Undrar hur många julstjärnor man har köpt genom åren, det är ju så lätt att falla för dessa juliga röda blommor!
Men vet ni, julstjärnan är inte "en blomma". Nej, det är en växt, närmare bestämt en buske eller ett träd lite beroende på hur den ser ut. Ett träd har en stam och sedan en krona med grenar och blad medan en buske har flera stammar som kommer upp ur jorden. Ibland är det inte så enkelt som det men kortfattat är det skillnaden.
Inte ens det vackra röda på växten är en blomma. Dessa är högblad och ska visa insekterna vägen, de ska på avstånd locka dem ned till den faktiska blomma.
För här är julstjärnans blomma, det där krafset i mitten och utmed stänglarna. Eller blommor egentligen, det är ett helt litet gäng som sitter där i mitten omgivna av de vackra röda högbladen. Kryper man riktigt nära så är de faktiskt en riktigt fascinerande skapelse!
Det är liksom inte bara en blomma utan en rätt sinnrik konstruktion. Den där gröna klumpen är en del av honblomman, fröämnet, det är där som frön produceras om det skulle bli en befruktning. Nu är ju tyvärr de plantor man säljer så "förstörda" så det blir sällan frön. Krokarna som sitter där till höger på fröämnet är honblommans pistill.
Precis mitt i bild är det en massa spret, det är ståndarna, hanblommorna. Som vanligt är det en massa hanblommor som flockas kring en ensam honblomma.
Det lite roliga är det som syns där till vänster, det som ser ut som en anknäbb. På bilden är den ljusgul men i verkligheten är den starkt gul och har en stor glänsande droppe med söt och klibbig nektar. Först lockas insekterna av de röda högbladen och när de kommer närmare lockas de vidare ned till godiset där i anknäbben. Medan insekten grejar runt och bjuds på nektar så får den lite pollen på sig från hanblommornas ståndare och när den sedan tar sig till nästa blomma så kanske lite poillen fastnar på honblommans pistill. Häpp! Naturen är verkligen förunderlig!
Det torra krafset allra längst till vänster, det är det som är överblommat och kommer snart att falla på golvet.
Längst till vänster den fina knoppen till en honblomma och framför den håller hanblomman på att slå ut sig tillsammans med den nektarfylla näbben |
Så när man står där i affären och ska välja den bästa plantan så ska man titta på de riktiga blommorna, inte de röda högbladen. Helst ska de inte ha en massa torrt krafs utan knoppar som är på väg att slå ut. Självklart ska de gröna eller röda bladen inte sloka heller. Plantan klarar inte minusgrader så det gäller att slå in den så den håller sig fin hela vägen hem. Den vill inte stå vått men blir det för torrt slokar den och den mår dåligt. Lite lagom fuktigt, helt enkelt. Så kinkig är den faktiskt inte.
Sedan var det ju det där med slit och släng. Aldrig att jag skulle slänga en julstjärna! När de röda - eller för all del rosa eller vita - högbladen faller av så finns där en växtvillig liten buske som har så vacker grönska!
Beroende på var man bor så kommer faktiskt de röda bladen tillbaka igen. Här är den julstjärna som jag köpte till julen 2019. I mitten av november 2020 börjar man skymta lite lätt röd ådring i de blad som sitter i toppen.
Några veckor senare har det vuxit ut fler blad och nu är de vackert klarröda! För att detta ska ske behöver växten stå 12-15 timmar i mörker varje dygn och sedan i sol. Här i södra Spanien sker det ju automatiskt, bor man i andra delar av världen får man hjälpa till eller helt enkelt bara njuta av sin gröna växt - utan röda högblad och de skräpiga blommorna. För skräpiga är de. Dessutom har de en tendens till att locka till sig kryp. I den torra vinterluften inomhus i Sverige fick jag ofta trips eller spinn på växterna medan här i Spanien är det de vita flygarna som jag svär över.
Krukväxten jag köpte till denna julen (bild nummer två till fem) står fortfarande kvar inne och den blommar för fullt, det kommer bara mer och mer och myrorna inomhus (!) älskar den söta nektarn i de gula näbbarna.
Plantan från julen innan (bild sex till nio), den har däremot åkt ut ...
... .och ser lite mindre glad ut. Den har blivit rejält snaggad. Hoppas den kommer klara sig för den har ett lite härligt hängande växtsätt.
📷
Macrofunktionen på min nya mobilkamera är faktiskt helt OK.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Stort tack för fin info om julstjärnan och vackra bilder. Visste att det inte är en blomma i "vanlig bemärkelse" Jag tycker den gör sig bäst som växt utomhus och i Torrevieja växer den ju vilt på många ställen. För egen del köper jag aldrig hem den här till jul utan tycker att den passar bäst utomhus. Och det är ju svårt i Sverige.
SvaraRaderaSatsar här gärna på julrosor som även sedan kan flytta ut och trivs i is och snö- Och orkidéer förstås. Mina favoriter hela året.
Jag delar din förtjusning över poinsettian. Ja du såg ju min överlevare: http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2021/02/att-inte-ge-upp.html
SvaraRaderaDe lever än, båda två!
Ja du - du har ju gröna fingrar, vilket jag knappast kan påstå att jag har. Vad julstjärnan är eller inte är ja - vad spelar det för roll om den inte ens överlever en vecka här hos oss...
SvaraRaderaMen en sak ska du veta Emma - bilderna på din julstjärna är bland de bästa du lagt upp. Måste vara den nya mobilen eller;-)O
PS. Kul med ett inlägg från dig efter minst två veckor:-) DS.
Intressant läsning om julstjärnan ... nu visste jag i och för sig detta om blommorna, men ändå - informativa bilder också! Jag hade en julstjärna som fick stå ute en hel sommar - den blev enorm!
SvaraRaderaTack för denna närgångna lektion i det där med blommor och bin :-D
SvaraRaderaMina julstjärnor brukar bete sig tvärt om. Tappar alla dom gröna bladen och sen är det några trista röda spretiga blad kvar i toppen. Tur att Anders har en sekatör ;-)
Kul att du är tillbaks igen! Har saknat dina inlägg.
Vilket intressant inlägg om julstjärnan, här lärde jag mig en hel del nytt, fast jag har gett upp och köper dem aldrig själv för hos mig överlever de knappt julen.
SvaraRaderaMycket jag inte visst om julstjärnan.
SvaraRaderaVisste att det inte var en blomma, men inte mycket mer.
I år köpte jag en stor och fin julstjärna och den blommar fortfarande.
Trevligt att se dig i Blogglandia!
Kramar!
Fina närbilder, jag har faktiskt aldrig spanat in blomman på julstjärnan så där nära.
SvaraRaderaI Thailand hade jag en bamsestor julstjärna på balkongen. Här dör de bara ett par veckor efter att jag köpt dem. Har aldrig lyckats hålla någon vid liv under två säsonger.
Om nån kan så är det du ��
Ja vad jag har förstått sedan långt tillbaka i blpggtiden att du får mycket till att lyckas att gro. Jag lyckas aldrig att föreviga julstjärnor. Inte visste jag att julstjärnan jag köpte till jul inte var en blomma. Det är mycket man lär sig om blommor och bin. Däremot har jag en julblomma som har överlevt julen pch står bar med gröna blad utan att bära på en endaste blomma. Kanske det blir några julblommor framåt julafton=)
SvaraRaderaIntressant
SvaraRaderaSvar:
SvaraRadera1. Dags för ett inlägg här tack!!! Saknar dina lördagsgodis och inlägg under veckorna. Men en himla tur att du kommenterar, annars skulle jag ju tro att du drabbats av sjukdom...
2. Maken min har fått vänja sig. Och det gjorde han så gärna. Du vet att det var lite "konstigt" i engelska hus på 1970- och 1980-talet. Där var det alltid iskallt i sovrummet så gasvärmeelementet såg till att man var djupfryst på ryggen och grillat på framsidan, för att inte tala om makens "pojkrum". Där rann kondensen nerför fönstren med gasvärmeelementet på.
Så när han kom till Sverige via jobbet tyckte han att han hade kommit till himmelriket - ingen kondens????
MEN det tog honom ett tag att godkänna 16-18 grader i sovrummet under vintern;-)
Svar 2:
SvaraRaderaBorde kanske lägga mig tidigare ändå, för jag svarade aningen fel i min förra kommentar.
Maken sitter inte sent på balkongen och läser en bok. Han sitter iställer framför tvn och kollar... ja, inte vet jag;-)
Vad händer Emma?
SvaraRadera