söndag 14 april 2019

Skyltsöndag nr 113: Glas

Mannen min och jag fick ju för oss att åka ned till stranden nedanför IKEA i Málaga då vi sett en stoooor båt där ute på det medelhavska vattnet.

Det är en stor strand och det lockar så klart till sig mycket folk. Ja, när det är säsong. Just nu var det två-tre stycken som lapade i sig lite sol vid strandkanten. Mycket folk brukar innebära mycket skräp. Mycket skräp behöver stora behållare, inte bara några gröna stackars plasttunnor.

Vid den här stranden hade de satt upp hela fadderullan med brännbart i den grå stora behållaren, förpackningar i den med gult lock, papper och kartong i blått och glas i den gröna. Det var den gröna som jag såg, det var den som ögonen fastnade vid:


Himla passande vid ett badställe! Med snorkel och allt!

Sedan fick jag lära mig något nytt i dag:

Bild lånad från Ecovidrio

Jo men det visste jag ju, glasflaskor och -burkar ska man slänga i de gröna behållarna här i Spanien och det är klart man gör det ...

Bild lånad från Ecovidrio

... och jag har även slängt glas som har gått sönder i den behållaren. Men nejhej, det ska man tydligen inte alls göra! Den typen av glas innehåller tydligen ämnen som förstör smältugnarna för glasförpackningar. I alla fall i Spanien.

Hade jag ingen aaaning om!

Hittade denna informationen på Ecovidrio om att återvinna glas:

Recycling just 3 bottles of glass can achieve great things.
We save enough energy to keep a low energy light bulb lit for 9 days.
We get enough energy to run a washing machine three times.
We can wash the clothing of a family of 4 three times.
We can charge a Smartphone for a year. 


Jag blir inte riktigt klok på om tre flaskor räcker till allt det där eller om det är per rad. Om det är per rad blir jag lite konfunderad: går det åt så mycket ström att hålla en lågenergilampa tänd i nio dagar (216 h) i förhållande till att ladda en mobiltelefon under ett år? Ja, det kanske det gör. Elförbrukningsuträkningar är inte min starkaste sida. Jag brukar mest bara bli sur när elräkningen kommer och pengarna dras från kontot per automatik.

Oavsett, där ser man hur viktigt det faktiskt är att ta sina tomma glasflaskor och -burkar till de där gröna igloosarna. Och har de piffat upp dem så kan det ju till och med vara lite kul att se dem!

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

15 kommentarer:

 1. Spanien eller kanske Andalusien verkar gå all in med miljötänk och återvinning. Bra där. Igloon är härlig och inspirerar till att slänga glas, istället för att låta det ligga kvar på stranden. Bra initiativ där! Mera sådant tack!

  Det första jag tänkte på när jag såg skylt nummer 2 var YES, diskmedlet alltså. Inte så långsökt kanske;-) Å i Spanien skiljer man alltså inte på färgat och ofärgat glas, vilket man gör här.

  Energilampor eller andra glödlampor har vi ett extra ställe där de kan slängas. Men jag förstår inte varför man inte får slänga glas som har gått sönder i den behållaren. Glas som glas, speciellt då man inte ens gör skillnad på färgen...

  Rent allmänt tycker jag att Spanien gör betydligt roligare containrar att slänga glas med mera i än vad vi gör här hemma. Å det har man gjort i många år nu.

  En toppen skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glaset i till exempel dricksglas (eller eg nästan allt annat glas än burkar och flaskor) innehåller andra ämnen och det förstör smältugnarna. Så som jag förstod det.

   Ja, jag har sett flera bilder på roliga behållare! Kul!

   Radera
 2. Detta med miljötänket och både glas och andra behållare känner jag väl igen från Torrevieja. Även denna gröna snorklingsbegållare har jag sett på flera ställen här. Den piggar upp.
  Vad gäller skylten "Yes" och "No" har jag inte sett liknande och förstår inte riktigt på vilket sätt trasiga glas inte kan slängas där. Har sökt info om det men inte hittat direkt någon förklaring.

  Vad gäller infon om tre flaskor skulle jag kunna tänka mig att det är per rad det gäller. Kanske ett förtydligande här vore på sin plats.

  Alltid bra med lite roliga behållare om folk dessutom använder dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes- och No-bilderna kommer från Ecovidrios hemsida.
   Här står det på punkt 9 och 10 om glas i förpackningar och annat glas:
   https://www.ecovidrio.es/recycling/have-no-doubts

   Radera
 3. Fin container!!! Jag fattar inte att folk generellt är så dåliga på återvinning utan bara släpper skräp där de står och går. Att bli av med glödlamporna är dock ett problem, där borde miljöstationerna också ha ett hål att langa in dem i, det vore väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, håller med om att lampor är svårt. Just nu har jag samplat dem i en burk, minns att det var samma sak i Sverige. Man måste till en stor återvinningsstation. Har för mig att vissa butiker i Sverige hade så man kunde lämna där precis som batterier.

   Batterier är ju en annan sak. Även om man ser dessa holkar så har jag ju inte med mig batterierna då. Varför inte ha holkarna där det andra slängs?

   Radera
 4. Här har dom också börjat piffa till dom där glasklockorna, betydligt trevligare :-)
  Ojsan... Porslin, keramik och lampor har jag fattat att jag inte får slänga där, men dricksglas? Ooops... Tur att jag inte har sönder glas så ofta ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tur man inte har sönder glas för ofta. Men det händer ju ... Och med klinker på golvet har ju glaset inte en chans! Senast jag pajade ett glas var när det stod fyllt med någon yoghurtdressing i kylskåpet och det hängde med när jag tog ut något annat. Då svor jag ganska högt och länge. Kladd överallt. Och glasbitar. Då slängde jag i soporna och det var ju tur det!

   Radera
  2. Oj... Jag undrar vad vi gjorde med glasskivan i kylen som vi pajade och om vi gjorde rätt då? Jag har vant mig med min retro-kyl (trähyllan alltså) och eftersom kylen har lagt av med att bygga glaciärer i bak så ligger kylskåpsjakten på is :-D

   Radera
 5. Har besökt stranden nedanför IKEA flera gånger. Bra ställe att vänta på när man ska hämta vid flyget, bara några minuter till flygplatsen.
  Ja, inte ska allt vara lätt här i världen, inte.
  Nu vet jag också mer.
  Vi ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara sett vägen ned där, förbi golfbanan. Stor strand som sagt!

   Radera
 6. Oj, hoppas nu att jag inte förstört någon smältugn. Jag har flera gånger slängt dricksglas i återvinningen. Jag har inte sett att man inte ska göra så men kanske har jag inte varit uppmärksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en överraskning för mig med! Kan det vara så att det är olika? I Sverige är det OK men inte i Spanien?

   Nej, det är samma i Sverige:
   https://www.sopor.nu/nyheter/trasiga-dricksglas-i-soporna/

   Radera
 7. Ha nu en riktigt Glad Påsk! Vi ses väl på Blåkulla? :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi ses nog snart! Det lär bli lika fullt som vanligt, har jag hört.

   Radera