Tips & Trix

Jag gillar finurliga lösningar - ju enklare desto bättre!
Och kan man använda det man har hemma eller återanvända - perfekt!


Så här kommer några smarta tips och idéer, mina egna påhitt eller lånade, kring flytten och allt runt om:

Flyttkartonger - förstärk dem!
Det finns ju många olika sorters flyttkartonger både vad gäller storlek och tjocklek på wellpappen. De i enkel-well lämpar sig mindre bra vid större flyttar eller magasinering om det inte är något lätt och luftigt och kartongen står överst. Om man säger så: jag skulle inte packa in kristallglasen i en enkel-well. Men det går ju att förstärka dem! Skär ut bitar i kartong som passar på insidan av flyttkartongen (gärna en stor bit som viks utmed hela insidan). Har du redan slängt alla tomma kartonger, ta en tur till jobbets soprum där kartonger oftast ligger rent och snyggt i väntan på återvinningsbilen.

Packa in glas och porslin
Oftast har man förpackningsmaterial man inte tänker på: kläder, handdukar, lakan, dukar. Slå in det ömtåliga i detta, det ska ju ändå flyttas det med! Och så slipper man ställa sig och diska bort trycksvärta det första man gör.

Vad ligger i vilken flyttkartong?
Numrera lådorna 1-2-3 osv och ha sedan en separat lista med vad varje kartong innehåller. Använd t ex One Note i mobiltelefonen (spara i molnet) och dela den med din partner. På så sätt kan ni båda leta/fylla på i listan och vet att det är i kartong nr 13 som skorna ligger. Det är praktiskt när man har sakerna packade under en längre tid och man måste leta efter något eller om man hittade några par skor till som ska i samma kartong som de övriga istället för att lägga dem i första öppna. Du minns ALDRIG i vilken det är - om du inte noterar det i listan, så klart. :)
I OneNote (och liknande) kan man även enkelt bifoga bilder om man önskar ta kort, t ex på alla böcker mm. Kan vara bra ur försäkringssynpunkt också.

Pass, kreditkort, körkort och andra viktiga papper
Kopiera eller tag kort på de viktiga dokumenten och lägg dem så att du kan komma åt dem ifall oturen är framme. En bra idé kan ju vara att använda sig av sk molntjänster så att även om du blir av med dator eller mobiltelefon så kan du ändå komma åt det.
Ibland måste man dessutom skicka med en kopia, då har du det redan och kan bifoga eller skriva ut.
Men tänk på att det kan bli rätt jobbigt om det kommer i orätta händer.

Spara fakturor mm på dator/molntjänst
Skaffa en skanner och ta för vana att skanna in papperet när den är registrerad för betalning, sedan kan man kasta den. Enligt svensk bokföringslag ska företag spara fakturan i det skick man fick den (brev, e-mail osv) men nu är man ju inte ett företag... Och jisses vad papper man samlar på sig.
Gör samma sak med andra dokument från försäkringskassan, pensioner osv. det är lättare att hitta på datorn om man sparar på ett vettigt sätt. Skapa t ex en mapp för resp bolag och döp varje dokument med fakturanumret eller något annat identifierbart.


Har du synpunkter eller egna tips och trix?
Hör av dig, jag vill gärna ha dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar