tag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post8604464626234315683..comments2024-03-28T09:42:44.988+01:00Comments on Sol som sol?: Recept som recept?Emma, Sol som sol?http://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-3105435261123884352018-11-26T08:32:43.678+01:002018-11-26T08:32:43.678+01:00Haha, ja jisses! Som att receptet alltid har rätt?...Haha, ja jisses! Som att receptet alltid har rätt?! Jag hade också blivit hysterisk!<br /><br />Jag är ju en riktig kan bäst själv-människa, vill inte ha hjälp. Pappa är precis likadan så jag har väl dunsat direkt ned från hans träd. Men faktum är att vi lagar bra mat tillsammans och utan tjafs, det har jag märkt när de har bott hos oss. Bara varje kock koncentrerar sig på sin del av kockeriet så funkar det bättre.<br /><br />Men att inte få ha frihet vid upplägg och garnering ens! Seriöst?!Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-13125019981458338272018-11-26T08:03:34.666+01:002018-11-26T08:03:34.666+01:00Då är vi två som inte kan följa ett recept till fu...Då är vi två som inte kan följa ett recept till fullt och pricka.<br />Jag drar ifrån och lägger till från receptet. Jag har en väninna som följer receptet till fullo. Förra nyårsafton så preparerade vi menyn dagen innan och samma dag som menyn skulle tillagas. 2 dagar....<br />Till fullt och pricka...<br />Jag höll på att bli galen🤔🤨🙄<br />Inte ens en tillstymmelse till borttag eller tillägg. <br />Inte ens min egna garnering....då tar man receptet verkligen bokstavligt på allvar.<br /> Sådan är ju inte jag. Jag vill gärna sätta min egna speciella prägel på min maträtt. Nu ska man inte vara för många kockar i ett litet kök för då blir det bara soppa av det. Bra inlägg!!!Biggeros.blogg.se https://www.blogger.com/profile/09768252291685732478noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-62637147892615927582018-11-25T15:26:28.030+01:002018-11-25T15:26:28.030+01:00Det är alltid trevligt att veta att man inte är en...Det är alltid trevligt att veta att man inte är ensam!Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-83787120880968187192018-11-25T15:23:53.936+01:002018-11-25T15:23:53.936+01:00Känner igen mig :D Skönt att du lyfter "probl...Känner igen mig :D Skönt att du lyfter "problematiken" ;)Eva Trillianhttps://www.blogger.com/profile/09525341334038298297noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-54038263927472338462018-11-24T22:18:16.998+01:002018-11-24T22:18:16.998+01:00Visst är det så. Och vill man testa något för förs...Visst är det så. Och vill man testa något för första gången så är det ju bra om resultatet blir lyckat och att ett recept fungerar. Absolut! Dittehttp://dittemitti.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-73723798829699749312018-11-24T13:12:20.649+01:002018-11-24T13:12:20.649+01:00Jamen precis! Det är exakt så jag menar.Jamen precis! Det är exakt så jag menar.Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-45280157471997869822018-11-24T13:10:10.871+01:002018-11-24T13:10:10.871+01:00Ja 8 potatisar kan ju variera lite om man säger så...Ja 8 potatisar kan ju variera lite om man säger så... Jag tillhör nog de där som gör allt "lite på ett hum" även om jag försöker följa recept om jag ska göra något nytt och då är det ju önskvärt att det är ett recept man kan förstå.Marinahttps://www.blogger.com/profile/10170461038099758116noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-78579048303762149362018-11-24T12:19:13.508+01:002018-11-24T12:19:13.508+01:00Ja precis men då krävs det att man har en grund at...Ja precis men då krävs det att man har en grund att stå på, erfarenhet. Jag skulle inte kunna göra det med asiatisk mat, till exempel. Har inte så stor erfarenhet av det.<br /><br />Ja, nu måste jag springa ut och hänga upp tvätt! Solen skiner efter en veckas regn!Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-48707894709704937162018-11-24T12:17:23.158+01:002018-11-24T12:17:23.158+01:00Lagom. Vilket värdelöst svar för en som inte vet, ...Lagom. Vilket värdelöst svar för en som inte vet, som står där med mjölpåsen i handen och inte vet när det är tillräckligt. (Förlåt, men det är ju sant, eller hur!?)<br /><br />Jag höftar ju också men jag vill att det i recepten ska stå en grund, något att utgå ifrån. Sedan är det så klart svårt för grönsaker har olika styrka och smak, kan slå igenom helt eller inte märkas av. Men vissa saker väger jag alltid. Som t ex mannagrynsgröt: till oss tre brukar det bli lagom med 700 g mjölk (ställer kastrullen på vågen) och 100 g mannagryn samt lite salt. Himla smidigt, slipper stå och tappa räkningen, veta om jag måttat fem eller sex deciliter hittills.Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-15970513932423928832018-11-24T12:11:43.886+01:002018-11-24T12:11:43.886+01:00Jag lagar också mat efter huvudet men har faktiskt...Jag lagar också mat efter huvudet men har faktiskt försökt att skriva ned en hel del för jag tänker att sonen en dag kanske vill ha. <br /><br />Mer och mer går man nog över i Sverige också till att väga, det går mycket fortare och blir mer lika.Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-23709375957922792912018-11-24T12:08:52.939+01:002018-11-24T12:08:52.939+01:00Visst är det så, jag kör också på det och höftar r...Visst är det så, jag kör också på det och höftar rätt bra. Men precis som du säger så är det mer känsligt vid bakning, framför allt när det gäller recept med bakpulver, tycker jag. Där följer jag receptet ganska noga. Men det är klart att det kan slinka ned något lite ändring där med.Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-3240801693854691532018-11-24T12:06:53.977+01:002018-11-24T12:06:53.977+01:00Nej, när man lagar mat är det sällan exaktheter. M...Nej, när man lagar mat är det sällan exaktheter. Men har man ingen erfarenhet av t ex det asiatiska köket så är det långt svårare att byta ut eller ändra mängd. Det gör man andra gången. :DEmma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-24079895795270955572018-11-24T11:35:31.653+01:002018-11-24T11:35:31.653+01:00Jag har också svårt för att följa recept, men däre...Jag har också svårt för att följa recept, men däremot ger recept mig idéer som är bra, bara ändra lite här och där efter eget tycke och oftast blir det bra.<br />Nu skiner sol på oss och i eftermiddag ska jag till Svenska kyrkans julmarknad i Fuengirola.<br />Ha det bra!Lena i Waleshttps://www.blogger.com/profile/09920193058190190927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-33656080458895358622018-11-24T10:48:23.974+01:002018-11-24T10:48:23.974+01:00Mammor gjorde så: tog LAGOM. Minns hur jag kunde r...Mammor gjorde så: tog LAGOM. Minns hur jag kunde ringa och fråga om någon maträtt och hur jag oftast fick just det till svar: du tar så att det känns LAGOM ... nu gör jag själv det, ofta!Klimakteriehäxanhttps://www.blogger.com/profile/17407004306657073172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-19500565490384078152018-11-23T21:41:52.951+01:002018-11-23T21:41:52.951+01:00Här häpnar jag en aning - igen alltså. Har aldrig ...Här häpnar jag en aning - igen alltså. Har aldrig haft en köksvåg och har heller aldrig bakat något. Har inte ens tänkt tanken på vikt måste jag säga.<br />Då jag har de flesta kokböcker av Jamie Oliver var jag ju tvungen att kolla nu hur hans recept är skrivna. Som sagt jag har aldrig förut tänkt på viktangivelser. Han anger vikten ibland och specificerar alltid om han menar stora, medelstora eller små potatisar med mera.<br /><br />Min mamma har nog aldrig lagat mat efter recept. Allt satt i hennes huvud. Å hon hade en köksväg om jag minns rätt;-)BPhttps://www.blogger.com/profile/06605611040074274730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-23179360257217205652018-11-23T19:00:45.674+01:002018-11-23T19:00:45.674+01:00När det kommer till matrecept ser jag ritningarna ...När det kommer till matrecept ser jag ritningarna mer som ledtrådar. Exempelvis trollas "morötter" oftast bort snabbt som sjutton. Här får man ju inte lika lätt tag i saker och ting heller, mycket beror i och för sig på språkförvirring (min, alltså) även om just mat är dom glosor jag koncentrerade mig som mest på inledningsvis. Det handlar om prioritering... ;-)<br /><br />När det kommer till bakning måste jag följa ett recept minutiöst. Till punkt och pricka. Men det ser jag inte som nåt stort problem eftersom jag har gett upp det där med bakning för länge sen. :-DAma de casahttps://www.blogger.com/profile/05037832930968506848noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-58771451737042092292018-11-23T18:56:43.243+01:002018-11-23T18:56:43.243+01:00Vad gäller recept har jag under åren i Asien lärt ...Vad gäller recept har jag under åren i Asien lärt mig att det inte finns några exaktheter. Man smakar sig helt enkelt fram och använder egentligen inga direkta recept. Men lär sig av de "sina" och kör på det. Så när jag lagar asiatisk mat så är det detta som gäller.Ett grundrecept har jag skrivit ner till många rätter men sedan varierar det. Gör oftast numer så även när det gäller recept hemma. Smakar och testar. Men om jag använder recept så tycker jag som du att det vore bra med vikt i stället. Känns som om man mer och mer även i Sverige går över till att smaka sig fram. Dittehttp://dittemitti.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-50896326273929066342018-11-23T18:15:25.709+01:002018-11-23T18:15:25.709+01:00Ja, det är väl så. Tyvärr. Vikten genom åren ändra...Ja, det är väl så. Tyvärr. Vikten genom åren ändrar sig ju inte så mycket men förpackningar gör det. Prova läs gamla recept. Rätt svårt emellanåt.<br /><br />Kanske skulle börja kommenteringsbomba matbloggare och receptmakare, länka hit!!!Emma, Sol som sol?https://www.blogger.com/profile/03069471522237987812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8225582436764222664.post-28213762570497473852018-11-23T18:06:47.963+01:002018-11-23T18:06:47.963+01:00Bra synpunkter, men jag tror som du: tyvärr är det...Bra synpunkter, men jag tror som du: tyvärr är det väl inte så många kokboksförfattare som lyssnar. Vi fortsätter som hittills, eller hur? Tar något i stället för något annat, och pytsar i lite lagom...Klimakteriehäxanhttps://www.blogger.com/profile/17407004306657073172noreply@blogger.com