torsdag 18 oktober 2018

Jakten på en motor

När jag kör bil så är det alltid ett öra som är riktat mot bilens ljud, som reagerar på om något låter konstigt eller fel. Det har jag ärvt efter pappa. Så när jag då hörde ett konstigt ljud stängde jag av radion och lyssnade: vindrutetorkarna hade börjat låta lite knastrigt där de arbetade sig fram över vindrutan och sopade bort vårregnet och lergeggan regnet dumpat på bilen. Allt eftersom tiden gick började det låta lite mer knastrigt och torkarbladens framfart blev mer mödosam och hackig. Till slut la motorn av helt. Det gick heller inte längre att spraya spolarvätska.

Det där var i våras och sedan dess har det knappt regnat så vi har inte tagit tag i den där biten. Men med hösten kommer regnet och kommer det regn kan vi inte använda bilen och det är ju liksom då man verkligen vill använda den. Samt att vindrutetorkarna så klart måste fungera, regn eller inte.

De där förbannade sandregnen ... Sanden sätter sig verkligen överallt!

Vår teori var att det är motorn till vindrutetorkaren som har blivit smutsig och till slut alltför smutsig. Att det är kostsamt att byta den motorn kan man läsa överallt på internet, framför allt om det görs på märkesverkstäderna: minst 400-500 €. Kan snabbt komma på många saker jag hellre lägger de pengarna på.

Så en solig dag åkte vi till PitLane som är en lokal taller, bilverkstad, och en av killarna kollade säkringar, lyfte bort skyddskåpor, kliade sig i huvudet. Jo, troligen är det väl motorn men han vågade inte lova det.
- Försök att hitta en begagnad motor på en desguace, bilskrot, eller Ebay så kan vi prova, sa han till oss och gav oss numret på motordelen: Valeo W000026029.
(Här önskar jag att jag spelat in ett samtal! Ni skulle ha hört bilmeken rabbla det där numret till sin kollega som skulle skriva ned det men kollegan hörde inte vad som sas av den som stod med huvudet nere i motorutrymmet. Det var många doble uve, qué?, zero, qué? och repetitioner. Så vi skrattade - i tysthet!)

Sedan började jakten. Jag hittade en sida där man kan skriva vad man behöver och så skickas förfrågan ut till alla bilskrotar som är anslutna till tjänsten. Fick några napp men jisses vilka priser: 180 - 380 € för en begagnad motor! Frakt var inte inräknad, inte momsen heller alla gånger. Finns det verkligen inte billigare?

Några av bilskrotarna i Pol. Guadalahorce, Málaga
Skärmdump från Google Maps

Så jag satte mig ned och kollade var det i Málaga finns bilskrotar för att kontakta dem direkt. De allra flesta ligger på rad i Polígono Guadalahorse, Málagas industriområde. Vissa är specialiserade på skåpbilar, andra på motorcyklar, de flesta har delar till personbilar. Jag skickade samma WhatsApp-meddelande till 10 stycken, fick svar från drygt hälften. Några hade inte den åtråvärda delen, en hade för 180 €, en annan för 120 € och till sist en för 50 €. Lätt val.

Det här med begagnade bildelar och skrotbilar är en gigantisk marknad! Vi kom till Desguace Garcia och där var det kö, det var fullt med folk, bilmekaniker blandat med "vanliga". Han jag WhatsApp:at med gick och demonterade delen, kom in med den ...

Nej, det står inte W00026029.

... och det var så klart fel. Hur mycket han än envisades med att det var rätt bilmärke och modell så var det fel årsmodell. Suck.

Som tur är så ligger de alltså intill varandra - eller väldigt nära - så det var bara att åka till nästa på listan: Desguace La Mina, den för 120 € ... Nästan tre gånger så dyrt.


Men så var det rätt motor också, precis samma nummer och märke som den som inte vill vara med längre. Och ja, det var mycket folk där med, de fyra männen som satt och tog emot förfrågningarna från besökare och per telefon hade fullt upp. Vi fick vår bildel och med den i handen satte vi oss i bilen igen.

 
Nästa anhalt: tillbaka till bilmeken PitLane!

15 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, vi var mest rädda för att vi inget skulle hitta.

      Radera
  2. Bilar är bra att ha, men oj så mycket besvär de kan ställa till med!

    SvaraRadera
  3. bilar... alltid är det något! :)
    hoppas ni inte behöver göra om proceduren för om det inte heller gick att spraya spolarvätska så låter det som om även den motorn lagt av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsättning följer ju som du förstår. Men min teori (jag älskar att spekulera, mannen min avskyr när jag gör det!) är att om vindrutetorkarna lägger av så är det något som gör att du heller inte ska kunna spola för det kan ju göra sikten ännu värre. Säg att det bara är en mushad insekt som irriterar på rutan, man sprayar och då ser man ju inte ett dugg och så funkar inte torkarna. Jobbigt läge, liksom.

      Radera
  4. Skönt att det visar sig att trägen vinner. Envisheten kan vara nog så bra att ha i en del lägen- Och uthållighet. Bra jobbat. Ser fram emot näste del...

    SvaraRadera
  5. Alltså här förvånas jag en aning igen. Kollade faktiskt antalet bilskrotfirmor i Stockholm häromdagen och här finns bara tre stycken. Å de ligger då inte på samma gata kan jag säga. Å att köpa "reservdelar" på skroten vet jag inte ens om man kan göra här. Tror inte det.
    Så - grattis till att ni hittade en nygammal motor till vindrutetorkarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, man kan köpa delar på skroten! Jag köpte ett fönster till min gamla Saab, det var på Sollentuna Bildemontering.

      Radera
  6. Hoppas nu att detta är felet!

    SvaraRadera
  7. Gillar inte klipphängare, men jag får väl sjå mig... Bra att ni hittade rätt del till slut ändå. Om det nu var rätt del som förhoppningsvis också fungerade...

    Nu kom dom där soptankarna över mig igen. Har knappt sett nån "riktig" soptipp nånstans i Spanien, men bilskrotar dom finns tamejtusan överallt! Märkligt det där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den spännande fortsättningen kommer! Ska jag släppa det i dag eller ta det på många, tro ...?

      Ja, här finns det bilskrotar minsann. Vilken business det verkar vara! Sopbusinessen tas ju omhand vid sopbehållarna. ;D

      Radera
  8. SOm en skattjakt - men med ett nyttigare resultat! ;)

    SvaraRadera