tisdag 3 januari 2017

En doft av citron

- Jisses! Limoncello! Jag har inte gjort någon limoncello än! utbrast jag sent i går.

Och nä, det har jag inte för i år känns det som att citronerna har mognat senare där de hänger i trädet. Och så har det varit julstök och -bök. Spriten köpte jag för flera månader sedan så det var bara det där med att invänta ankomsten av solmogna, härligt friska och gula citroner.

På julafton plingade det på dörren, där utanför stod grannen Herr Holland och frågade om han fick plocka några citroner från trädet, han sågade ned sitt tidigare i år.
- Ja visst, sa jag. ¡Feliz Navidad! God Jul! och han sa samma sak och gick och plockade. Själv stängde jag dörren och fortsatte göra mig i ordning för julmiddagen hos vännerna Familjen Cuba.
- El Gordo! kom jag på efter en halvtimme och gick ut till citronträdet.

Åh nej... Den gigantiska citronen hade så klart Herr Holland också sett och plockat.

Det här, det är en vanlig citron i november. Jag håller en pistagenöt som storleksjämförelse:


Och det här, får jag presentera El Gordo, Tjockisen:



Ser jag fler tjockisar av den modellen ska jag sätta en rosett på, då kanske han fattar att se men inte röra! Den är min! Jaja, den var nog inte god ändå. Och var den det så, jaja. ¡Feliz Navidad!

Men tillbaka till limoncellon. I dag har jag plockat fina solgula citroner. Men tror ni alla ser ut som en gul citron? Inte direkt ...


Den här funderade tydligen ett tag på att bli tre citroner men ångrade sig.


En alien! Något ser ut att vara på gång ut. Helmysko!


Och den glada gubben! Det finns flera glada gubbar i trädet såg vi.

Men tillbaka till limoncellon!

Vardagsrikedom

Fina citroner ska det ju vara till den! Nyplockade, nytvättade och otroligt doftande.


Och ett minutiöst zestande, det vill säga bara det gula får vara med, inget vitt skal! Ser ut som en skål med skalade äpplen. Vad ska jag göra med de där skalade citronerna nu då...? Fru Cuba kanske vill ha dem i en smoothie? Får kolla med henne.


Limoncelloburken (som under resten av året är müsliburk, flingorna får bo i en tråkig plastburk några veckor) är rengjord, i med skalen och på med spriten. Skak-skak! Undrar om det inte borde vara mer sprit? Får kolla receptet. Var gjorde jag av det nu då?

Nu är limoncellon på gång, i alla fall! När mamma och pappa kommer den näst sista januari, då borde den vara klar. Och doften av citron i köket är just nu så tung så den nästan slår emot en. Åh vad det luktar gott!

18 kommentarer:

  1. Mmm, det vattnas i munnen! Och vilka fina bilder!! Skönt för dina föräldrar komma ner till lite varmare för här i Svedala vankas det kyla enligt rapporterna.
    Ha det gött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är härligt med citroner! Pappa sa för någon dag sedan att de längtar att få sätta sig en stund i solen nu.

      Radera
  2. Haha! Gillar den där citronsmajlisen och även alienvarianten som ploppar ur magen :-)
    Taskigt att han tog bautacitronen, men den var säkert sur (sa räven). :-D

    Hoppas att drycken blir till belåtenhet :-)

    God fortsättning på 2017!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Vet du, jag tror El Gordo var rätt smaklös.

      Radera
  3. Ett citronträd skulle vi förstås ha här ute i trädgården. Men, det finns väl gränser. Just idag har D tittat till mitt olivträd som för första gången får husera ute i vinter. I en specialbyggt isolerat "hus" med ljusinsläpp och belysning. Det blir spännande att se hur det går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett litet citronträd, kanske? Och så får n börja fundera på att uppföra ett orangeri där citronträdet och olivträdet kan må bra under vintern tillsammans med dig och D. Och djuren, så klart!

      Radera
  4. Den roligaste smileyn jag sett på länge:-) Det gäller citronhjärnan också;-) Å doften känns hela vägen hit - mums! Tror inte att jag druckit limoncello. Vad är det för sprit du använder? Är det socker i limoncello?

    PS. Såg din fina present till Steve! Otroligt trevligt och så fint du hade gjort påsarna. Du är verkligen duktig! Å han blev ju så glad. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där gubben är himla härlig! :)

      Limoncello är italienskt, egentligen. Man skalar citronerna och lägger i alkohol med neutralare smak (brännvin t ex, jag använder vodka) och låter det dra. Sedan silar man och häller på en sockerlag. Resultatet blir en frisk likör, något som man ofta får efter middagen till notan i Spanien.

      Tack för PS:et! Har en hel bunt med påsar, har alltid med mig för man vet aldrig när man råkar på fröer!

      Radera
    2. F*n, synt med sockerlag där. Men om jag tänker på att vi lärt upp i princip alla bartenders i Spanien och i andra länder att göra en Mojito à la "oss" utan minsta tillsats av socker i olika former så lär det nog gå bra att göra en limoncello utan socker också - här hemma alltså. Tror jag gör ett försk där, trots att jag inte har pinfärksa citroner dinglandes på balkongen:-))))

      PS. Det finns förresten en restaurang som heter Limoncello på Odengatan i 08... Luncherna där är dock mindre bra. Synd;-)DS.

      Radera
    3. Varför inget socker alls? Mani, fobi, smak eller diabetes?

      Hur görs en BP-mojito?

      Glöm inte att avrapportera om BP-limoncellon, hur den görs och om den var drickbar!

      Radera
  5. Åh, du gör din egen Limoncello! Den likören har jag druckit i Italien, och köpt med hem...men av någon anledning smakade den godare i Italien än hemma!! ;-)
    God Fortsättning på det nya året önskar jag dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är nog så med många drycker! Man köper hem för det var så gott och så öppnar man flaskan, häller upp, sätter sig till rätta och konstaterar att vad sjutton var det som var så gott med det här?!

      Fast vissa saker fungerar som en transport rakt in i minnesbanken i skallen!

      Radera
  6. Ser gott ut, men tyvärr inget bra för min citrusallergi.
    Gillar dock att se alla apelsiner och citroner på träden här nu.
    Vilken underbar dag idag, sol och 20 grader på terrassen hos mej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men fy, citrusallergi! Och jag misstänker att det finns citrus i långt mer saker än man tror. Läste precis om det där med zest, att det är så bra att alltid ha hemma (ha i en påse i frysen) för en nypa förhöjer smaken på mycket i matlagningen.

      Ja, det är underbart nu! Varit ute en sväng och slängt skräp innan jag fortsätter med allt det andra som ju bara måste göras.

      Radera
  7. Vilka roliga citroner ��
    Själv fick jag i somras tag på en tomat som såg ut som Pomperipossa.
    Hoppas din Limoncello blev bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas också den blir bra, den ska stå och dra där i ca 2 veckor innan sockerlag hälls på.

      Det finns så mycket roligt att se, bara man är öppen för det!

      Radera
  8. Kul med dessa citroner och limoncello. Ska testa när vi kommer tillbaka tilll Spanien för fina citroner finns det gott om på grannarnas träd och vi får mer än gärna plocka. Hoppas nu din limoncello blir bra. Och visst återkommer du med rapport.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att mamma och pappa blir de som får bedöma om det blev bra eller inte. Jag ska ta och skriva ned receptet ordentlig också så jag slipper leta efter det. Det är det som är bra att ha en blogg där man samlar sina egna recept också. :) Ja förutom blocken som ligger fyllda i köket, där jag noterar ned vad jag gör.

      Radera