onsdag 20 juni 2018

Spanska skolan - del 18: Lärare och personal

Sonen kom för några veckor sedan hem med papper som helst skulle skrivas under och lämnas tillbaka. Det var massor med text men jag lyckades klura ut att det skulle bli una huelga, en strejk! Några av skolans lärare ville uttrycka sitt missnöje över hur det spanska skolsystemet och dess lärare hanteras. Det visade sig vara inte bara på sonens skola utan i hela Andalusien.

Bild lånad från Diario Sur

Läraranställning
Jag kan verkligen rekommendera er att läsa här hos Casa Annika, hon bor med en spanjor som är lärare till yrket så hon är mycket mer insatt i detta om att vara lärare i Spanien än vad jag är. Men i väldigt korta drag så är det så att har du inte en fast tjänst vid en skola så är det inte du som bestämmer vilken skola du ska jobba vid utan la junta. I Sverige skulle det vara som att Stockholms läns landsting säger till dig som är lärare och bor i Södertälje med din familj och dina vänner att det här läsåret som nu börjar så får du ta tjänsten i Norrtälje. Annars har du inget jobb. Nu är inte Stockholms län så stort med sina 6 519 km2. Andalusien breder ut sig på 87 268 km2. Dessutom ska en lärare som inte har fast anställning göra ett test vartannat år för att visa sina kunskaper.

Fröken Otilia är inte lycklig. Alltså, hon är en strålande glad själ men hennes jobbsituation är allt annat än säker, 18 % av Andalusiens lärare är interinos, vikarier, och på skolan är det totalt 9 lärare samt ytterligare 10 stycken i personalen som är det (om jag förstod siffrorna rätt). Nästan 20 tjänster som kan förändras varje år vilket blir stressigt och rörigt för både elever och personal, kan jag tänka mig.

Fröken Otilia har jobbat som lärare i 10 år och inte fått fast tjänst än, hon skickas runt. Hon ska göra sitt test nu i juni och vet inte förrän i mitten av augusti om hon har ett jobb att åka till eller var det i så fall blir.
- Jag kan bli skickad till Huelva! sa hon och vill inte dit, det är 32 mil bort.

I 7 skoldagar varade strejken på skolan utan några egentliga framsteg, många lärarlösa timmar blev det. Sonen passade på att göra läxor och plugga inför slutproven. Smart kille.

Vilket leder till nästa sak jag tänkte berätta om.

Lärarlöst
Om en lärare är borta från en lektion (sjukdom, möte osv) så sätts det inte in någon vikarie, möjligen blir det en guardia, dvs det kommer någon vuxen och bara övervakar att det är lugnt i klassen, att de förhoppningsvis gör något vettigt och inte bara sitter och babblar. Ibland får de som har använda sina mobiltelefoner till musik. Finns ingen vakt så skickas ungarna ut på skolgården. När Sekreterare Fernando opererade benet i vintras så hade eleverna i sonens klass knappt matte under en hel vecka, de satt ute på gården (som saknar sittplatser) i det ruggiga vädret som då var.

Vilket leder till nästa ...

Titlar
Jag brukar ju skriva om Sekreterare Fernando. Det står att han är det, sekreterare. Men det innebär inte att han är en som skriver ut brev, svarar telefon, bokar hotell och assisterar chefen (så som jag tänker mig en sekreterare gör, de gör säkert mer än det så bli inte upphetsad över min generalisering). Här kommer det en kort lista på några av titlarna i den spanska skolvärlden:
La dirección - skolledningen
El director - rektor, ansvarig för skolan
El jefe de Estudios - studiechef, vilket väl motsvaras av studierektor
El secretario - sekreterare, rektorns högra hand, har hand om skatter och avgifter, informationsflödet, elevinskrivningar, betyg. Det administrativa kring utbildningen, eleverna, lärarna och byggnaden.
Tutor - klasslärare, den som främst har kontakt med eleven och dess familj.

✎...

Papperet sonen kom hem med, det som informerade om strejken då? Jo, det skrev vi så klart under och sonen lämnade in det till Sekreterare Fernando. Inte för att det antagligen hade någon verkan annat än att visa att vi föräldrar inte gillar att det byts lärare på det sättet hela tiden. Strejken hade tydligen inte heller någon verkan ...
- Det är jättejobbigt, det här gör jag nog aldrig om igen! sa Fröken Otilia när de var mitt uppe i strejken.

I dag var det hennes sista arbetsdag vid skolan och jag hoppas verkligen att vi på andra sidan sommaren åter får se henne som sonens lärare. För att öka på chanserna har jag även mailat Sekreterare Fernando om det. Om det nu hjälper ...


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

23 kommentarer:

  1. Med andra ord ska jag inte klaga alltså...jag vet ju i alla fall var jag ska arbeta efter lovet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klaga ska man väl göra om det finns anledning till det. Men visst är det skönt att veta!

      Radera
  2. Intressant. Jag kan dock för lite om den svenska skolan för att kunna göra någon adekvat jämförelse.
    Fröken Otilia känner jag med. Att kunna skickas runt som vikarie efter 10 års tjänstgöring gagnar näppeligen någon.

    Jag gick in och läste vad Casa Annika skrivit om läraryrket och då blev jag smått mörkrädd. De lärare som väl fått fast anställning verkar dock sitta säkert, obegripligt säkert.

    Det kanske krävs en generalstrejk för att få till stånd nån ändring i det spanska skolväsendet. Något måste ske för det nuvarande systemet ter sig direkt kontraproduktivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde verkligen inte skrivit det bättre själv!

      Som jag upplever det är det lärarnas marknad i Sverige. Man flyttar gärna på sig för att få en bättre lön, det var i alla fall vad sonens lärare gjorde och varför han fick nya lärare hela tiden. Så ur elevsynpunkten är det är nog inte så mycket tryggare.

      Radera
    2. Steve, detta gäller tyvärr inte bara lärarna, utan alla som är statligt anställda. Poliser, läkare, städare. Spanjorerna själva ser det inte som något som måste ändras. Det är det enda de vet om, så här funkar det helt enkelt.

      Radera
    3. Fast det verkar ju som att en del vill att det ska ändras, det är ju lite strejker nu och då ... Fröken Otilia funderade på att flytta utomlands men tryggheten med att kunna sitt lands rutiner är ju så klart tungt vägande.

      Radera
  3. Jag visste lite om de spanska lärarnas situation och jag tycker det är otroligt att någon ens väljer läraryrket i Spanien. Varför skulle man? Bra att du försöker rädda fröken Ottilia och hoppas att det kan hjälpa. Du har ju gjort vad du kunnat. Men med detta system känns den spanska skolan liksom inte så viktig. Inte eleverna och inte lärarna. Här har Spanien mycket att lära av andra länder.
    För er och sonens del är det ju bara att ogilla läget i högsta grad. Mer går ju inte att göra och dessutom att samtidigt vara positiv till sklolan. Inre konflikt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lärarna i sig är ju bra, det är systemet som är urkasst! Problemet för oss som invandrade är ju att vi inte ska komma och diktera hur landet ska göra eller inte. Men visst är det frustrerande.

      Radera
    2. Ditte, tat ha ett statligt jobb i Spanien är en trygghet. Man har goda arbetsvillkor, bra lön, och när man väl får en fast tjänst är den för alltid, i princip. Få väljer att arbeta på en privat skola, eftersom man får jobba många timmar gratis, man blir dessutom avskedad när skolåret slutar i juni och återanställd i september (om man har tur) för att skolan ska slippa betala semesterersättning. Med den arbetslöshet som fortfarande råder är statliga jobb mycket eftertraktade.

      Radera
    3. Så en statligt anställd har lön under sommaren men interinos har det inte? Misstänkte att det var så.

      Radera
    4. Nejdå, interinos har också lön under sommaren. Korttidsvikarier samt anställda på privatskolor har i regel inte lön på sommaren.

      Radera
  4. Jag har nollkoll på spanska lärares situation (och svenska med för den delen, nuförtiden) men det låter ju helt horribelt att behöva finna sig i att bli placerad var som helst i Andalucía! Hoppas det går bra för er favvofröken, och shit vad duktig han är sonen som utnyttjade "fritiden" på det sättet han gjorde! Stor ELOGE till honom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han är verkligen jätteduktig!

      Det är inte lätt att greppa saker när man själv inte är inne i situationen. Det är inte lätt då heller, i och för sig.

      Radera
  5. Å jag som trodde, efter allt jag läst om svenska skolor i tidningarna här, att det var illa i 08-området. Jämfört med hur ni verkar ha det är det ju ingenting.
    Hoppas verkligen att fröken Otilia finns kvar när höstterminen börjar. Ni kanske borde ha sonen låtit vara kvar på den svenska skolan i alla fall. Ja, ni kan ju alltid ändra er...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändra oss kan vi väl men det gör vi inte, finns ingen anledning till det. Personalombytena där är lika stora som i den spanska skolan, många jobbar ett år och åker ju hem till Sverige igen.

      Radera
  6. Herregud, vilket system.
    Man kan ju undra om någon vill utbilda sig till lärare med dessa förutsättningar.
    Förskräckligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att det alltid finns de som hoppas på förbättring och som vill ge våra barn en bra framtid trots deras egna svårigheter.

      Radera
  7. Så intressant att få ta del i ditt inlägg men mindre bra att lärarna får jobba i en sådan oviss miljö. Speciellt att inte få veta om de får behålla sitt arbete utan att eventuellt får flytta till en annan skola/ort. Hoppas att ni får behålla henne till nästa läsår.
    Glad Midsommar☉🇸🇪

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon dag får de säkert ordning på detta också. Men saker går ju som bekant inte alltid så fort framåt i Spanien.

      Ja, jag hoppas vi får behålla henne, sonen vill också det.

      Hoppas du också hade en härlig midsommar!

      Radera
  8. Ha nu en riktigt glad midsommarafton! :-)

    SvaraRadera
  9. Bra att ni meddelade att ni vill ha kvar Ottilia. Det har dock ingen betydelse för om hon ska vara kvar eller inte. Det är nämligen inte skolan som bestämmer det, skolan kan inte påverka valet av lärare alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har gjort det några gånger. :)

      Hon var dock rätt sur på skolan för de har satsat på WiFi i hela byggnaden (fast det finns inte datorer till det) i stället för att anställa. Förstår frustrationen, samtidigt måste ju skolan hänga med i den tekniska utvecklingen.

      Alla måste ju tjäna på att en bra lärare stannar kvar, det är ju superjobbigt att hela tiden få nya arbetskamrater eller nya lärare som elev.

      Radera