torsdag 17 januari 2019

Spanska skolan - del 24: Vaccinationer

Sonen kom och slängde in ett papper på mitt tangentbord, ett papper han fått i skolan: vaccinationer. Jag fick lite hicka och stresskänsla för det här med vaccinationer är något som jag länge tänkt att jag måste ta tag i. Har sonen alla de vaccinationer han behöver? Eller ligger han efter det svenska eller spanska vaccinationsprogrammet? Hur väl stämmer de överens egentligen?

https://solsomsol.blogspot.com
Ska det vaccineras på skolan,
ska en tid bokas på vårdcentralen,
är det redan vaccinerat
eller ska det inte vaccineras av andra orsaker?

Det var bara att ta tag i det, papperet behövde ju fyllas i och skrivas under så att sonen ska kunna lämna in det till skolan igen.

I Spanien kommer det varje år ut ett nytt Calendario de vacunación infantil, en kalender för barnvaccinationer. Jag har flera gånger sett orden men inte riktigt förstått hur de menar. Kalender? Ska man gå i augusti och ta difterivaccinationen och i september kikhosta? Nej, det är inte så det fungerar utan vad som avses är ju att rönen ändras, hur ofta och vilka vaccinationer som ska tas - precis som i Sverige - så därför kommer det ut en ny "kalender" varje år.


Jag tittade på svenska Folkhälsomyndighetens sida om vaccinationer och den motsvarande här i Andalusien för att se vad som gäller. Så observera att detta gäller i Andalusien. Jag skulle dock tippa på att det är lika i de andra regionerna och en snabb koll visar att det stämmer: Murcia, Valencia, Madrid (jag rabblar inte upp alla regionerna här utan vill du kolla själv kan du på Internet söka på Calendario de vacunación infantil samt den region det gäller). Kalendern för 2019 har ännu inte publicerats så detta bygger på 2018 års rekommendationer i Andalusien.

Vi tar väl en sjuka i taget!

Difteri - Difteria
Stelkramp - Tétanos
Kikhosta - Tos ferina
I Sverige tas denna kombinerade spruta vid 3, 5 och 12 månader samt påfyllning vid 5 och 14 års ålder (åk 8 - 9).
I Spanien är det vid 2, 4 och 11 månader samt påfyllning vid 3 och 14 års ålder.

Polio - Polio
Hemofilus Inf B - Haemophilus B
Samma som den första men ingen påfyllning vid 14 år.
I Spanien är det heller ingen påfyllning för hemofilus vid 3-årssprutan.

Hepatit B - Hepatitis B (endast för barn i riskgruppen)
Pneumokocker - Neumococo
I Sverige tas denna detta vid 3, 5 och 12 månader.
I Spanien är det vid 2, 4 och 11 månader.

Meningokocker - Meningicoco C
I Sverige vaccineras man om man är i riskgruppen eller ska resa till vissa länder.
I Spanien tas den vid 4 och 12 månader samt påfyllning vid 12 år.

Mässling - Sarampión
Påssjuka - Parotidis
Röda hund - Rubeola
I Sverige tar denna kombination (den kallas även för MPR) vid 18 månader och påfyllning vid 8 år (åk 1 - 2).
I Spanien är det 12 månader respektive 3 år.

Humant papillomvirus (HPV) - Papiloma Humano
I både Sverige och Spanien erbjuds detta till flickor när de är kring 12 år (åk 5 - 6  i Sverige).

Vattkoppor - Varicela
I Sverige vaccineras man om man är i riskgruppen.
I Spanien görs det vid 15 månaders ålder och påfyllning vid 3 år.

Här har jag gjort en översikt över det svenska och spanska vaccinationsprogrammet för barn:

Funderar på att skicka med denna med skolpapperet.
Tänkte att det kanske hjälper dem förstå det svenska systemet.

Övrigt
Sedan finns det andra vaccinationer som TBE, TBC och alla de andra läskigheterna. Dessa erbjuds beroende på var man kommer ifrån, var man bor och hur utsatt man kan tänkas bli. Här finns de svenska rekommendationerna.

På papperet som sonen slängde till mig så står det att de kan få vaccineras i skolan och det nappar vi på så klart. Alternativet är att boka tid hos hans husläkare för att få det gjort men det verkar ju bara bli bökigt. Precis som i Sverige så är vaccinationsprogrammet för barn kostnadsfritt för dem som är inskrivna i sjukförsäkringssystemet i respektive land.

https://solsomsol.blogspot.com
De vill ha en kopia på carné de vacunas så tillsammans med papperet
sonen slängde in får de en kopia på sidan med vaccinationer på hälsokortet.
För tydlighetens skull har jag skrivit dit sonens namn och hans NIE.

Nå, hur var det nu då med sonens vaccinationsstatus? Som tur är har jag varit noga med att ta med mig sonens hälsokort (mitt har jag också, mannens mins har jag tyvärr aldrig sett) där allt är noga noterat.

Jag andades ut en stor lättnadens pust när jag såg att sonen faktiskt är i fas. Det enda som skiljer är att den spruta han nu ska få i skolan inte innehåller en påfyllnad av kikhostevaccinet. Men klarar sig de spanska barnen så borde väl han också göra det, enligt informationen är Spanien och Sverige likställt i antalet insjuknade per år.

Är du osäker på vilka vaccinationer du kan ha fått som barn? Läs då gärna mer om de gamla vaccinationsrekommendationerna från Folkhälsovården.


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

10 kommentarer:

  1. Det är en djungel det där med vaccinationer. Jag har en känsla av att jag blivit övervaccinerad emellanåt då vi rådfrågat vaccinationscentraler då vi åkt iväg till "konstiga" ställen. Dom vill väl sälja, kan tro?

    Skönt att sonen är i fas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Jag började kolla lite för sonen och insåg fort att jag behövde göra en uppställning för att se att det verkligen var samma eller om det skiljde något. Så himla bra att det i stort sett är lika! Jag har liksom fasat för det där att det ska behövas ta en massa påfyllnader och annat.

      Radera
  2. Skönt att detta med vaccinationer är ganska lika i Spanien och Sverige. Och att sonen är i fas med det hela. Bra att det även i Spanien/hos er kan ske i skolan. ( Jag tror också att det inom EU finns rekommendationer för detta med vaccinering av barn)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har rätt i det. Det finns tydligen rekommendationer från EU men dessa är endast stödjande och hjälpande, EU kräver inte att det ska finnas vaccinationer.
      https://ec.europa.eu/health/vaccination/overview_sv

      Radera
  3. Skönt att höra om vaccinationsfrekvensen och att det är lika viktigt där du är som här. Förhoppningsvis är det så de flesta länder.
    Det är svårt att förstå sig på "anti vaxxers"Som utsätter sina barn (om omvärlden) för sjukdomar som i det närmaste är utrotade!
    Hurra för vaccin, liksom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var skönt att se. De här etablerade vaccinationerna är väl en sak men jag tackar gudarna för att vi inte vaccinerade sonen för svininfluensan. Hade vänner som var upprörda för att vi inte lät göra det men med facit i hand ...

      Radera
  4. Det bästa här är nog att sonen är i fas med vaccinationerna. Det enda som förvånar mig en aning är att vaccinationskalendrarna skiljer sig inom EU. Allt annat är ju reglerat. Men det är klart, sjukdomar varierar ju kanske från land till land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det håller jag med om. Det är märkligt att det endast ät en rekommendation.

      Och jo igen, smittorna är ju lite olika beroende på vilken del av EU man är i.

      Radera
  5. Skönt att han ligger bra till med vaccin. Jag fick med en lapp av selmas lärarinna där jag skulle fylla i. Vilket jag gjort och även tagit en kopia på hennes journal som jag har med från BVC! Det är mycket att tänka på när man flyttar, och det är himla berikande för hemma är det lätt att man bara flyter med och inte funderar så mycket. Iofs är ju Spanien hemma nu, men jag har inte riktigt vant mig vid det ännu! Tack för en trevlig blogg ☺️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida!

      Det är mycket och det tar lång tid innan man vänjer sig vid vissa situationer, en del kommer man nog aldrig att vänja sig vid. :D Men det är som du säger, mycket man inte ens reagerar och funderar på i Sverige, man bara flyer med.

      Radera