fredag 31 mars 2017

Tredje gången gillt?

Det var ju det där med inlämnandet av padrón och vår adressändring. Jag hade ju bestämt mig för att inte åka till pueblon igen för nytt försök utan till Casa de la Cultura, kulturhuset, i Arroyo de la Miel. Men så hände det sig att jag läste ett inlägg i en tidning på morgonen precis innan jag skulle sätta mig i bilen och där stod det att det var inte längre möjligt, nu kunde de bara ta emot ändringar på kommunhuset i Benalmádena Pueblo.


Skit också!

Jag dubbelkollade att jag hade kopia på allt i Tjocka pärmen och sedan åkte jag iväg, parkerade på samma avlägsna plats som dagen innan för alla turister hade redan på förmiddagen fyllt alla parkeringsplatser. Som den svenska jag är tog jag i alla fall en nummerlapp och satte mig att vänta, det var inte så många nummer som dagen innan som tur var.

Medan jag satt där så tittade jag på dem som kom ut. Samtliga hade den där padrónblanketten i handen och gick sedan till informationsdisken där det stämplades och den rosa delen lämnades tillbaka. Förut så stämplade de inne vid borden. Jag observerade också att jag var långt ifrån den enda som kom ut ifrån det där rummet med ånga pysande ur öronen. Även på de infödda.

Så blev det min tur. Denna gången fick jag sätta mig i stolen framför den andra kvinnan bakom bordet. Utan ett ord lämnade jag över min bunt, utan ett ord tog hon emot den. Hon bläddrade och bläddrade, tittade minutiöst igenom passkopia, residenciakort-kopia, hyreskontraktkopia med tillhörande kopia på tillägget. Sedan fastnade hon vid sonens svenska men spansköversatta födelsebeviskopia. Hon reste sig och gick till bordet bakom och det började bläddras. Fram och tillbaka.

Vad är det nu då?

Det bläddrades och pekades, till slut kom hon och satte sig, samlade ihop papperen och häftade ihop dem, alla utom den rosa kopian. Sedan var det knapp-knapp-knapp, siffror skrevs på bunten. Hon skrev även OK och ringade in.

Fast nu är det stämplat 09 MAR 2017
Puh!

Till slut räckte hon över bunten samt den rosa kopian till mig och bad mig gå till informationsdisken för stämpling. Den här gången bet jag ihop, jag sa inget om att en likadan stämpel stod på bordet 15 cm från hennes hand.

Spanjorerna fullkomligt älskar sina stämplar! Damerna vid informationsdisken har kanske bett om äran att få stämpla ett tag.

Inlämnat, stämplat och klart! Bara att hämta ut de riktiga papperen sedan en vecka efter.

I dag ringde det på telefon, det var från kommunhuset.
- Vi saknar födelsebevis på er son, vill ni vara snälla och lämna in det, sa mannen.
- Men jag har ju gjort det!
- Nej, vi har fått kopior på pass, residencia, kontraktet och Extracto del Registro Civil de población.
- Det sista är ju det du frågar efter.
- Nej, det där är personbevis, jag behöver födelsebevis, där det står vilka som är sonens föräldrar.
- Jamen det står ju på det papperet!
- Nej.
- Jo! På första sidan är det sonens uppgifter, på sidan två är det Madre och alla uppgifter på mig, på sidan tre är det Padre, sista sidan är från översättaren.
- Vänta lite, säger han och jag hör honom prata med någon annan.
- OK, säger han när han kommer tillbaka till telefon, vi accepterar detta för denna gången men jag rekommenderar er att skaffa ett födelsebevis på er son, det behövs så länge han är minderårig.
- Det är ju det ni har fått, det finns ju inget annat!
- Jo då, prata med Tributaría.

Med ånga pysande ur öron och näsborrar kollade jag på Skatteverkets hemsida. Nej, det finns inget annat. Tributaria, Spanska Skatteverket tror jag inte utfärdar ett födelsebevis på sonen som ju är född i Sverige. Lite sökande på internet visade att det är inte bara vi som har problem med detta. Myndigheter i andra länder efterfrågar dokument som svenska Skatteverket inte utfärdar. Informationen finns där men de kallar det helt enkelt för något annat.

Den byråkratiska himlen.

Nästa vecka ska jag kunna ta mig tillbaka till kommunhuset i pueblon för att hämta de stämplade och färdiga padrónpapperen. Jag kan även hämta ut dem vid Casa de la Cultura i Arroyo de la Miel, det sa han till mig i telefon. Lutar starkt åt det senare.

Här är hela texten från tidningen
SUR in inglés från förra veckan.
Det har nämligen kommit ut listor med utlänningar som
måste förnya sina padrón eller gå miste om rabatter mm.

20 kommentarer:

  1. Puh! Vilken pärs! Och ska detta vara nödvändigt! Man kan ju undra. Tycker det verkar betydligt knepigare i era trakter än i Torrevieja. Helt klart mer byrokrati än vad vi hade Peking. Mycket mer! Och för vad kan man ju undra. Tålamodsprövande förvisso.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fattar inte heller! Det är ju bara en adressändring, för guds skull! Inom samma kommun!

      Jag känner att skulle jag kunna få tillgång till hela systemet och styra upp det hela, tack! Men de skulle väl inte förstå vad jag pratade om. Haha!

      Radera
    2. Usch för all denna byråkrati.
      Här i Asien stämplas det i parti och minut.
      Tur att du nu har alla papper i ordning ��

      Radera
    3. Problemet är ju när man tycker man har allt i ordning men motparten inte anser det. :)

      Radera
  2. Stort GRATTIS till dig! Du tog dig genom den där pärsen - duktigt! :-D Men visst kan man bli galen för mindre...

    En gång när vi behövde ett papper från svenska skattemyndigheten så sa kvinnan som skulle utfärda det:
    - Jag sätter dit en massa stämplar - dom gillar stämplar i Spanien!
    Haha! Så sant som det är sagt :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än har jag ju inte papperen så inget HEJ! än.

      Ja, jag trodde att det där med stämplar var borta inom EU men nej, då skulle väl arbetslösheten öka några procent.

      Radera
  3. Ja, spansk byråkrati är inte att leka med. Så mycket krångel och alla dessa stämplar!!!!
    Önskar dej en fin dag här ifrån Elviria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte konstigt att det finns så många gestorías i Spanien, egentligen. De behövs speciellt utbildade för att klara byråkratin.

      Jisses vad det blåser! Nu är det dags att ta tag i allt det som blivit liggande för allt detta som tagit sådan tid! Hua!

      Radera
  4. Spansk byråkrati. Här kan vi snacka om bloggfoder. Det är i a f väldigt roligt att läsa om dina vedermödor. Vågar jag hoppas på ett inlägg till innan adressändringen är fullbordad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alltså det var väl detta som någonstans var grunden för min blogg! Så man får väl vara tacksam för att man ibland blir påmind om verkligheten.

      Det är verkligen pest att uppleva detta men det är otroligt roligt att skriva om det! När man ser det nedskrivet så ser man dessutom det underhållande i det hela, det hysteriska. Lite distans. Och då mår jag i alla fall lite bättre, att något kom ut av detta som kanske underhåller andra.

      Själv hoppas jag verkligen inte på ett inlägg till mellan detta och att jag har papperen i min hand! Men jag är verkligen glad över att du uppskattar mina vedermödor! :)

      Radera
  5. Ja, de gillar verkligen att stämpla i Spanien. I Jerez har det gått ganska så lindrigt till. Här kopierar de även på plats fast jag vet att de föredrar att man har kopior. Du är uthärdig för det är inte så enkelt med spansk byråkrati.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att här på Solkusten är de vansinnigt trötta på alla utlänningar (ofta med en hel del pengar och arrogans) som bara svävar in och tror att alla ska göra allt åt dem. Tyvärr hamnar ju vi vanliga människor emellan, vi som faktiskt försöker att göra allt rätt och riktigt. Men så är det väl alltid med allt.

      Vet ju liksom de som inte gör något och de åker heller aldrig dit, bara glider med på vågorna. På oss slår de bara över huvudet och vi får kallsupar.

      Radera
  6. Jag kan tänka mig att det är många utlänningar neråt Malaga som inte visar respekt. Det går tyvärr ut över dem som verkligen försöker och gör allt rätt.Man måste mötas på halva vägen. Jag ex tycker inte om den spanska byråkratin men däremot måste jag respektera den. En fördel är att man får vara anonym. Det är inte lika enkelt att få fram personliga uppgifter såsom det är i Sverige. Där kan man t.o.m få reda på ens person uppgifter genom bil regeristeringsnumret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, allt har väl för- och nackdelar. Men ibland - som denna veckan - har det varit väldigt svårt att se fördelarna i det spanska systemet.

      Radera
  7. Det förstår jag Emma. Det är precis som inget ska vara så enkelt. Många vet inte hur bra de har det att ha allt dukat framför sig. Du ska se att det blir bra till slut=)
    Ps. Såklart ska jag inte sluta att blogga. Än slipper ni inte mig=)Trevlig lördag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag gick på det ett ögonblick men sedan damp aprilslanten ned!

      Radera
  8. Har en känsla av att det absolut blir en del 4 här - också!
    Eller varför inte en del 5...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä fy 17!!! Det vill jag verkligen inte!

      Måste ju ta tag i det där med att byta på residencia samt att skaffa e-legitimation så det räcker nog med det som bloggfoder.

      Radera
  9. Phjuhh vilket system. Blir matt bara att läsa om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa dagar känner man verkligen att egentligen borde man öppna en vinflaska, för det är man värd!

      Radera