onsdag 13 oktober 2021

Branden i Sierra Bermeja

Onsdagen den 9 september kl 21:37 kom larmet om att var det någon eller några som hade anlagt en brand i Sierra Bermeja vid Jubrique (i närheten av Estepona, mellan Málaga och Gibraltar). Det är i alla fall vad Guardia Civil tror, att det var anlagt. Elden startade mitt ute i ingenstans på två ställen samtidigt i den torra vegetationen och med "gynnsamma" förhållanden, det vill säga med en stadig vind som såg till att branden höll sig vid liv och spred sig. 

Brandmännen kämpade frenetiskt för att få elden under kontroll. En vecka tog det och då var det med hjälp från ovan: regnet föll i stadiga skyar. Det tog även ett liv, en av brandmännen omringades av elden under dess andra dag.

Flera tusen människor i de små byarna i bergen fick evakueras, lämna sina hem och tillhörigheter, sina husdjur och boskap. Det var många sorgliga inlägg på tv och andra media. Flera tusen kvadratmeter av vildmark har också drabbats. En siffra på 8401 hektar har lämnats av Plan INFOCA, Plan de Prevención y Extinción de Incendios de Andalucía y pertenece a la categoría Naturaleza, den organisation som ska skydda och undanröja bränder i Andalusien. Det är en siffra som inte säger mig så mycket men det är 84 000 000 kvadratmeter. För att sätta i proportion så är en fotbollsplan 5 400 kvadratmeter. Drygt 15 500 fotbollsplaner. Men jag har även läst i tidningarna att det är nästan 10 000 hektar. Oavsett, en stor yta som varit mycket svår att nå och svår att hantera för brandmännen.

Det har i dag gått fem veckor och rapporterna kommer med längre mellanrum. Men det kommer fortfarande rapporter då branden faktiskt fortfarande pågår i den oländiga terrängen. Den räknas som controlado, under kontroll, sedan den 13 september men nu är lågorna inte alltid synliga utan branden pågår under marken, trädens rötter brinner. Träd kan klara av eld om grenar och bark blir svedda men om rötterna brinner ...

Det är så mycket som är sorgligt med detta. Hus och hem som bränts ned, sorgen hos anhöriga och vänner till brandmannen som mist sitt liv, förstörelsen och förödelsen i naturen. Visst kommer det att växa igen på marken som nu är svart men i området fanns även växter som var endemiska, det vill säga att det var här de fanns och ingen annanstans. 

Detta räknas som en av de värsta bränderna som Spanien har drabbats av, om inte till och med den värsta.

Bilderna är lånade från Twitter

6 kommentarer:

 1. Jo du, BBC rapporterade om den branden. Eld har alltid skrämt vettet ur mig, för man står så hjälplös och kan inte göra någonting. Och det är ju inte bara branden i i Sierra Bermeja som drabbat Spanien just nu utan vulkanutbrottet på La Palma är väl också inne på sin fjärde vecka.

  Vulkanen slutar väl "spy" lava någon gång och det är ju naturen som "härskar" där, men jag hoppas innerligt att dom som anlgar bränderna i Sierra Bermeja hittas och bestraffas hårt.

  SvaraRadera
 2. Bedrövligt! Riktigt illa. Har sett en del rapporter här hemma från branden. Vi har grannar hemma i Stockholm som har lägenhet i Estepona som vi pratat med. Och de har berättat en hel del och visat bilder. Och illa att branden fortfarande pågår. Många människor har förlorat allt och har heller inte försäkringar som kan hjälpa dem.

  SvaraRadera
 3. Fy tusan för dessa idioter till pyromaner som fjuttar på! Varför??? Helt obegripligt!
  Och stackars alla dom drabbade...

  SvaraRadera
 4. Ja, så hemskt med denna brand, men som du säjer, man hör mindre och mindre om den. Så många oskyldiga människor som får lida.
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 5. Det beror kanske på bristande fantasi, men jag har så svårt att fatta att folk med berått mod startar bränder, både i naturen och bland bebyggelse.

  SvaraRadera
 6. Me again och svar:

  1. Dags för ett nytt inlägg tycker jag. Lördagsgodis låter väl bra eller vad tycker du?

  2. Kolla hos Steve. Han har också återuppstått från de döda;-)

  3. Yvonne köpte en speciell pumpakniv i USA när hon uppträdde med barbershop-gänget från Rönninge, som ju tog hem VM tre år i följd. Hon bara älskar den där specielle kniven som verkar skära ut pumpan som om den vore en oxfilé.

  SvaraRadera