fredag 19 augusti 2016

Skadarlija - det bohemiska Belgrad

Semester i Serbien del 3

Belgrad har sitt alldeles egna Montmartre, Paris bohemiska kvarter, där poeter, musiker och konstnärer samlades och levde. Området heter Skadalija, på kyrilliska Скадарлија. Eller område och område, det är mer eller mindre en 400 meter lång gata som heter Skadarskagatan.

Kommer man till Belgrad så måste man ta sig en promenad hit och njuta av maten i (minst) en av de många restaurangerna. Hit kom jugoslaviska konstnärssjälar i slutet av 1800-talet och fram till 1930-talet för att äta god mat, prata politik och vara bland likasinnade. Närheten till Belgrads nationalteater är troligen en bidragande orsak till varför det blev just detta område. Då där finns konstgallerier och poesikvällar anordnas så är det fortfarande en levande konstnärsgata om än inte på samma sätt som det en gång var.

Denna blomstervägg kommer jag ihåg
från förra gången vi var i Serbien.

Det är så fint! Det är stora träd som skuggar, blommor i mängder på väggarna och i arrangemang på gatan, hantverk som säljes i några stånd, levande musik och glada människor!


Atmosfären efter vår middag på Dva Jelena

Och rätt som det är så förflyttas man 150 år tillbaka i tiden! För vem är det där som kommer emot oss? Ingen aaaning för det här är inte vår svenska historia med Zorn, Strindberg och Carl Larsson.


De poserade bara för mig!
Han med skägget tror jag ska föreställa

Djura Jakšić.
Nej, här är det den berömda serbiske målaren och författaren Djura Jakšić (1832-1878) som kommer till liv utanför sitt restaurerade hus där han numer även sitter som staty (skymtar längst till höger i bilden nedan).


En promend på den vackra gamla gatan.

Vackra klädnader!


Även om jag inte kan mycket serbiska, bara några få ord, så uppskattade jag ändå att se dessa skådespelare, musikanter och sångerskor som klätt upp sig tidsenligt och framförde sina roller. Som jag förstår det så är detta något som brukar framföras på sommarkvällarna (april-september) mellan kl 19 och 20. Så det bör man inte missa!


Och efter detta så avnjuter man så klart en riktigt god middag på någon av restaurangerna. Vi valde denna gång Dva Jelena, Två hjortar, och det var mycket gott och som alltid på serbiska restauranger: väldigt billigt!


En del av menyn

Det är många kändisar som genom åren har avnjutit den serbiska maten på restaurangerna i Skadarlija. Vad sägs om Alfred Hitchcock, George H.W. Bush, Jimi Hendrix och den spanske kungen Juan Carlos I - för att nämna några!

Den vackra stenbeläggningen.
Högklackat avrådes - om man inte vill trippa på tårna hela tiden.

11 kommentarer:

 1. Såg fantastiskt fint ut där! :-) Men ett ganska obegripligt språk...

  Скадарлија??? Här är jag ganska säker på att du har klippt och klistrat... ;-)

  Sån där beläggning är svår nog i platta skor :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka skriva ihop ett inlägg om språket sedan. Och jodu, Ctrl+C och Ctrl+V är attans bra!

   Håller med, kullersten är oerhört vackert men fy så jag avskyr att gå på det - med eller utan klackar! Och jag tycker precis lika illa om det i Stockholms Gamla Stan som på Skadarlija.

   Radera
 2. Jättekul att du gör så fin reklam för Belgrad! Det du visar verkar riktigt sympatiskt och att priserna dessutom är låga är ju en bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gör mitt bästa! Det är verkligen en stad som är värt ett besök eller två!

   Radera
 3. Tack för turen hit! Roligt att få veta mer.
  Belgrad har jag hitintills inte besökt och inte Serbien heller så jag läser, tittar och lär mig.Belgrad är ju en ganska gammal stad och historia är jag väldigt intresserad av. Nutid också förstås.
  I övrigt har jag besökt de flesta länder i Europa, men har några kvar och däribland just Serbien och andra länder i forna Jugoslavien. (Reste till Jugoslavien många gånger i ungdomen) Kroatien har jag dock besökt flera gånger. Albanien finns också kvar på listan över obesökta länder.
  Ser fram emot fler inlägg om Belgrad/Serbien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gammalt är det. Många pampiga byggnader och många statyer.

   Det kommer mer!

   Radera

 4. Imponerande att du lyckades stava namnet, Скадарлија det skulle inte jag klara, men å andra sidan fixar jag det inte så bra på svenska heller. :D)) Härliga bilder..

  Go lördag och kram på dig ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att Google stavade det rätt åt mig! Fast jag dubbelkollade med vägskylten. :)

   Ha en riktigt skön lördag du med!

   Radera
 5. Det trodde jag aldrig, att jag skulle bli sugen på en weekend i Belgrad. Vilket härligt nöjes- och restaurangutbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en riktig nöjesstad, tro't eller ej! Nattlivet är stort, särskilt för yngre vuxna.

   Och vad glad jag blir, då har jag lyckats med mitt inlägg!

   Radera
 6. Vad kul med dessa gamla kostymer! Vi är supersugna på Serbien och Belgrad, så det blir nog av förr eller senare!

  SvaraRadera