lördag 28 april 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 17

Varsågoda! Här kommer det Lördagsgodis från min vecka!


Godisbit nr 1
Att ta in en ros! Att det finns så många vackra rosor på busken som blommar nu så man med gott samvete kan ta in en. Den doftar fullkomligt ljuvligt! Tyvärr framgår det inte riktigt på fotot vilken djupröd sammet kronbladen har, den är riktigt mörkt blodröd i färgen. Helt fantastisk!

Godisbit nr 2
Chokladbollar! Jo, jag har skrivit om det förut som Lördagsgodis. Men det blev lite aktuellt igen. I onsdags på vägen hem från skolan sa sonen att alla skulle ta med sig något till torsdagens sista lektion, de skulle säga hej då till en lärarstuderande från USA. Framförhållning ... Sonen hade fått för sig att han skulle ta med sig smoothies vilket jag sa blankt nej till. Göra 30 st till sista lektionen? Hur då? Jag är inte ens duktig på det.

Vanliga svenska hederliga chokladbollar föreslog jag i stället och sonen gick utan motstånd med på det. Och det uppskattades, ungarna gillade dem precis som Fröken Otilia. Föga förvånad är jag, egentligen: gillar man sött brukar man gilla svenska chokladbollar, oavsett namn.

Godisbit nr 3
Den perfekta boken! Sonen har fått i skoluppgift att läsa en bok och skriva en resumé på spanska. Texten får vara på svenska eller engelska men helst på spanska.

Spanska, alltså. En tonårsbok blir för svårt och för långt. En barnbok blir nog bra, tänkte vi.
På Carrefour stod mannen min och jag och fnissade, skulle vi köpa en bok om Peppa Gris eller Kycklingen Pepe på spanska till sonen? Fast det är klart, det blir inte mycket att skriva resumé på. Och så kostade de 10-15 € så det kändes lite onödigt.

"Podéis llamarme Ismael ..."

Men så hittade jag den! Den ultimata boken för en som inte helt greppar spanskan. Det finns nämligen en bokserie med klassiker där det på varje sidan är en kolumn på spanska och en på engelska, texten är förenklad, drygt 70 sidor. Superbra! Moby Dick har jag inte läst så den tog vi. 3.95 € är ju dessutom som hittat!

Sonen var kanske inte riktigt lika begeistrad som jag.
- Jaha ..., var ungefär det han sa på sitt tonårsvis, det är ju trots allt en skoluppgift.

19 kommentarer:

 1. Är egentligen inte så värst förtjust i rosor, men älskar den ljuvliga doften. Här i Sverige doftar rosor tyvärr inte alls.

  Chokladbollar gillar jag inte heller, men i ditt fall var de ju den idealiska lösningen.

  Moby Dick är ju verkligen en klassiker som jag läst när jag var 10 ungefär;-) Perfekt med spansk och engelsk text, speciellt då sonen ju är så duktig på engelska. Ska bli kul att läsa vilket betyg han får för resumén.

  Toppen godisbitar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns olika slags rosor, vissa doftar mer, andra inte alls.

   Vet att du inte gillar sött, men det gör vi! :) Och barn generellt brukar ju gilla det.

   Ja, vi får väl se hur många gånger jag får tjata på honom om boken ... Sitter och funderar på hur jag själv ska läsa den, om man ska läsa originalet först, fen förenklade engelska eller förenklade spanska. Provade läsa ett stycke på spanska och sedan samma på engelska men då blev läsupplevelsen för hackig.

   Radera
 2. Vilka härliga godisar allihopa. :)

  PS. Bland det första jag gjorde när vi kom till Sverige nu var en chokladbollstårta att ge bort till våra gudbarn när vi skulle dit på middag. Den gick med förtjusning hem hos barnen, men även bland oss vuxna. Hi, hi! Aldrig fel med chokladbollar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chokladbollstårta? Den måste du förklara närmare, hur är den gjord?

   Radera
 3. Villken ljuvlig ros och jag kan genom bilden nästa känna doften hit. Har i skrivandes stund grannens rosor som också doftar ljuvligt så extra fint med dubbelt upp.
  Chokladbollar blev ju perfekt och än roligare är att de uppskattades av yngre och äldre.

  Perfekt med en klassiker till bok. Och Moby Dick är alltid gångbar. Och bra med både en engelsk och en spansk version. Men säkert klokt att läsa den ena först och komplettera med den andra.
  Och tjata på sonen tror jag inte du behöver göra, det finns ju säkert en "deadline" för inlämningen.
  Tack för trevliga godisbitar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosen är verkligen makalös, den är lätt en decimeter i diameter nu när den har slagit ut sig helt.

   Haha, jo du. Här behöver man tjata på att få läxor gjorda, framför allt när det är inför prov. Varför göra nu vad man kan göra i sista stund, liksom ...

   Radera
 4. Vacker ros!
  Härligt lördagsgodis, inkl svenska chokladbollar.
  Ha en skön söndagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är helt underbar. Ha en härlig söndagskväll du med, Lena!

   Radera
 5. Doftande rosor, chokladbollar och klassikerbok :) Ja, det kan man verkligen kalla go'bitar!
  Glad att det finns enklare/kortare versioner av Moby Dick - för det är annars en riktig best till bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du skriver ihop det så låter det så härligt! :)

   Har funderat på om jag ska läsa den "riktiga" först, den borde finnas på Gutenberg att ladda ned. Men jag kanske ska smyga mig på den då den enkla vägen för en gångs skull ... :)

   Radera
 6. Chokladbollar lät som en god idé att bjuda på=) Rosor är mina favvoblommor. Moby Dick ett gott bokval och lagom läsning för den som ska läsa på ett annat språk. Prisvärd med. Trevlig Valborg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en god i idé i dubbel bemärkelse! :) Hoppas du hade en härlig Valborg!

   Radera
 7. nr 1. En väldigt vacker ros tycker jag som annars inte är så förtjust i rosor.
  nr 2.Kan förstå att chokladbollarna gick hem även om jag inte heller är förtjust i såna.
  nr 3. Låter som ett bra inslag i inlärning av ett nytt språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är vacker den där rosen. Men nu slokar den ...

   Radera
 8. Åh, blommar rosorna redan?
  Ljuvligt ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig de riktigt slutar här, de bara går i vågor och just nu är det tsunami.

   Radera
 9. Härlig godispåse, som alltid :-) Gillar dom där chokladbollarna som jag fortfarande kallar vid fel namn. Det var bara ett namn när jag var liten, la liksom ingen värdering i det.

  Ha det toppenbra och samla på dig mer godis :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag säger också något annat. Jag kom på en slappovariant: det var enklare att slänga i geggan i en påse, in i kylen och sedan när det stelnat skära bitar och vända i kokosflingor. De blev ju fyrkantiga. Mannen min kallar dem för PK, de är politiskt korrekta numer.

   Radera
  2. Just ja, jag kavlade det slätt innan det åkte in i kylen också. Platt fyrkant, alltså ca 1.5 - 2 cm hög.

   Radera