onsdag 27 juni 2018

Spanska skolan - del 19: Den sista stunden på läsåret

Sonen kom hem med skärrad uppsyn en dag när det var drygt tre veckor kvar.
- Jag måste göra reviciones i Lengua och física och det är för hela året! sa han bestört.
- Jamen jag har ju sagt det hela tiden! sa jag.
- Aldrig hört!

Vad jag säger och vad han hör och lyssnar på är definitivt inte alltid samma sak.

Lånat bild från nätet, många som har den utlagd.

För att lägga lite extra tyngd på bördan blev det ju varmt och gräset satte igång, sonen är gräsallergiker. Humöret har alltså senaste tiden varit lite svajigt, även med tonårsmått mätt. Berg och dalar, superglad till heltvär. Den senaste månaden har präglats av alla slutprov och stressen med det samt extraarbeten för att bättra på betygen ännu mer. Så nej, det är inte konstigt med ett svajigt humör då.

✎...

Jag mailade Fröken Otilia och frågade hur den spanska avslutningen går till.
- Det är ingen, man får sina betyg och går hem. Det är bara de som slutar 4 ESO som firas av.
- Va trist! tyckte jag.
- Va skööönt tyckte Tristobertarna här hemma.
- Ni kommer få ett papper med alla tider, skrev Fröken Otilia också och mycket riktigt så kom sonen hem med det i förra veckan.

Jag har läst och läst, försökt att fatta vad det står och det är så helt annorlunda mot vad man är van vid. Några mail fram och tillbaka med Fröken Otilia har det blivit och hon har tålmodigt svarat. Som jag fattar det så är det så här ungefär den sista veckan och hållpunkter i sommar:
 • Torsdagen i sista veckan på läsåret börjar man att samla in skolböckerna om man har klarat alla ämnen no asignaturas suspensas. Eleverna lämnar in dem i receptionen och får ett papper tillbaka om att de är återlämnade. Alla böcker ska lämnas in på en gång, inget "dribbel".
 • Fredagen, den svenska midsommaraftonen, är sista dagen med lektioner.
  Det är en heldag i skolan men med många guardia-lektioner, lärarna är på utflykt med en del klasser. Många elever struntar i att komma torsdagen och fredagen då en frånvaro, ausencia, så sent på läsåret inte spelar så stor roll.
 • Onsdagen veckan efter midsommar får eleven tillsammans med föräldrarna komma till skolan mellan klockan 10 och 12 för att i sitt klassrum få betyget. Samma dag blir betygen även synliga på PASEN, skolans informationsapp. Har man synpunkter på betyget har man 48 timmar på sig att lämna in dessa.
  Samma dag kan man även hämta kuvertet med alla registreringspapper för inskrivningen till nästa läsår.
 • 1 - 10 juli sker inskrivningen, tider för detta har kunnat bokas sedan fredagen innan sista veckan av läsåret.
 • Omprov av de ämnen man inte klarat, asignaturas suspensas, sker de första tre dagarna i september. Då ska man även lämna tillbaka alla läsårets skolböcker om man inte gjort det innan.
✎...

Sluta aldrig drömma!
Det blir väl bra för Fröken Otilia att dricka morgonteet eller -kaffet ur!
 
En nyckelring som sonen tyckte passar Fröken Otilia.

I dag har vi då varit på skolan för att få sonens betyg. Jisses så mycket folk. Det var en lång kö till receptionen precis som till sekretariatet, många gick runt med stora kuvert och olika papper. Vi var helt förvirrade ... Ska vi ställa oss i kö för att få något papper eller ska vi gå till klassrummet? Först ställde vi oss i kön men ändrade oss och gick till klassrummet, där det också var kö in till Fröken Otilia. Men sonen fick sitt betyg och Fröken Otilia fick några små minnespresenter från oss som sonen sett ut.

INSKRIVNINGAR
Vad man ska göra om man klarat sig eller inte.

Efter det gick vi tillbaka ned till receptionskön (som var lika lång) och där fick vi papper och tid för inskrivningen till nästa läsår och årskurs! Jadå, sonen klarade betygen - han har till och med bra betyg spanskan till trots! - så i mitten av september är det 2 ESO som gäller, motsvarande åk 8 i den svenska skolan. Fast vi måste ta tag i Lengua under sommaren, där behöver det läsas ikapp lite och göras omprov i september. Men det är klart, något ska man fylla tiden med!

Den 3:e september klockan 8 till 9:30 är det dags för omprov i Lengua.


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

12 kommentarer:

 1. Slutet gott, alltid gott med andra ord! Stort GRATTIS till sonen. Han får gärna vara lite vresig med tanke på hans framgång under första året på en spansk skola!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, han får väl det! Men jag kan inte låta bli att tänka att han kanske klarat Lenguan också om han lagt ned energin på det istället för att lägga det på att vara tonårig. :)

   Jisses, skolan har precis slutat här i Spanien och såg just att jag fick ett email om "Get ready for School!" från mobiltelefonföretaget. Allvarligt!

   Radera
 2. Sonen låter som min man, det har jag inte hört, hi,hi.
  Mycket intressant att få en inblick i det spanska skolsystemet som jag visst alldeles för lite om. Tänk så annorlunda det kan vara.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jisses. Det där selektiva hörandet! Mannen min är lika dan.

   Ja, visst är det konstigt hur lika men ändå annorlunda det är.

   Radera
 3. Grattis till sonen till både betygen och sommarlovet! Och grattis till er som har en så duktig son :-)

  SvaraRadera
 4. Skönt nu med sommarlov! Och det var ju en pärs att ens få det. Roligt att sonen lyckats så bra! Stort grattis! Och även till dig som hållit ställningarna på barikaderna.
  Kan tänka mig att fröken Ottilia blev glad för presenterna. Fina minnen från er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteskönt! Jo, en pärs på sitt sätt men det har ju ändå gått bra. Jag är så tacksam för att vi är två som kan hjälpa sonen här hemma, många barn har ju inte ens en!

   Radera
 5. PS Intressant att få veta med om det spanska skolsystemet och byråkratin verkar vara framgångsrik.

  SvaraRadera