lördag 16 november 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 46 - Bottenskrap - del 2

Den här veckan har jag börjat frysa, det är kallt inne, så jag känner mig gnällig. Sonen har haft två sjukor på raken - han är supersnorig just nu -  så jag känner mig gnällig för det med. Så jo, det känns som att det är dags att rensa botten på godispåsen igen ... Det är över ett år sedan sist så det är klart att det har samlat sig otrevliga karameller i botten igen. Lika bra att rensa rent inför jul och allt, antar jag.

Bottenskrap nr 1
Rutten potatis! Fy fasen vad äckligt det luktar om en rå potatis som ligger där och riktigt bara pyser ut odörer genom hålet i det spruckna skalet. Att det kan lukta så illa!

Bottenskrap nr 2
Ordet mys i svenskan. Det ska vara fredagsmys (Fy vad jag avskyr det uttrycket!), det ska mysas med barnen men det ska även mysas med mannen. Jag hoppas att folk håller isär det där!

Jag har inga problem med att något är mysigt: som att krypa upp i soffan, brasan brinner, gott te och kanske goda bullar står på bordet intill och boken i handen är bra. Att något är mysigt tolkar man bara på ett sätt. Men ordet mys eller som verb mysa? Nu ska jag sätta mig i soffan och mysa vid teven. I kväll ska jag mysa med barnen. Mysa med vänner med ett glas vin. Jag ska mysa med mannen sedan ...

Nä fy. Tänk tanken att lära sig svenska och råka på detta! Snacka om förvirring! Va i h-e håller de på med i Sverige!?


Bottenskrap nr 3
Ikeas plastvisp! Jag gillar spiralvispar men denna är usel! Vispar man något tjockare än vatten så börjar spiralen att hoppa av och man får sedan fiska upp den någonstans i såsen, stuvningen, soppan, grytan eller - i detta fallet - chokladpuddingen. Egentligen borde jag kasta den men jag har ingen annan i plast (till teflonpannorna) och hittar ingen bra ersättare. Har en superbra ballongvisp men det är inte riktigt samma sak. Svär dock högt inombords varje gång det händer. Utombords också.

(Vad är motsats till inombords? Utombords är tydligen inte ett "riktigt" ord.)

Bottenskrap nr 4
DGT! Spanska trafikverket. Jag tänker så klart på våra körkort då. Tror inte jag behöver skriva så mycket mer, finns tretton delar att läsa för den hugade.

Bottenskrap nr 5
Fortfarande halvdan kyl/frys! Har inte skrivit något om det för jag orkar inte med en till följetong och inte ni heller. Men motorn till ventilationen har bytts, något elektriskt har bytts och fortfarande hoppar temperaturen mellan 4 och 12 grader, mest håller den sig på 6 eller 10 ... I frysen hoppas det mellan -20 och -5 grader.

I veckan som kommer så ska det komma en reparatör hit en tredje gång för att bara dubbelkolla temperaturen och förhoppningsvis så får vi en ny vitvara.

Bottenskrap nr 6
Den j-a braskassetten! Att det ska vara så in åt h-e svårt att få igång en brasa! Vi sitter här och huttrar och det enda som kommer ut ur braskassetten är rök, inte den önskade värmen. Det stinker scouter i hela huset i år igen. Ingen j-a Kumbaya kring elden här minsann! Tror vi måste få hit en sotare ...

Nu går jag till köket och lagar mat, där blir det åtminstone lite varmt för en stund!

18 kommentarer:

  1. Haha! (F'låt för garvet) men här kom det sånt där antigodis igen. Likaså bra att rensa ut det innan julmyset kommer :-D

    Rutten potatis som dessutom har börjat flyta runt, den luktar verkligen vidrigt! Och det kan gå fortare än man tror. Hade en påse med "färskpotatis" som flöt runt på köksbänken i Sollentuna. Helt plötsligt! Fy fasen... Den sabbade till och med köksbänken.

    Vår kyl/frys har återhämtat sig helt med den lagning vi gjorde med en take-away-låda som Anders fixade dit inunder för att motverka glaciärbyggnaden i bakkant. Sjuttiotalsstilen med träbrädorna istället för glasskivan har jag vant mig med.

    Ibland ordnar sig det där fulgodiset av sig självt :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här är ju bitar som hamnat här i påsen under året. Lika bra att skaka loss dem från botten.

      Ja, hu! Att en potatis kan stinka så! Det är en sådan där stan som sätter sig i varenda skrymsle i näsan, svår att få bort.

      Jamen perfekt att Anders fixat er vitvara. Men vår är ju trots allt under garanti och då ska det ju rättas till och inget som man ska behöva vänja sig vid.

      Radera
  2. Oj då, var det en sådan vecka! Det enda positiva är väl att sonen inte verkar ha delat med sig av förkylningarna till dig.
    Skrattade en aning åt ditt bottenskrap, bland annat vispen, nej inte den ruttna potatisen...
    Har du sett den här vispen? https://www.cervera.se/produkt/omegavisp-rod
    eller den här: https://www.dromrum.se/store/p/0/spiralvisp-i-plast-847443
    Vi har Cervera i Täby Centrum, så om du gillar vispen kan jag köpa den och posta den till dig. Då blir du kanske på lite bättre humör;-)

    Om du läser det här https://www.synonymer.se/sv-syn/mys lär du inte bli glad, så det är nog bäst att du låter bli;-)

    Finns det nåt värre än att frysa? 13 grader i dina trakter känns ju somm nollgradigt här. Om kamineländet inte funkar, har ni inga elelement, alltså sådana fristående saker som är rätt bra. I lägenheten vi brukar hyra i Spanien finns det två sådana, och de gör ett toppen jobb. Å ja, jag vet att el i Spanien är svindyr, men hellre det än att frysa.
    Nu hoppas jag att du får en bättre vecka, gärna med åtminstone ett körkort i brevlådan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sådan vecka? Prova en sådant år ...

      Nej, än har han inte delat med sig men han är ju oftast givmild så än är det inte uteslutet.

      Vad gulligt med visparna, ska fundera på erbjudandet. Den på Cervera ser ju ut som min om jag tar bort spiralen! Haha!

      Jomen de synonymerna håller jag med om. Men det är många som använder det ordet i stället för sex och det är därför jag har så svårt for ordet. Förstår du hur fel det blir?!?

      Radera
  3. Bra att rensa lite mellan varven. Vad gäller värmen så har vi igår och idag haft värmen på ett tag inomhus. Perfekt! Vägrar att frysa inomhus. I badrummet har oljeelementet varit på hela veckan om nätterna. Skönt att komma upp dit på morgonen och att det är varmt.
    Fnittrar åt dina tankar om ordet "mysa". Vad är det? Har inte förstått vad det handlar om. Men att ha trevligt, ha roligt och att umgås - det vet jag vad det är.
    Kan inte kyl/frys bytas ut så du slipper det bottenskrapet. Verkar onödigt att ha det så.
    Hoppas ni får ordning på braskassetten men en sotare verkar vara välkommen.
    Lycka till när delar av bottenskrapet hamnat utanför påsen. Det kan bara bli bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ju två element så de används ju men som du säger, elen är svindyr. Och nu finns det ju en braskamin i vardagsrummet så det är klart vi vill använda den.

      Om det där med mysa, det är många (särskilt på vissa forum) som skriver att de ska ha mys, mysa eller ha en mysstund med mannen när de egentligen avser sex. Och det är då jag tycker det blir jobbigt när de sedan skriver att de ska ha mysfredag med barnen i soffan.

      Kyl/frysen är ju relativt ny, den är ju under garanti. Tillverkaren har ju rätt att först försöka laga den och sedan slutligen byta ut. Men jag fattar inte hur de ska göra det eftersom temperaturen just när de kommer kanske är fem-sex grader och då är det inom den accepterade avvikelsen. Vi har dock statistik så jag hoppas att de godkänner den.

      Ja, vi måste nog få tag på en sotare ... Och visst hoppas vi att nästa veckas blir smakfullare!

      Radera
  4. Ja men nu kan det väl nästan bara bli bättre??? :-D Heja heja!

    SvaraRadera
  5. Oj, oj! Tur att det inte snöar också!
    Här blåser det rejält idag. Tvätten blir i alla fall torr, fast föredrar att den torkar av solen istället. Får nog också sätta på lite värme här också.
    Alan var förkyld när han åkte och jag känner att jag inte är 100 % heller, så värmen på och en varm choklad med cognac kanske kan hjälpa.
    Hoppas nästa veck blir bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jisses så här har blåst! Och jag har kämpat med brasan, vi känner oss sådär riktigt ruggiga så jag hoppas att vi inte blivit smittade av sonen.

      Radera
  6. Också lite trött på ordet mysa, låter så puttenuttigt. Jag kan säga att jag ska mysa med marsvinen men inte fredagsmys, Mellomys och allt vad det heter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mysa med marsvinen! Haha, är det något att gulla med? Jo, de kan ju faktiskt vara lite söta ...

      Radera
  7. Oj, det var en del bottenskrap! Och förlåt, men jag kunde inte låta bli att le lite ändå för du skriver på ett så roligt sätt. Det kanske var meningen? ;)

    Angående mys, så kunde jag ju inte låta bli att slå upp det i SAOL och SO: https://svenska.se/tre/?sok=mys&pz=1 Ordet har använts ända sedan 1969! Intressant. Ett av mina barn gillar dessutom att ha såväl torsdags- som lördags- och söndagsmys. Hehe! Själv tycker jag nog att "fredagsmys" låter rätt fånigt men jag får väl tugga i mig det tillsammans med fredagsmysets tacos. :D

    Motsatsen till inombords? Kanske "utåt/utåt sett".

    Hoppas det ordnar sig med körkorten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste väl kunna fnissa åt eländet antar jag, det funkar ju inte annars.

      Härligt att ett av barnen tagit till sig att ha det mysigt, det gillar jag med!

      Inombords är en "plats", jag tycker utåt och utåt sett är en riktning. Kollade och det finns faktiskt inte ett motsatsord. Men det kanske det inte alltid behöver finnas.

      Radera
  8. Alltså det var verkligen bottenskrapet i godispåsen÷D Ja, potatis luktar Pekka. Hur luktar Pekka då?
    Mysa med barnen kan jag dock inte skryta med men mysa i soffan framför TV med godis=)) Hade det inte varit billigare att köpa en ny frys/ kyl......
    Inget roligt att frysa inomhus och att lukta rökt korv=)
    Härligt med lite bottenskrap och få spy galla!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det taskigt för alla som heter Pekka! Här märker man att vi är från samma generation, tror aldrig att någon unge i dag skulle säga så!

      Kylen är ju relativt ny, så det hela är en garantihistoria. De ska komma den här veckan och jag väntar fortfarande. Suck.

      Och ja, ibland är det skönt att bara få häva ur sig! Börja om lite från början ...

      Radera