lördag 21 november 2020

Lördagsgodis 2020 vecka 47

Det är lördag och dags att börja med middagen. Men först ställer jag fram en godisskål som fick lite av en röd tråd från växtriket.

Godisbit nr 1
Persimontider! Så här års brukar de dyka upp i butiken och sonen och jag frossar. Vi älskar dessa frukter, mannen min ratar dem. Mer till oss!

Det är en vacker frukt, tycker jag. Det finns olika sorter inom kaki-familjen och det gäller att välja rätt. Det brukar sägas att den är ätmogen när den är som marmelad, lös i konsistensen. För mig är den då övermogen och slibbig. Jag gillar när den är fast i köttet. De som är lite plattare till utseendet brukar dock oftast vara läskigt sträva när de är fasta (och omogna) så jag brukar köpa den sort som är lite spetsiga. Bara att ta bort det torra fästet, tvätta och äta. Skal och allt!

Godisbit nr 2
Julstjärnor! Jag vet att många anser att julstjärnan är en kasta ut efter julen-blomma men jag har aldrig fattat varför, de har ju en sådan vacker grönska när de röda högbladen faller av. Dessutom bjuder de gärna på rodnande blad igen, kanske till och med helt röda. Oftast brukar mina inte ha så där stora röda blad så som när man köpte dem men det gör inget. Skulle jag plantera ut den i trädgården och låta det lilla trädet stå ute året om skulle de dock komma, det ser jag hos grannarna.

Godisbit nr 3
Vackra fröer! Det där på fotot ser mest ut som något man hittar i kattlådan men eftersom det fanns ett gäng av dessa bruna korvar under korallträdet plockade jag girigt upp en kapsel.

 

Titta så vackert! Vilken fantastisk färg på fröerna som gömmer sig i det fula yttre. Det ser ut som bönor och de har samma intensiva färg som de blommor som på våren slår ut på de bara grenarna. 

Godisbit nr 4
Palsternacka! Det är så sällan jag hittar dem i butikerna här, konstigt nog. De finns på marknaden och det brukar finnas med en liten bit om man köper en förpackning med grytgrönsaker. Men i dag hittade jag palsternackor i lösvikt på Lidl. Så himla gott att ugnsrosta. Bäst av allt, bara jag som gillar dem så jag får ha dem alldeles ifred!

7 kommentarer:

 1. Persimon är en frukt som min japanska kompis pratade mycket om. Hon målade till och med små japanska miniatyrtavlor med just persimon. Tror inte att jag ätit frukten, men skulle gärna testa. Precis som du har jag svårt för övermogen frukt.
  Julstjärnor som man ser runt Medelhavet har nog inte så mycket gemensamt med dom som säljs här. Jag gillar blomman, speciellt om den är så himla stor som i Spanien och är full med blommor. Då är den inte alla "julig".

  Din frökapsel ser ut som en orm som förlustat sig på nåt gott;-) Å det stämmer ju till viss mån, då fröerna är vackra.

  Palsternackor och morötter har jag svårt för. Maken också för en delen.

  SvaraRadera
 2. Persimoner som är fasta i "hullet" inhandlade jag här igår. Så goda! Vad gäller julstjärnor tycker jag de är finast utomhus när jag sett dem i sydligare länder. Har ibland till jul köpte några i minivariant. Men inte i modell krukväxt. Håller mig till orkidéer även till jul-
  Jättefina fröer! och viss se de ut som bönor.
  Palsternackor använder jag en del både att blanda i potaismos, i grytor till soppor och att ugnsrosta. Är förtjust i de flesta rotfrukter.
  Tack för veckans godis.

  SvaraRadera
 3. En fin skål med härligt lördagsgodis! Persimon köpte jag i fredags när jag var till affären ... såå goda!
  Palsternackor tillhör favoriterna av rotfrukterna som vi brukar ugnsrosta - såå härlig smak ... såå goda!

  SvaraRadera
 4. Persimonerna har dykt upp här också, men vi är inga storätare av såna. Kanske ska jag ge dom en chans nu igen?

  Julstjärnorna som jag har haft har som regel tappat alla gröna blad, dom röda faller av sist. Då är dom inte alls särskilt fina ;-)

  Jättefina fröer! Det är nog som dom säger att det är insidan som räknas :-)

  Palsternackor hör inte till mina favoriter, påminner mycket om morötter i smaken.

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 5. Oh, persimon, älskar dem!
  Palsternackor kan man enkelt få tag i här i Wales, så får njuta av dem istället för persimon i år.
  Söndagskramar!

  SvaraRadera
 6. Jag brukar ibland plantera ut mina julstjärnor i mina amplar. Tyvärr blommar mina pelagoner som aldrig förr så det finns ingen plats för någonnstjärna från den förgågna julen÷( Gillar att du ta vara på frön och vissna blommor. Man måste ge livet en andra chans. Däremot dessa persimon brukar jag inte äta så ofta men visst har jag provat på dem. Palsternackor är används flitigt i detta hushåll och rostas ofta i ugnen. En annan ritfrukt som är snål på kolhydrater och äts ofta i vårt hushåll är rättika. Den steks, gratineras eller rostas i ugnen.
  Ha en trevlig helg och advent <3

  SvaraRadera
 7. Svar: Tusen tack för länken! Vilket härligt inlägg om roomba-dammsugaren. Å din man är suverän på att teckna. Helt otroligt. Har en kompis som också fick en robotdammsugare av sin man i födelsedagspresent. Kan säga att det inte gick lika bra som i ditt fall. Hon blev skitförbannad.

  PS. Våra män - din och min alltså - har rätt mycket gemensamt. Om min man skulle komma hem med en blombukett skulle jag bli extremt misstänksam;-) DS.

  SvaraRadera