söndag 8 november 2015

Ny dator!

Igår var vi på Worten, ungefär som svenska Elgiganten, och köpte present till mannen min som fyllde år för några dagar sedan. Då passade vi på att "plocka upp" en sprillans ny dator till mig!

Jag har ju skrivit om det tidigare, att det är inte alldeles lätt. Det är ju inte bara att den ska ha rätt tekniskt innehåll - det där jag inte förstår mig på - utan den ska ju även vara så som jag vill ha den!

Det bidde en Lenovo med lite större skärm än de vanliga 15,6", den här har i alla fall 17,3". Och den har numerisk tangentbord som jag nu hoppas jag har ställt in rätt så att det är låst i på-läge varje gång datorn sätts igång.

Och som ni märker kan jag skriva Å, Ä och till och med Ö! Fast på mitt tangentbord står det `, ñ och ´. Men det är superlätt att hoppa mellan, man trycker bara in Windows-tangenten (den som jag tidigare aldrig har förstått vitsen med) och sedan Space-tangenten för då ploppar det upp en ruta i höger hörn som visar vilka språk man har att välja mellan. Smidigt! Supersmidigt!

Gäller bara att veta vilken tangent som är vilken för på knappen ändras det ju inte.

Men det var faktiskt en lång väg innan jag kunde sätta mig och skriva det här inlägget. Och en mycket nervös sådan.

Vi hade nämligen bestämt att det första vi skulle göra - innan jag började anpassade den efter mina behov och önskemål - var att installera Windows 10.

Det tyckte inte det redan installerade Windows 8.1 som tvärvägrade helt och totalt. Fullständigt!

Eftermycket internetsökande efter svar på problemet - vi var inte ensamma - så fick vi installera om hela fadderullan, tömma den på det som fanns innan. Ungefär. Mannen min  - som är den stora datorkonstnären i familjen - säger något om att ladda ned Windows 10 som USB Media och när man sedan installerar det så kan man välja vad man vill ha kvar. Ungefär.

Haha! Jag fick precis en pling! på datorn där de undrar om vad jag tyckte om uppgraderingen till Windows 10. Jag tyckte inte!

Men nu fungerar det i alla fall. Nu börjar det stora arbetet med att anpassa, flytta över från den gamla och lära sig nya saker. Lite jobbigt är det ju men samtidigt roligt med en helt ren dator. Som förövrigt är svart och något färgburk ingick inte... Och skyddsplasten runt skärmen sitter visst kvar, ser jag! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar