tisdag 10 april 2018

Jardín Botánico Molino de Inca

Inklämt i ett hörn av Torremolinos, med ryggen mot motorvägen A-7, ligger det en helt underbar liten oas: Jardín Botánico Molino de Inca, den botaniska trädgården Incas kvarn.


Jag åkte hit med mina föräldrar den första dagen av påsklovet och vi njöt av vädret och denna trädgård som är så vacker, jag la inte ifrån mig kameran en minut. Så här kommer det ett fotobombardemang, jag hoppas ni orkar med ned till botten av inlägget för detta stället är så värt att upplevas!


Den ståtliga entréportalen in till området.


Den prydliga gården innanför grindarna där man i luckan till vänster betalar för att gå in.


Trädgården i dess nuvarande form invigdes 2003 så den är relativt ny. Här finns det planterat ca 150 palmer av olika slag, snyggt och prydligt namngivna.


Överallt forsar det vatten! Det fyller flera funktioner: det ger en härlig stämning, det dränker bort oväsendet från A-7 som ligger precis ovanför, det är vackert och skänker viss svalka under sommaren samt att växterna uppskattar det.


Brusande vatten och prydligt byggda vattenfall finns det flera av.


Det finns inte bara palmer och vatten, det finns även 300 olika slags träd i de mest fantastiska skepnader och storlekar. Titta bara på denna eukalyptus:


Till höger i bild skymtar min mamma, ni ser hennes hand. Då förstår ni hur otroligt gigantiskt stort detta trädet är!


Det är så vackert!


Titta på barken till detta trädet! Så skrovligt och man vill bara dra med handen över det, känna med fingrarna! (Vilket jag så klart gjorde!)

Araucaria excelsia i labyrintens mitt

I området finns även en labyrint och mitt i står en stor rumsgran placerad. Med sina 50 meter är den lite större än vår, om man säger så!


Vackra arrangemang med underbara blommor, stenar, krukor ... Ur ampeln väller det ur vatten som sedan porlar vidare ut i trädgårdens bäckar, dammar och fåror.


Det finns flera små utkiksplatser med skuggande tak och sittplatser där man kan pusta ut och samtidigt njuta över den underbara utsikten över området och alla de 400 buskarna.


I en annan del av trädgården finns det en japansk trädgård.


Så prydligt och fint precis som resten av trädgården. Inte ett löv ligger fel på de 500 kvadratmeterna den upptar.


Men här finns ännu mer att se än vatten och växter. Här finns fontäner ...


.. och vackra statyer.


Här finns vackra stenarbeten där vattnet tar sig fram ...


... och vackra stenarbeten att pusta ut på efter att man sakta gått på de prydligt stenlagda gångarna och trapporna.


Vatten behöver man även dricka, inte bara se och höra.


Vid den stora fontänen står de fyra årstiderna staty i varsitt väderstreck. Varje staty visar det som är speciellt för den årstiden, en aktivitet eller festlighet.


Precis när man går in i trädgården möts man av två stora lejon, en på vardera sida om gången. De är där för att vakta det viktiga vattnet. Av gräset att döma har dessa stackars lejon även tjänat som riddjur för otaliga besökare. (Skrev först barn men misstänker att det är många vuxna som slängt ett ben över lejonens rygg också.)


Lite överraskande för mig var att det fanns flera voljärer (12 stycken totalt), de flesta av dem med "gäster" så som falkar, uvar, örnar och tukaner som den på bilden. Jag gillar inte att se fåglar i bur men här såg fåglarna åtminstone OK ut där de plirade tillbaka på oss.


Nu är det ju så att det är ju inte bara en botanisk trädgård med vackra statyer, underbart vatten och vackra fåglar. Det finns även en historisk sida med trädgården. Mitt i området ligger det en liten byggnad och den är lite mysko, minst sagt. Manantial de Inca står det på väggen intill dörren in.

Går man in så ser man att halva ytan är lämplig för en guide att stå och prata inför en grupp besökare och sedan kunna gestikulera och visa över räcket. Där på andra sidan räcket ser det ut så här när man tittar ned:


Fotot är taget åt vänster, det finns en likadan upplyst och fantasieggande gång till höger. Botten är täckt med kristallklart vatten. Så vad är då detta? Jo, det är en naturlig vattenkälla som bryter sig fram mellan stenarna. Källorna har funnits länge och ingår i en del av det nätverk som förser Torremolinos med vatten enligt en bestämmelse av Kung Ferdinand och Drottning Isabella i slutet av 1400-talet.


Som namnet Los Molinos de Inca antyder, så är detta ett ställe för kvarnar. Här och där i trädgården finns det spår av det och vi undrade hur dessa stora och tunga kolosser till stenar användes.


Svaret på det hittade vi inne i byggnaden till höger om luckan där man löser entrébiljetten. Där inne finns det gamla verktyg bevarade, i vissa fall replikor.


Där har de även byggt upp små modeller på de olika slags kvarnar som förr användes kring Torremolinos, en knapptryckning fick dem i rörelse. I området finns även en replika av en hydralisk mjölkvarn från 1700-talet (eller restaurerad dito beroende på var man läser) och denna hjälper till att hålla igång vattnet i parken. I Torremolinos har man enligt kungligt dekret malt mjöl sedan 1500-talet.

Inca har förresten inget med indianer att göra (vilket jag trodde) utan det är uppkallat efter mannen som på 1700-talet fick tillståndet av kommunen att uppföra kvarnen, Don Joseph de Inca Sotomayor.


Parken är en populär plats för fotografering på grund av dess vackra miljö. Medan vi var där var det söta flickor i 10-årsåldern iklädda prinsessklänningar som fotograferades, troligen var det konfirmation på gång. Det hela var oerhört påkostat med en professionell fotograf, blomblad som ströddes ut över spetsduken flickorna satt eller låg på.


Mitt i trädgården står denna översiktstavla, tillverkad i vackert kakel på spanskt maner. Med 40 000 kvadratmeter park är det lätt att missa något man gärna hade velat se.

TripAdvisor ligger trädgården i absolut topp på vad man bör besöka i Torremolinos, det har fått 4,5 stjärnor och de som gav låga betyg är gnällspikar som klagar på saker som jag inte riktigt förstår vad det har med saken att göra. Någon tyckte till exempel att det finns tillräckligt med trädgårdar med stora träd här i trakten, det borde ha funnits bonsaier här i stället. Då kanske den personen skulle ha åkt till bonsaimuseet i Marbella i stället (innan det nu stängs efter sommaren, ska jag tillägga).

Nästa gång jag åker hit ska mannen min och sonen följa med också. Då tycker jag att vi ska åka på kvällen, jag vill se hur det ser ut med alla strålkastare som lyser upp parken med dess fantastiska träd och allt vatten i rörelse. Jag tror det är helt magiskt!

Att tänka på/tips:
 • För den som inte är skriven i Torremolinos kommun (padrón) är priset 3 € per person, är man skriven är priset 1 €, barn och +65 år går in gratis.
 • Öppettiderna är det lite halvklurigt med, de ändrar dem efter säsong och det står lite olika beroende på var man letar på internet så många besökare har kommit vid fel tider och sedan gnällt på TripAdvisor (ioch lämnat lägre betyg). Men generellt är det öppet alla dagar (utom måndagar då det är stängt) 11.30-14 och 16-18, på sommaren är det öppet längre på kvällen också. Om jag minns rätt stängde de vid 21 förra året. Men som sagt, dubbelkolla tiden innan.
 • Parken tar 100 € för dem som önskar gifta sig i parken eller ta fotografier för brudpar, konfirmationer och liknande.
 • Kör du bil kan du hitta hit med hjälp av Google maps.
 • Tyvärr finns det inte allmänna kommunikationsmedel ändra fram, det är ca 1,7 km till närmaste tåg och ca 850 meter till busstation.
 • Beroende på intresse och ork, så bör man vika 1,5-2 h åt besöket.
 • Jag skulle tro att man kommer fram med barnvagn i stort sett överallt fast man kanske få gå runt en annan väg ibland, vi såg flera mammor med småttingar. Det är kanske inte det mest idealiska men troligen skulle det fungera bra med rullstol också.
 • Det finns ingen servering i parken, det finns dock automater vid entrén där man kan köpa läsk och vatten, lite godis.Inte så långt ifrån parken finns det även restauranger (som jag inte vet något om).

Gu vilken tråkig bild att avsluta inlägget med. Så det gör vi inte!


Mycket bättre! I huset, där museet även ligger, finns den restaurerade kvarnen med vatten som forsar ut ur de två svarta hålen med bågar (skymtar bakom staketet).

8 kommentarer:

 1. Tack för ett jättebra tips. Denna park har jag helt missat och det trots att jag varit i trakterna flera gånger. Men kommer jag hitåt igen så får det bli ett besök här.
  Jättefina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ditte! Som du förstår så kan jag verkligen rekommendera ett besök, det är så himla fint och prydligt!

   Radera
 2. Dina föräldrar borde besöka dig/er lite oftare. Det verkar vara just när de är på besök som du besöker världens bästa ställen i närheten. Ja, jag vet - turist på hemmaplan är man ju inte så ofta;-)
  Precis som du trodde jag att namnet hade nå't med indianer att göra, men det hade det då alltså inte. Är inte så värst förtjust i botaniska trädgårdar, men desto mera i statyer. Så den parken bjöd på allt.

  När kommer föräldrarna igen sa du;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis så är det! Innan de kom så hade jag funderat lite på vad vi eventuellt skulle vilja se och göra, linbanan var en sak och detta var den andra saken på listan. Jag har ju gått och suktat på denna ett år nu.

   Jag gillar ju botaniska trädgårdar men den här var lite extra just för att det var så mycket vatten överallt och för att det var lite mer än bara växter. Och att sätta sig i en av miradorerna, utkiksplatserna, och titta ut var verkligen så fint och rofyllt!

   Radera
 3. Vilken fantastisk park! Men lite dyrt... Tänker att det kanske är bäst att flytta till Torremolinos innan jag besöker den, alternativt vänta tills jag fyllt 65 ;-)

  Ser bara ett minus här - att det inte finns nån servering. Det är alltid trevligt att kunna sätta sig ned med en kaffe (eller nåt annat drick- eller ätbart) på ett mysigt fik i en park.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker som så att det är inte så dyrt med tanke på hur mycket jobb de lagt ned, hur välskött det är. Du får så väldigt gärna flytta ned hit och skriva dig i Torremolinos för att spara in 2 € men efter en tapasrunda så är vinsten borta. :)

   Det finns restauranger inte så långt i från och ståendes på en betongplint och stödd av pappa kunde jag fota in över den höga skyddande muren. Det var en väldigt vacker trädgård där med så vill man kan man fortsätta njutandet där! :) Eller vänta, de verkar ha stängt igen ...
   Lite längre bort, ca 450 m, ligger Los Brocales som jag varit lite intresserad av att besöka, de får bra betyg de med på TripAdvisor.

   Radera
 4. Men vilket vackert fotobombardemang! Så otrolig mysig park, och snacka om enormt träd dessutom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är faktiskt mysigt. Det är inte en park med öppna vidder, här är det mer djungelkänsla. (Tror jag!)

   Radera