lördag 5 januari 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 1

Tänk! Nu kommer den där tiden när man alltid måste tänka efter när man skriver in dagens datum. 5 januari 2018 ... nej visst ja! ... back-back eller sudd-sudd: ... 19!

Så här är årets första Lördagsgodis. Kanske en lite mager godispåse för jag känner mig lite oinspirerad, mest suttit med bokföring den här veckan. Men kanske det passar med en mager godispåse, alla brukar ju så här års få för sig att de ska leva nyttigare under året som kommer.

https://solsomsol.blogspot.com

Godisbit nr 1
Oväntade inslag! Vid parkeringen vid Carrefour här i Arroyo de la Miel bor det en flock påfåglar. Jag såg dem första gången för cirka två år sedan, då var det en hona med ett gäng smått efter sig. Sedan har jag sett dem till och från, de har varit bruna men blivit större och större. Ett tag var de helt borta så jag tänkte att nu har de väl hamnat på någons matbord eller blivit bortförda för att inte skrämma folk. Men sedan kom de igen.

När sonen och jag var och handlade i går låg de i gräset och vilade med pappa påfågel som vakande stack upp sitt vackra huvud. Vi gick försiktigt närmare - vill inte ha en argsint påfågel komma emot mig - och kunde räkna till att intill honom låg det ytterligare sju stycken, de flesta av dem med antydan till färg på sin fjäderdräkt.

Fint Carrefour med påfåglar och allt!

https://solsomsol.blogspot.com
Skinka på kubanskt vis. Ser verkligen inte roligt ut men var huuuur gott som helst!

Godisbit nr 2
God nyårsmat! Fru Cuba hade sagt att hon skulle göra kalkon till nyårsmiddagen men ändrade sig, det blev kubanskt. Hon och hennes mamma lagade åter arroz congri - kubanskt brunt ris med svarta bönor, de kokade yuca och så var det en supergod sallad med bland annat rödbetor och fetaost. Huvudrätten var en stor skinka tillagad på traditionellt kubanskt vis: marinerad minst ett dygn i en blandning av apelsin- och citronjuice (egentligen ska det vara riktigt bitter apelsinjuice, naranja agria), vitlök, salt och oregano. Den grillas sedan hel i ugn. Den ska ligga inne länge och är alldeles mör när den tas ut. Gu så gott det var! Hade kunnat äta hur mycket som helst, nästan!

Godisbit nr 3
Sitta i solen och läsa! Jag försöker sätta mig ute en stund varje dag i solen, det är så himla lätt att fastna vid datorn. Vädret kring jul brukar faktiskt vara riktigt bra, det är långt stadigare än i november. Svalare nätter och dagarna är kanske inte varma men hittar man en fåtölj ståendes i solen så blir det faktiskt riktigt varmt. Det gäller att komma ihåg solkrämen!

Just ja, måste sammanställa decembers väder!

https://solsomsol.blogspot.com
Nu ser det inte lika gott ut längre ... Såg lite trevligare ut som nyinlagt.

Godisbit nr 4
Den sista sillbiten! Nu har den sista biten fiskats upp från inläggningen jag gjorde till jul. Tänk så gott det är på en bit hårt bröd. Till och med löken och morötterna är goda på brödet! Kanske man skulle prova att bara lägga in grönsaker i samma slags lag? Fast det är klart, det är väl det där med att man inte äter det så ofta som gör att det blir så njutbart.

Kylskåpet är nu officiellt avjulat.

16 kommentarer:

  1. Påfåglar är fina, men ganska lömska... Jag blev sparkad i huvudet av en en gång så att blodsvite uppstod. Som hämnd sålde jag en av hans polare till hare krishna för femhundra spänn :-D

    Julen levererar nästintill alltid vädermässigt här nere. Tror att vi bara har behövt ta skydd inomhus en enda julafton på grund av regn. Hur skönt som helst i solen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tillhör ju dem som inte alls gillar att ha fåglar i min närhet. Mysko varelser. Vackra och roliga att se på genom fönsterrutan men ... mysko varelser ...

      Och hahaha(re krishna)! Vad härligt med dina glänsande vassa horn! Att du inte sålde den som sparkade!

      Fast egentligen är det nästan mer elakt att sälja polaren. :D

      Radera
  2. Trevliga godisbitar fanns även i denna påse.
    Påfåglar är vackra men ack så lynniga.Vi har en drös här i stan i "Europaparken" och jag passerar dem gärna med lite "luft" emellan. Men kul att dessa ni såg lever och klarar sig nära Carre.
    Den marinerade kubanska skinkan lät väldigt god men vad gäller allt i bönväg avstår jag det mer än gärna. Men tur att smaken är olika.
    Vi är ute en hel del varje dag och promenerar mellan 5 och 10 km, lite beroende på väder och det både här i Torre och hemma i Stockholm.(Men det kan bli än kortare om det är extremt kallt eller ösregn.) Här i Torre sitter jag gärna ute och läser ett par timmar i solen men med ansiktet i skuggan och det är verkligen behagligt. En riktigt god godisbit. Tar gärna tillvara det goda i tillvaron så gott det går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du gillar inte bönor! Där ser man! :D

      Ni är duktiga på att promenera ni, det är bra. Vi är riktigt urusla på det. Men det är härligt att sitta i solen.

      Radera
  3. Vilka mumsiga godsaker! Åh, att få sitta i solen med vårkänsla, det längtar jag efter. Och den där kubanska skinkan lät otroligt god. Angående påfåglar, inte visste jag att folk åt dem? Önskar dig en god fortsättning på det nya året. Ja, visst måste man tänka efter lite när man ska skriva årtalet men hittills har det gått bra. :)

    PS. Oj, vad svårt det var att få igenom denna kommentar. Fick gå igenom minst fem olika bildverifieringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bara förutsatte att det gick att äta påfåglar! Hittade denna länk till alternativ.nu, den var lite underhållande: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=162952.0

      De där jädrans bildverifieringarna, de får hicka i bland! Tyvärr är det inget jag kan göra åt, det är Blogger som bestämmer.

      God fortsättning på det nya året, Anna!

      Radera
  4. Ärligt talat har jag bara sett påfåglar bakom lås och bom, alltså inte som i djurplågeri utan de fanns i stora inhägnader. Att om går fria så nära Carrefour förvånar mig. Ännu mera ställd blev jag att man uppenbarligen kan äta dom. Det visste jag inte.

    Förrätten som fru Cuba gjort hade jag hoppat över helt. Men skinkan låter verkligen intressant. Den marinaden låter helt suverän! Sedan får man väl blunda när man äter den som "pulled pork";-) Sådana rätter ser sällan tilltalande ut. Huvudsaken att de är goda, även om jag gärna äter med ögonen också;-)

    Sitta i solen och läsa är min huvudsysselsättning under våren och sommaren. Förstår precis vad du menar.

    Vårt kylskåp avjulades också för några dagar sedan. Det var skinkan (den färdigköpta rimmade varianten alltså) som gick åt på en skiva (inte hembakat) surdegsbröd;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oftast tycker jag att påfåglar brukar få ströva fritt i olika parker, även parker där andra djur är bakom lås och bom.

      Håller med dig om maten! Skinkan tillhör väl husmanskosten och säg den svenska husmanskost som är fotogenisk ... Men jag håller med dig, det får med fördel vara vackert fast smaken går så klart före.

      Den sista lilla biten julskinka fick sonen på sin frukostmacka. Han var lite ledsen över att den nu är slut.

      Radera
  5. Påfåglar är sååå vackra! Men de låter ... speciellt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är glad att jag inte bor på höravstånd till Carrefour!

      Radera
  6. Är också på god väg mot att ha ett "avjulat" kylskåp. DEn där skinkan har jag aldrig stött på, låter både intressant och gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var supergod! Mannen min var väl lite så där lagom imponerad men å andra sidan så gillar han inte pulled pork och den är väl lite åt det hållet.

      Radera
  7. Påfåglar ute i det fria är annat än de duvor och kajer vi har ;) Exotiskt - hos dig, alltså!
    Önskar dig många d-vitaminstunder i solen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skillnad på fågel och fågel! Fint ska det vara!

      Det var skönt i solen, men nu är det svalt och blåsigt.

      Radera
  8. Detta året blev det ingen sill på julbordet. Vi åt så mycket annat.
    Den kubanska skinkan lätt god. Gillar att testa på andra tradionella rätter.
    Så festligt att Carrefour har tagit sig an påfåglar. Skönt att de även var kvar=)
    Jag har suttit ute vid många tillfällen men undvikit att bli bränd. I December månad har det funnits många soliga stunder på eftermiddagen. Så skönt!
    Trevlig kväll🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag tror att påfåglarna tagit sig an Carrefour! Undrar var de kommer ifrån? Men det är väl samma fenomen som att de hittat krokodiler i Fuengirola-floden: de släpps ut eller rymmer.

      Radera