Så här gick det till:
Jag köpte harina de trigo, vetemjöl, i de vanliga butikerna i min närhet och det har inte varit några specialmjöler utan för todo tipo de uso, all slags användning. Som referens var jag även i svenskbutiken Casa Nordica och köpte svenskt mjöl. Allt annat är av samma märke och har bakats samtidigt, dvs förhållandena är desamma.
Normalt bakar man en bulldeg på 5 dl mjölk men det skulle bli alldeles för mycket och jobbigt att hantera så jag har halverat receptet. Jag har vägt mjölet och i alla degar är det exakt lika mycket i vikt. Jag hällde sedan upp det i ett litermått för att jämföra volym (ovispat i tabellen) och sedan vispade jag med en ballongvisp (vispat). Jag hade även hällt upp 100 g mjöl som stått i det varma vardagsrummet i fyra dagar för att jämna ut fuktigheten mellan sorterna ("vädrat" i tabellen).
Jag har bakat släta bullar (utan fyllning). Hade från början tänkt baka hälften av varje deg med russin, smör, socker och kanel men det hade tagit alldeles för lång tid och för mycket ork.
Det här räckte, jag höll på i över 4,5 h utan en endaste paus, det gick i ett.
Testnummer | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Butik | Casa Nordica | Aldi | Lidl | Carrefour | Mercadona | Día |
Varumärke | Favorit | La Villa | Belbake | Carrefour | Aragonesa | Día |
Tillverkningsföretag | Bergendahl | Roland Mills Ost | Oromás S.A. | CMI | Harinera del Mar | Oromás S.A. |
Ursprungsland | Sverige | Tyskland | Spanien | Spanien (?) | EU eller ej | Spanien |
Pris per kg, € | 1,47 | 0,49 | 0,42 | 0,42 | 0,42 | 0,42 |
Vikt enligt förpackning, kg | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Vikt enligt min våg, kg | 2,001 | 0,986 | 1,049 | 1,017 | 1,033 | 1,068 |
Vikt 100 g ”vädrat” | 101 | 101 | 101 | 100 | 100 | 100 |
400 g ovispad volym, dl | 6,5 | 6 | 7 | 7 | 6 | 6,5 |
400 g vispad volym, dl | 6 | 6 | 6,5 | 6,5 | 6 | 6 |
Innehåll | Vetemjöl, E300 | Vetemjöl | Vetemjöl | Vetemjöl T55 | Vetemjöl | Vetemjöl |
Energi kj | 1450 | 1453 | 1447 | 1492 | 1420 | 1447 |
Energi kcal | 340 | 343 | 341 | 352 | 346 | 341 |
Fett per 100 g | 2,0 | 1,0 | 1,0 | 2,0 | 1,3 | 1,0 |
varav mättat | 0,4 | 0,1 | 0,2 | 0,5 | 0,2 | 0,0 |
Kolhydrater per 100 g | 70,0 | 72,0 | 72,0 | 71,0 | 73,1 | 72,0 |
varav sockerarter | 0,4 | 0,7 | 2,2 | 2,0 | 0,6 | 2,2 |
Fiber | 3,0 | N/A | N/A | 5,0 | N/A | N/A |
Protein per 100 g | 9,5 | 10,0 | 10,0 | 9,0 | 10,3 | 10,0 |
Salt per 100 g | 0,0 | 0,01 | 0,0 | 0,4 | 0,02 | 0,0 |
Omdömen utbakning | ||||||
Behov extra vid knådning | 20 g | 20 g | 70 g | 50 g | 50 g | 80 g |
Konsistens deg | Fastare | Fastare | Kladdigare | Kladdigare | Kladdigare | Kladdigare |
Summering:
Nu använde jag ju exakt lika i alla degar, det enda som skiljde åt var det extra utbakningsmjölet (behov extra vid knådning) för att det inte skulle fastna på händer och bord och för att det skulle bli hanterbart. Hade jag bakat som jag normalt gör annars så hade jag haft i det mesta av mjölet för att sedan känna efter hur mycket mer som behövs. I det svenska och Aldis mjöl hade jag nog haft i mindre mjölmängd vid en normalbakning.
6 x 16 bullar |
Alla degar var lika lätta att bearbeta efter tillsatt extramjöl, möjligen var Aldi och den svenska lite lättare och mer välbekant eller så inbillade jag mig att det var lite skillnad. Skulle kanske ha låtit mannen min sätta nummer på mjölen så att jag själv inte visste vilken deg som var vilken.
Jag hade 1 dl socker till de 2,5 dl mjölk och det blev bullar som inte var så söta (vilket jag själv tycker är gott, övrig testpanel hade högljudda och många objektioner över avsaknaden av fett, kanel och socker). Troligen åts sockret upp av jästen eftersom jäsningen blev mycket längre än normalt. Och jäste gjorde det, väldigt mycket och fint i värmen!
Slutresultatet då. Var det någon skillnad på de sex olika bullarna i smak och konsistens? Behöver man fylla resväskan med svenskt mjöl eller åka till de nordiska butikerna bara för att man får för sig att baka bullar?
Nej. Det är faktiskt ingen större skillnad i slutänden. Ingen av oss kunde känna det i alla fall. Så var det med det...
Och jodå, jag har lämnat en påse med blandade bullar till Herr Holland. Jag har ytterligare sex påsar som ligger i frysen samt alla de andra som vi väl äter upp de närmaste dagarna.
Snart dags att ta sig en bulle, tror jag bestämt!
Tack för denna välgjorda och vetenskapliga mjöltest! Nu vet jag att jag kan baka i sommar. Och mina tankar har börjat på småkakor och hamnade till Slut på tårtbotten. Och där kom då en undran till: vispgrädde? Vad vet man om det?
SvaraRaderaÄr man vetgirig så är man aldrig nöjd sa man när jag var liten. Jag är iallafall tacksam för att du gjord denna test. Stort tack! /LenaJ
Tackar och bockar!
RaderaMannen min sa i går "Vad ska du testa nu då? Socker? Ägg?" så jag tackar ödmjukast för uppslaget! Där är det ytterligare en ingredients som alla säger är annorlunda, vissa tycker den spanska vispgrädden är värdelös!
Den där ska jag klura på!
Imponerande studie.
SvaraRaderaTackar och bockar igen! Hoppas att den var vetenskaplig nog. :D
RaderaDe andra goffade i sig sina bitar och smaskade (jag delade en bulle i tre bitar) medan jag rev dem i smulor för att kolla texturen osv. Ingen skillnad.
Konstigt nog.
Hej Emma jag blir imponerad vad du kan nu saknas bara kal mjölk för det brukar jag dricka till bullarna som frugan bakar .Påtal om vispgrädde så har inte jag märkt någon skillnad mot den Svenska .Sen överraskar du oss läsare av din Blogg med nya hyss som vanligt erkki
SvaraRaderaSå roligt att du blir imponerad! Och jag ska se vad mer hyss jag kan hitta på. :D
RaderaMåste säga att jag är oerhört imponerad över ditt vetenskapliga test! 4 1/2 timme - otroligt! Himla kul att läsa och om jag vore dig skulle jag kontakta massvis med svenska/norska tidningar både på Costa del Sol som på Costa Blanca och få inlägget publicerat i deras tidningar. Nej, jag skojar inte!!!
SvaraRaderaEloge och hatten av för dig Emma!
Oj! Tack! Det är ju så jag rodnar! Och du som inte ens gillar bakning, ja då har jag ju lyckats.
RaderaFast det du, jag stod precis diskade och då kom jag på att jag är inte riktigt färdig med mjölet. Mannen min kommer få spader! Mellan tuggorna! :D
Tack än en gång säger jag medan jag ödmjukt niger.
Jösses... Jag (som inte bakar) sitter här med hakan i bordet (nåja, i soffan om jag ska vara ärlig ;-) ). Vilken ambitiös studie!
SvaraRaderaSnyggt jobbat! Håller med BP - den studien skulle säkert många skandinaviska tidningar vara intresserade av!
Jag tackar ödmjukast för ditt slit. Kan du skicka en bulle? ;-)
PS: Är du helt 100 på att du inte blandade ihop bullarna? Dom ser rätt lika ut... ;-)
Nä, har blandas inget ihop - bara ingredienser till degen!
RaderaÖnskar jag kunde skicka dig en bulle men med tanke på den spanska sk postgången så skulle den ng vara både grön och stenhård vid leverans. Du får komma hit i stället!
Den testen gjorde du med bravur själv är jag ingen bagare men fattar problemet har en son som bakar varje helg o det kan strula till sig även här hemma. Någon skrev att du skulle se till att få ut de på Svenksa sidorna som finns på Costa del sol tror att det skulle bli succe!
SvaraRaderaHälsningar Birgitta s
Tack Birgitta! Javisst kan det strula med bakningen. Det ska gudarna veta...
RaderaVilket roligt test! Älskar att baka :) Men det var ju bra att det inte skiljde så mycket på slutresultatet.
SvaraRaderaTack för att du tittade in hos mig! Hittade du mig via BP?
Nu ska vi bara se om det skiljer sig vid bakpulverbakning också!
RaderaDet är möjligt att det var via BP men jag är inte helt säker. Man hoppar vidare ibland så man nästan tappar kollen på var man är i världen!
Fantastiskt test! Jag hade aldrig orkat!
SvaraRaderaDet enda test jag har gjort var om terassens golvplattos blir så heta på sommaren att det går att steka ägg på dem. Gick inte, ägget torkade bara.
Det var ju ett superbra test! Skulle jag också kunna göra. Såg ett program där de testade att göra det på en bilmotor och det gick. Tror de även provade läggga tid några folieninlindade köttbitar och man konstaterade att man fick berälna köttbit efter hur långt man skulle köra eller hur det nu var.
RaderaKul!