torsdag 15 januari 2015

Parkera sin bil när, var och hur?

Att hitta en plats att tillfälligt ställa ifrån sig sin bil är inte det lättaste alla gånger. Helst vill man att bilen ska stå kvar orörd och utan lappar i vindrutan - det brukar ju bli kostsamt.

Det gäller alltså att veta var man får ställa sin bil. Parkering förbjuden-skylten är precis likadan i Spanien som den svenska så det är ju inte så svårt att fatta. Men sedan har de här dessa färgade streck på vägen och utmed trottoarer. Vi tror oss ha förstått att de står för detta:

Zoner

Vita Parkering tillåten
Blå Parkering med biljett (betalautomat)
Gröna   Boendeparkering (har inte sett i våra trakter)
Gula Parkering förbjuden (ev bortbogsering och bötfällning)
Gula & blå   Parkering förbjuden på förmiddagen men tillåten med biljett på eftermiddagen

Undrar om jag inte har sett en variant med gula zick-zackstreck och vita streck ytterst mot gatan också...? Det torde i så fall betyda att det är parkeringsförbud på fm men gratis att stå där på em. Kan tänka mig att detta har med i- och urlastningszoner eller liknande att göra.

Att betala för sin parkering är inte så dyrt, inte om man jämför med priserna i Sverige. Men trots allt så kostar det och man står där vid automaten och petar ned mynt efter mynt samtidigt som man funderar över hur lång tid man egentligen behöver stå. Av den anledningen föredrar jag ställen där man betalar vid utfart men då innebär det parkeringshus och dem gillar jag mindre. De är oftast lite dyrare men framförallt så brukar det vara ett helvete att parkera i dem då utrymmena i dem är smala, trånga och det är betongpelare överallt - risken att bli av med backspeglar och färg på sidorna är alltså överhängande. De flesta är fina och övervakade men det finns riktigt sunkiga och mörka ställen också. Parkeringsbiljetten man får vid infart tar man med sig i plånboken och betalar sedan i automaterna när man ska tillbaka till bilen.

I Fuengirola håller de på (om de inte redan är klara) med att byta ut alla automater utmed gatorna, dvs de parkeringar markerade med blå streck. De byter ut till en automat där man ska slå in sitt (eller ja, bilens i alla fall) registreringsnummer - allt för att tjäna några EUR till för då kan man inte ärva någon biljett av sina medmänniskor. Dessutom så är de lite trixiga att få igång. Men tydligen ska man göra så här:
Tryck först på 1 för att få igång den (Espere, por favor och timglas visas)
Tryck 1 en gång till.
Slå in bilens registreringsnummer
Betala med kort eller mynt (minst 0.30 €, brukar kosta knappa 1 € i h om jag minns rätt). 1- och 2-centarna fungerar inte.
Tryck på gröna knappen för att få biljetten som sätts på väl synlig plats i vindrutan.

Man kan alltså betala med kreditkort men det har jag aldrig provat på så jag vet inte om det bara är att trycka in kortet eller om man även behöver slå in sin kod.

Sedan ska man även kunna använda sig av mobiltelefonen för betalning men det funkar som vanligt inte för de excellenta Windows-telefonerna. Suck.

Om man trots allt får en parkeringsbot så ska man tydligen även kunna betala denna i automaten direkt genom att välja 2 och sedan göra på samma sätt som ovan, automaten visar hur mycket som ska betalas i böter. Om detta stämmer är det ju väldigt smidigt för hur man annars skulle bete sig för att betala eländet har jag heller ingen susning om. Alltså stoppar man in några extra cent när man betalar eller helt enkelt ser till att hålla tiden.

Vad gäller tiden man betalar för så kan man ha lite tur ibland. Under helger och siestan så kan det vara kostnadsfritt att stå på dessa platser. Under betaltiden är det tidsbegränsat till att man får stå max 3 h, det är väl för att alla ska få en chans till parkering i området.

Det finns en parkeringsvariant till, kom jag på!

En del butiker (Eroski, Mercadona, Lidl m fl) i städerna har sina egna parkeringar. Dessa kan utnyttjas av andra men då får man betala för att stå där. Butikens kunder står oftast ca 2 h kostnadsfritt mot att man handlar för en viss summa i butiken och då får man en biljett till automaten så man kan ta sig ut. Och handla något - det behöver man ju alltid!

2 kommentarer:

 1. Gud vad skönt att bara åka med när vi hälsade på vår dottersfamilj kring sistlidna jul och nyår. Härligt att låta andra lyda l spanska byråkraters regler. Jag tror inte det är bättre i Sverige men där kan jag i alla fall, tror jag, språket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast å andra sidan så är det ju så att var man än är så bör man veta vad man gör och vilka regler man ska följa... Och är man osäker så får man fråga vilket vi faktiskt gjorde idag, vi har alltid undrat om de där strecken där dit finns två färger och vi gick förbi en parkeringsvakt så vi frågade henne och den hon stod och pratade med.

   Och det där med språket, till 99% är det ett besvär att inte kunna/förstå men ibland är den där 1% riktigt bra att ursäkta sig med.

   Radera