belgrad ...

... och vänder jag mig 90 grader åt höger: Nikola Tesla-museet!

Tesla-museet ligger i en väldigt vacker byggnad från det sena 1920-talet, i dag är det kulturminnesmärkt. Det var systersonen Sava Kosanović som lät samla ihop hans tillhörigheter och föra dem till denna byggnad. Den är därför fylld från källare till vind med hans uppfinnaralster och personliga tillhörigheter som brev och kläder. Det är dock endast entréplanet som är själva museet. Det är också här den vackra urnan med hans aska finns.

Urnan med hans aska

Vi strosade runt ett varv och tittade, läste och undrade. Allt står på både serbiska och engelska så det är inte svårt att förstå. Men däremot är det svårt att ta till sig och förstå sakerna, det här är liksom inte min värld med teknik och elektricitet. Vi slog oss ned och tittade på en film som visades, det var intressant. Efter filmen klev en ung kille fram, en av guiderna, och började på utmärkt engelska prata om Tesla, om hans liv och hans uppfinningar. Plötsligt fick allt liv.

Den här manicken är stor, går från golv till det höga taket!
Det är en Teslaspole och normalt brukar guiden visa upp den med besökarnas hjälp:

Om man med handen håller ett lysrör i spolens närhet - utan att vidröra spolen - så länds lysröret!
Tyvärr var den av någon orsak inte fungerande denna dagen.
Synd, jag tror det hade varit häftigt att uppleva.

Om ni nu kommer till detta museet, se då till att hänga med på den guidade visningen. Den uppskattades av både barn och vuxna.

Denna manick fick lysröret på väggen att lysa.

Nikola Tesla hade närmare 300 registrerade patent i 26 länder. En del av hans uppfinningar var så före sin tid att de inte gick att genomföra då. T ex ritade han på en maskin som kombinerade flygplan och helikopter. Den maskinen finns nu, många decennier senare, i verkligheten.

En Volt- och Amperemätare.

1898 fjärrstyrde Nikolas Tesla den första lilla båten i Madison Square Garden. Folk trodde inte att det var han som radiostyrde utan att det satt små varelser i båten eller ännu hellre att han styrde med hjärnan, att det var övernaturligt!

TITTA MEN INTE RÖRA!
Varför sätter man då en vev på framsidan?
Det är inte schysst!

Guiden visade hur de olika maskinerna fungerade, vissa fick vi besökare vidröra, se hur saker lyste upp, rörde sig, blixtrade. Och med guidens hjälp fick namnet Nikolas Tesla en personlighet, det var inte bara en vacker hatt som låg där i montern!

Han var 188 cm lång och 64 kg smal i hela sitt vuxna liv.

Han var nog en väldigt märklig man med flera manier och fobier. Det är ju tyvärr ofta saker som går hand i hand med genialitet. Han hade t ex bacillskräck, en del av hans många handskar fanns att se i en av montrarna. Han levde ett inrutat liv där han gick upp samma tid varje dag, arbetade mellan samma klockslag, åt på samma restaurang vid samma klockslag och serverades av samma servitör. Sömn var inte hans sak, han sov tydligen ca 2 h varje natt.

TRUE SUBSTANTIALITY
Ursäkta den dåliga bilden men det var inte lätt att fota detta interaktiva ljusbord
för sonen var hela tiden där och ville peta på allt!

Han talade åtta språk (serbiska/kroatiska, tjeckiska, engelska, franska, tyska, ungerska, italienska och latin), hade troligen fotografiskt minne samt en enorm förmåga att visualisera saker komplett i sitt huvud, sk synestesi.

"My method is different. I do not rush into actual work. When I get an idea I start at once building it up in my imagination. I change the construction, make improvements, and operate the device entirely in my mind." (Nikolas Tesla)


Han levde ett långt liv. Han föddes 1856 i staden Smiljan i Kejsardömet Österrike, staden ligger i nuvarande Kroatien, av serbiska föräldrar. Som ung bodde han i Gospic, han studerade i Graz och Prag, arbetade i Budapest, Paris och Strasbourg, flyttade till USA 1884 och blev amerikansk medborgare. Han arbetade för Thomas Edison (som han blev ovän med då Tesla trodde på växelström och Edison på likström). Han tjänade mycket på sina patent men allt återinvesterades i uppfinningarna och forskningen. Första Världskriget satte stopp för investerare och ledde till slut till hans personliga konkurs. 

"I don't care that they stole my idea ... I care that they don't have any of their own." (Nikolas Tesla)

1943 dog han ensam på sitt hotellrum. Ingen fru, inga barn. Inga pengar. Men han lämnade väldigt mycket till eftervärlden. 

"I do not think you can name many great inventions that have been made by married men." (Nikolas Tesla)

Entrébiljetterna samt den informationsrika foldern
som finns att köpa på en mängd olika språk.

"Let the future tell the truth, and evaluate each one according to his work and accomplishments. The present is theirs; the future, for which I have really worked, is mine." (Nikolas Tesla)

Fulla med ny information och förundran gick vi för att ta en fika och smälta alla intryck. Jag ska berätta mer om den fikaupplevelsen - den förtjänar ett eget litet inlägg!

21 kommentarer:

 1. Coolt! Jo då, jag är ju gift med en tekniknörd, så jag vet vem han är herr Tesla. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var rätt häftigt att se även om jag inte begriper så mycket av det.

   Jag tror dock att det är ett perfekt ställe för en ungdom som börjar intressera sig för dessas saker, för att förstå mer och få en putt i rätt riktning.

   Radera
 2. Tack för den lektionen.Den mannen kände jag inte till. Rätt osannolikt m t p vad han åstadkommit.
  Ska man bli framgångsrik uppfinnare bör man alltså inte gifta sig enligt Tesla. Då vet jag varför jag inte uppfunnit nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju också på vad man menar med framgångsrik. Hans mamma var tydligen en uppfinnare hon med men på andra sätt, hans pappa var präst.

   Jag tror nog inte du skulle vilja välja bort D för en uppfinning, eller hur?

   Radera
  2. Nej, D skulle jag aldrig välja bort.

   Radera
 3. Jag kände faktiskt till Tesla. Jäpp! Men bara att Tesla är en enhet. Trodde det var en grundenhet, men den är tydligen härledd.

  Skulle vi hamna i den stan nån gång så skulle det museet vara ett måste :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker det! Då har jag lyckats med mitt inlägg.

   Radera
 4. Vilket geni och vilken intressant man! Kul med alla dina bilder! Å nu vet jag äntligen varför världens största (och dyraste) elbil heter just Tesla:-) Bilen kunde inte ha fått ett mera passande namn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så ofantligt mycket att läsa om honom, detta var verkligen ett smakprov.

   Och det är ett väldigt passande namn på bilen.

   Radera
 5. Vad trevligt att få veta mer om Tesla. Jag kände till en del men nu fylldes kunskapsbanken. Tack för det!
  Elbilen Tesla kände jag till.
  Ett besök på detta museum skulle det bli om jag kom hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så, det finns väldigt mycket mer att läsa.

   Och vad roligt att museet lockar.

   Radera
 6. Här har man sommarpaus från bloggläsandet, kommer tillbaka och det första jag hittar är ett museiinlägg, tjoho! Jag är museinörd och skulle nog allt kunna tänka mig att besöka det där museet trots att teknik verkligen inte är min grej ;) Han verkade vara en extraordinärt spännande människa, sånt älskar jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har jag ju verkligen lyckats! Och guiden på museet lyckades också, han var väldigt duktig och interagerade bra med besökarna.

   Välkommen tillbaka efter sommaruppehållet. Nu är det vardag igen.

   Radera
 7. Namnet låter bekant på nåt vis...ha rkanske hört det, men har ingen aning om vad han har uppfunnit! Vilken speciell man! Spännande museum förstår jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som Ama skrev ovan så är det även en SI-enhet som man kan ha hört, teslaspole hörs emellanåt och som BP och Ditte sa så är det en del ståhej kring Tesla-bilen.

   Och jo, han var nog speciell på många sätt och vis, herr Tesla.

   Radera
 8. Vilken intressant man, det är kul med människor som är speciella. Synd att hans liv fick ett tråkigt slut. Intressant läsning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som alla liv slutade det tråkigt. :) Förlåt, kunde inte motstå.

   Vad roligt att du tyckte det var intressant att läsa!

   Radera
 9. Jo, Tesla är känd! Men intressant att få veta lite mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, han är mer känd än vad jag kände till! Hur det nu går ihop.

   Radera
 10. Ja, jag är ju gift med en fysiker (i grunden, nu omskolad till hjärnforskare) så jag har hört en del om Tesla. Ibland kan jag också känna av vi (familjen) är en distraktion från vetenskapen för maken, jag har en känsla av att han tänker oftare på jobbet när han är i sällskap med oss än vad han tänker på oss när han är på jobbet. Fast vi gillar honom ändå! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forskare precis som uppfinnare är nog släkten för sig, tror det krävs en viss typ av människa för att bli det. Och troligen en viss grad av service på hemmaplan. :)

   Radera