tisdag 9 maj 2017

(Av-?)stressande pillrande

Vet ni vad det här är?


Jo, det är en så kallad Fidget Spinner. Misstänker att många nu tänker "Va?!" och enligt bloggstatistiken så borde det även vara några What?! och ¡¿Qué?! också.

Den lanseras som den nya avstressaren. När jag var liten var det stresskulor och stresstenar, sedan var det de där småkuddarna man skulle krama i handen. Nu är det Fidget Spinners i olika färger och modeller. Det är den senaste flugan i Svenska Skolan, helt enkelt. Alla ungar ska ha (minst) en att pillra med, helst under lektionerna så lärarna kommer säkerligen snart att få nog. Har redan hört dem gnälla så det ligger nog på lut.

Så vad gör man med den då?

Jo, man snurrar den. Det är allt. Eller ungefär. Här kan ni se vad man kan göra (ca 2 min lång):


Själv kallar jag dessa pryttlar för slöseri med pengar samt stressframkallare. Skitirriterande och stressfyllt att se någon sitta och flippa på dem, särskilt när man kör bil eller annat man behöver koncentrera sig på. Det ju inte bara det att de snurrar, de har ju en tendens till att kastas och tappas också. Man kan även låta dem rotera mot saker så att det smattrar. En mamma berättade att hennes barn inte ens lägger spinnern ifrån sig när de sitter vid middagsbordet. Jag hade fått spader!

Avstressande?

Dess historia i korta drag är att den skapades 1993 av Catherine A. Hettinger för att hennes barn skulle få hjälp med att skifta fokus. Hon tog patent 1997 men när det förföll kunde hon inte betala för förlängning. Sedan hände inte så mycket men strax innan jul plockades den fram av något företag. För barn med till exempel ADHD och autism ska den tydligen kunna hjälpa till med fokuseringen om de har lärt sig att hantera spinnern på rätt sätt.

Men i slutänden är det ändå så att för de allra flesta barn fyller den ingen fokuseringsfunktion utan är bara en leksak och som dessutom stör de andra barnen samt läraren i klassrummet. Många skolor i främst USA har redan bannlyst spinnern. Jag undrar om barn i dag verkligen behöver ytterligare en sak att pillra med. Telefon/platta i ena handen och spinner i andra medan musik strömmar i hörlurarna.

Avstressande?

Sonen tjatade så klart om att få en men vi strävade emot så han byggde i Lego i stället. Duktige lille skrutten! Men sedan i går är han ändå en glad ägare av en Fidget Spinner precis om den på på bilden ovan. Nu ska vi se hur mycket den kommer användas, hur länge flugan håller i sig. Jag hoppas och tror spinnern snart kommer ligga i lådan tillsammans med Beyblades, Trompos och andra liknande företeelser.

Som sagt, bortkastade 5 €. Men sonen är glad och nöjd - det är i slutänden det viktigaste.

22 kommentarer:


 1. Jag såg den där på Godmorgon tv - verkar komma gå som smör....

  Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste att leksaksbutikerna säljer slut hela tiden, samma sak verkar det vara i kinabutikerna här.

   Radera
 2. Jag klarade inte ens av att se hela filmen - väääldigt stressande mojäng! Här har jag inte sett några såna - ännu i alla fall. Det är jag tacksam för.

  Hoppas sonen tröttnar snabbt och använder energin till nåt vettigare - att röra i grytorna, till exempel :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk ändå att detta med snurror fortsätter att fascinera! Jojo, beyblade, trompos är alla varianter på små trissor.

   Radera
  2. Men dra på trissor! Är dom det? ;-)

   Här har det varit poppis med små plastsnurror som dom får igång med ett snöre. Eller borde få igång, dom flesta misslyckas.

   Minns barndomens snurror i plåt som man typ pumpade igång med en "spak" som satt ovanpå... Jo, dom har nog alltid fascinerat :-)

   Radera
  3. Det där med snöret är Trompos. De var poppis här för ett år sedan ungefär. Ligger i lådan nu ...

   Radera
 3. Inget för mig som enarmad noterar jag. Men, så har jag heller inget behov av nåt ytterligare avstressande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska tydligen kunna manövrera den med en hand och man tränar nog upp fingerfärdigheten så det kan ju bra. Jag tror dock att kan man hitta andra sätt att stressa av på så är det nog bättre.

   Radera
 4. Man lär sig nya saker av att läsa bloggar får jag säga!!! Hade aldrig hört talas om ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket hänger nog på vilken ålder man har barn i. Men ja, man lär sig oerhört mycket via andras bloggar - både bra och mindre bra saker.

   Radera
 5. Jo, de finns här med - men inte i någon större utsträckning i mina trakter. Ännu, kanske man ska säga! Tack och lov. Sådant kanske lugnar den som har den - själv blir jag stressad av den ständiga rörelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är så är det inte alltid som dessa flugor fäster överallt, det kan vara väldigt lokala företeelser också.

   Jag tror jag mest blir irriterad över att fingrar rör sig konstant med dessa prylar, det är för mig ett nervöst beteende.

   Radera
 6. Snacka om sammanräffande. Har ALDRIG sett denna manick. Men sedan så skrev du om den. Läste inlägget imorse. Å gissa - gick förvi en förskola/lekplats idag och där hade ALLA den grejen. Alla och alla förresten - det var mest pojkar som pillade på den. Min man undrade vad det var för nå't. Ja, det undrade jag också, trots att jag läst ditt inlägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det även tjejer som har dem men det är mycket tjejer också. Men du kunde i alla fall berätta för din make att du läst om dem!

   Radera
 7. Säkert en rolig manick och kul att sonen byggde en på egen hand. Men varför ska man ta med den in ett klassrum?
  Om den används på raster är ju en sak och givetvis på fritiden och hemma...En kul grej.
  Har sett den hos våra spanska grannbarn.
  Hörde med de spanska grannarna men här får eleverna inte ta den med in i klassrummet,däremot får de leka med den på rasterna.  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dess ursprungliga tanke var att barn med koncentrationssvårigheter skulle kunna ha den vid just inlärning för att hålla fingrarna sysselsatta med något som inte kräver så mycket så kunde hjärnan koncentrera sig på skoluppgiften. Detta om man har något funktionsproblem.

   Nu tror jag inte att de allra flesta har det utan de koncentrationssvårigheter barn har i dag är skapade och framkallade just för att de har för mycket som ska ske på en gång. Simultankapacitet är bra men man måste också lära sig att endast ha ett endaste jobb som ska utföras.

   Radera
 8. Ja, vad man kan hitta på för att tjäna pengar. Jag har heller aldrig hört talas om dessa mojänger men snacka om att skapa onödiga behov.
  Tänkte på Dittes inlägg och ser framför mig hur alla snurror snart hamnat på sopberget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi har skapat en situation där vi behöver nya saker för att fokusera. Hysteriskt!

   Radera
 9. Jag har nu arbetat tre dagar (på högstadiet) och lärt mig vad detta är för något...och jag tycker inte om den!!!

  SvaraRadera
 10. Har aldrig hört talas om det! Kan kanske ses om poitivt.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag allt att du ska se det som!

   Radera