lördag 7 oktober 2017

Lördagsgodis 2017 vecka 40

I dag fylldes handen med de mest vackra godisbitar man kan se. Naturen är verkligen duktig! Lite annat finns också med i påsen.

De är så otroligt vackra!

Godisbit nr 1
Höstens härligheter! Kastanjer! Jag jublar varje gång jag ser dem i affären oavsett om jag är i Sverige eller Spanien. I veckan fanns de för första gången för säsongen på Lidl (ca 4,90 €/kg) och de var de största jag har sett! Och de bästa! Inte en endast en var dålig. 225 grader C i 30 min i ugnen efter att ha kryssat dem med en vass kniv. Smör och flingsalt. Vilken njutning! Vilken godisbit! Än har jag inte köpt några rostade kastanjer i de rykande stånden man ser under hösten. Men det måste jag ju prova! Tänk om jag skulle ta mig en promenad till Lidl och se om det finns mer ...

Godisbit nr 2 och 3
Gå till skolan! Jag har gått fram och tillbaka varje dag i stort sett sedan skolan började. För mig blir det ju då två vändor med ca 1 km i vardera riktning medan sonen går en vända. Jag har skaffat mig nya öronproppar till mobilen som stänger ute den högljudda trafiken under en del av promenaden. Under tiden njuter jag av ett avsnitt av Språket. Hur i hela friden har jag missat detta radioprogrammet? Det är ju som klippt och skuret för mig! Alltså, jag har ju hört talas om det men aldrig lyssnat. De vändor jag går själv går jag fnissande fram och tillbaka till skolan, njuter av allt det roliga de berättar om ordval och etymologi. Sedan 2006 har de sänt ett avsnitt i veckan som jag via telefonens podcast kan underhållas av!

Godisbit nr 4
Judosäsongen har börjat! Jag vet, jag skriver mycket om sonen nu men det har varit så mycket fokus på honom de senaste månaderna med ny skola och allt så det är inte så konstigt.
Vi skrev ju in honom på skäggjudon och sonen gnällde ganska rejält, han ville inte alls byta klubb. Men vi dumpade av honom i folkmängden utanför idrottshallen och han tog sig själv in till den nya judoträningen och kom sedan nöjd, glad, svettig och belåten ut en timme senare! Samma visa gången efter. Det här var bra!

Tuggummit
Just ja, jag hade den där biten som jag spottar ut men tvingas stoppa in i mun och smaka på ett tag till. Den smakar oerhört gott med vissa saker men är lite besk med andra. Än har allt inte riktigt fallit på plats men när det har gjort det så ska jag berätta mer.

12 kommentarer:

 1. Älskar kastanjer. Försökte till och med och göra dom som du i ugnen. Glömde bara kryssa dom. Explosionen var inte att leka med kan jag säga...

  Programmet Språket har jag aldrig hört talas om. Lyssnar aldrig på radio.

  Å som vanligt fick du rätt - sonen var nöjd med skäggjudon:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, att missa kryssa dem är kanske inte det mest lämpade alternativet. Misstänker att ugnen fick sig en rejäl rengöring efteråt också. Hua!

   Jag lyssnar sällan på radio numer. I Svereige hade jag alltid på radion som avskärmare för att slippa bli störd av alla andra. Men eftersom den är som en inspelning så kan jag lyssna på den när jag vill. Ena halvan när jag på morgonen går från skolan och andra när jag går till skolan. Ibland sätter jag mig med ansiktet vänt mot solen och lyssnar på ett avsnitt också. ca 20 min brukar de vara.

   Japp, brukar ju ha rätt! :D

   Radera
 2. Jahaja. Dags för ett erkännande. Jag har aldrig ens testat kastanjer. Inte mig veterligt i alla fall.

  Nästa erkännande. Etymologi... Var tvungen att googla. Men programmet låter onekligen intressant! Jag älskar språkgrejs! Ja, det svenska då. Det spanska är fortfarande mest besvärligt och pinsamt att jag inte kan mer.

  Kul att det går så bra för sonen, både i skolan och på karaten. Kul att det går så bra för dig att gå också :-)

  Men det sista... Hur kan du klassificera det där tuggummit som "lördagsgodis"? En förklädd cliffhanger... Gillar INTE cliffhangers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får prova! Misstänker att det nu under hösten finns dessa rykande stånd hos er också. För mig är det så djupt förknippat med mysigt, sprakande brasa, pappa som fixar och virar in dem i folie.

   Etymologi är bland det absolut roligaste jag vet! Det var därför jag läste latin. Det är så otroligt kul att läsa om ords ursprung och sambandet dem emellan - om det nu finns något. Prova att lyssna på ett avsnitt! Det är mycket om dialekter och det är otroligt underhållande!

   Klipphängare! Du har i detta ingen talan! Jag menar, vem tror du har inspirerat mig till att hålla folk på halster?! :D

   Radera
 3. Kastanjer tycker jag är gott ibland och bäst tycker jag de är som jag köper ute i dessa stånd. Men kanske dags att prova göra dm själv i ugnen. Var länge sedan.
  Radio lysnar jag mycket på och gärna P1 och när jag inte är i Sverige finns det ändå så mycket på playkanalerna och en del har jag laddat ner. Språket är en favorit hos mig också. Så bra!
  Fint för dig att lyssna när du nu ändå är ute och går.
  En undran bara, hämtas och följs alla elever till och från skolan. Vet ju att det där är olika och har hos oss i Torre sett att många elever från 10 år och uppåt ofta går själva. Och de ska ju hem till lunch och sedan tillbaka på em.Men troligen kanske föräldrarna arbetar och inte kan följa dem. Men å andra sidan är det ju trevligt att umgås med sina barn och bra motion blir det ju också.
  Jätteroligt att sonen trivs i skolan och ätt också judon fungerar bra. För då blir det ju genast lättare för egen del att slappna av.
  TRor jag nu ska ta mig en godisbit, mörk chokad med havssalt och laktits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är en skara vuxna som står där utanför grindarna och väntar på att skolklockan ska ljuda så att barnen får ta det efterlängtade steget ut i friheten! Helt otroligt att se, de står där och rör sig inte en meter utanför de vidöppna grindarna förrän de får lov!

   Många barn åker skolskjuts men de allra flesta tar sina ryggsäckar och vandrar hem själva eller med kompisar. Här är skoldagen slut kl 14.45 så då går de hem och äter lunch samt gör läxorna innan fritidsaktiviteterna tar vid.

   Smaklig godisbit!

   Radera
 4. Svar 1: Tack för din påminnelse om att det är namnsdag för Birgittor idag. Har boll koll på sådant;-)

  Svar 2: När jag nu läste Dittes kommentar så tänkte jag faktiskt också på att det är minst sagt "konstigt" att mammor (och(/eller en enstaka pappa) ackompanjerar sina 12-13-åriga döttrar/söner till skolan. Här åker/går barn i den åldern och yngre till skolan själv. Lite konstigt faktiskt. Jag menar tycker inte sonen (och andra barn i samma ålder) att det är aningen pinsamt att har en morsa/farsa som hämtar - jag bara undrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev ett långt svar i går kväll som bara puffade ut i cyberrymden. Ska inte sitta och svara på plattan!

   Jag tog mig också fram och tillbaka till skolan från första skoldagen. Det är bara det att än är allt så nytt för oss alla och sonen har inga problem med att pussa och krama oss så andra ser det. Men han kommer att få gå själv vad det lider. Men det är rätt bra att promenera till skolan och man får möjlighet att prata om sin dag på ett annat sätt än när man sitter i bilen eller vid matbordet. Eller att prata om vad som helst, som om hönsen vi går förbi, den knäppa hunden, gubben som hälsar ...

   Radera
 5. nr. 1 har jag aldrig testat.
  nr.2 och 3. Du utnyttjar tiden väl.
  nr 4. Han är duktig sonen som fixar alla förändringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj! Har du inte ätit kastanjer! Då tycker jag allt att du måste prova när tillfälle ges. Man kan ju köpa bara några stycken och testa dem, linda in i folie och slägga på glöden i öppna spisen också. Fast det är lättare med ugn, lätt att det blir kolbitar annars.

   Radera
 6. Språket är verkligen bra :) Pod-lyssnar på programmen när jag promenerar/kör bil!
  Kastanjer är vackra - och sköna i handen :) oavsett vad man tycker om att äta dem!
  Heja sonen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kastanjer faller dig inte i smaken smakmässigt alltså. De har ju en ganska speciell smak.

   Radera