söndag 23 september 2018

Skyltsöndag nr 96 - Sopigt

Jag har skrivit tidigare om det där med sopstationer här i Spanien. Så här kan det se ut i Fuengirola, så här ser det ut där jag bor.

För ett tag sedan såg jag att de hade försett några av sopbehållarna med en massa nya instruktioner.

 

Här informerar de om att kläder och skor samlas in till behövande för en bättre värld! Jättebra. Synd bara att det brukar ligga utrivet på gatan ...


Har man möbler och förpackningar så ska man ställa det vid sidan av behållaren på söndagar efter klockan 20. Ställer man det på andra tider kan man åka på böter på 751 €!

Fast frågan är vem som ser till att det efterlevs? Troligen ingen för så här brukar det se ut:


Storstädning där hemma, tydligen ...


Någon har tydligen skaffat ny soffa och sängar. Bara att ta om man vill ha!


Finns en tillhörande fåtölj, för den intresserade. I perfekt skick!


Någon som behöver registreringsskyltar? De är inte spanska, dock.

När vi flyttade hit till Caza Feliz så frågade jag grannarna om det var lagligt att slänga trädgårdsavfall uppe vid sopbehållarna, det är nämligen alltid ett berg med grenar och löv där. Javisst, svarade de men jag har alltid undrat. I förra veckan fick jag så svaret:


Tänk att man alltid ska ha rätt.

Egentligen borde det vara ett foto till här men jag har ingen lust att i värmen gå upp och fota högen som har vuxit sig stor där skylten till trots. Någon som är förvånad? Inte jag i alla fall.

Mitt bryderi just nu är dock vad jag ska göra av alla kvistar och annat man sopar upp ute hela tiden. Slänga i hushållssopbehållarna? Tror inte det är OK det heller, faktiskt. De kommer bli överfulla på nolltid.

~ ☺ ~

En sista liten skyltning/varning/information!

Vad skyltar den där himlen om?
Svaret kommer i veckan ...
I kommande veckan kommer jag att varje dag publicera mina väderrapporteringar, de ligger klara och satta på schema för publicering. Vid veckans slut så kommer jag att vara i kapp!!! Sedan ska jag försöka sköta mig lite bättre så att de kommer vid månadens avslut.

Det är tanken, i alla fall.

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

7 kommentarer:

  1. Kan bara säga att sophanteringen i Spanien skiljer sig en del från Sverige. Å tror det eller ej, så är servicen i Spanien betydligt bättre än här, åtminstone vad gäller vårt bostadsområde. Då man har tagit bort grovsoprummen och sällan ställer upp containrar för grovsopor hamnar de nu bredvid våra nya återvinningsstationer. Man förväntar sig att alla har/kör bil och transporterar rubbet till tippen 10 kilometer bort.
    Servicen att hämta möbler med mera en gång i veckan är ju fantastiskt, även om förbudsskylten inte följs, vilket är synd.
    Sedan har jag ju sett på Ama's blogg att speciellt sängar, madrasser och vardagsrumsmöbler snabbt och effektivt återvinns av personer som tar med sig dom hem. Inte dumt, egentligen - om man tänker efter alltså.
    Tusen tack för skyltningen och länkarna:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det är skräpigt runt sopbehållare är alltid ett bryderi oavsett land, verkar det som. Att folk ställer bredvid när hållarna är överfulla må vara hänt (jag skulle inte heller gå tillbaka med soporna hem) men när folk inte ens orkar trampa ned pedalen som lyfter locket utan bara ställer ned bredvid utan att försöka, det är skitdåligt!

      Gillar också den omedelbara återvinningen men det är inte kul att se skräpet. Förstår att de som bor precis där och ser det från sina hem har klagat.

      Radera
  2. Alltid trist med nedskräpning vid sopstationerna men en del av detta finns även i Sverige. Dock har jag där inte sett möbler men mycket annat och helt klart trädgårdsavfall och julgranar. Men jag har alltid undrat varför det här i Spanien och en del andra länder finns böter när det inte verkar fungera. Vem ska smyga runt och titta.
    Hos oss försvinner ofta möblerna som ställs ut och återanvänds men inte de gamla och trasiga. Men sopgubbarna verkar vara bussiga och ta dem med. Undrar just vad kommunen tycker att kvistar och annat ska slängas. För de finns ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, i Sverige har jag inte heller sett möbler. Julgranarna brukar ju vara klassikern långt in på våren.

      Har också alltid tänkt på det där med böter. Det är precis som att de tänker att om de flaggar om hysteriskt höga böter så skrämmer det bort en del, resten får väl tas om hans om vanligt då. Men alltid skrämmer det någon ...

      Mig, till exempel.

      Radera
  3. Vilket sopigt inlägg! ;-) :-D

    Här i stan är det också böter på att ställa ut grejer (tror jag?), men "alla" gör det - så även vi. Men det brukar inte vara nåt problem, sakerna försvinner blixtsnabbt:

    https://amacasa.wordpress.com/2015/02/11/spansk-sopatervinning-2/

    :-)

    PS: För att vara ett sånt sopigt inlägg så var det RIKTIGT bra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sopigt är bara början! Eller kanske det är slutet? Eller chansen till ett nytt liv?

      Grejen är att jag skulle knappt våga ställa ut något där eller kasta för om några åker dit så är det vi! Det brukar mannen min och jag alltid konstatera: andra kan göra dumheter utan att något händer men skulle vi göra det så kommer det böter som ett litet brev ...

      Radera
  4. Där ser man. Samma j-a elände vid återvinningsstationerna i Spanien som i Sverige. Så trist.

    SvaraRadera