torsdag 18 januari 2018

Spanska skolan - del 12: Ausencia

Den här veckan har det varit sjukstuga här, det vill säga sonen har legat nedbäddad med feber samt hostat och snorat. En klassiker.


Så i och med att sonen denna veckan varit sjuk så har han varit frånvarande från skolan och det är det som ausencia i rubriken betyder, frånvaro.

Jag har nämnt det tidigare att sonen har fått ausencia på några lektioner när han har haft sin extraspanska. Dessa har tagits bort när jag har påpekat det för hans lärare. Rätt ska ju vara rätt!

Vid skolstarten i den spanska skolan frågade jag Sekreterare Fernando hur det gick till om barnet blev sjukt, var skulle vi anmäla det? Men nä, vi behövde inte anmäla det utan bara skicka med en lapp första dagen sonen kom tillbaka. OK, kändes ju lite konstigt att inte informera om varför sonen var borta från skolan men jaja. Ny skola - deras rutiner.

Peppar peppar så har sonen varit frisk hela hösten men vi lät honom ju vara borta från skolan den där klämdagen i början av december. Jag hade några dagar lämnat in blanketten som var gjord för detta ändamålet och sagt att sonen inte skulle komma den dagen och Fröken Otilia sa bara OK. Frid och fröjd, tänkte vi.


Sedan sa det pling och plong i appen iPasen. 6 stycken ausencia. Vad i h-e!?

I förra veckan hade jag ett möte med Fröken Otilia och högst på min lista med frågetecken stod detta med frånvaro. Vad är det som gäller? Vad innebär det?

Jo, så här är det: om barnet inte är i skolan en lektion så blir det en ausencia, är barnet borta hela dagen blir det följaktligen sex stycken eftersom det är sex lektioner varje skoldag. Det finns två saker som är giltiga orsaker till frånvaro och det är dessa:
  • Sjukdom
  • Besök hos polis eller annan typ av myndighet (för pass, NIE osv)
För att det ska vara justificada, giltigt, så måste man ha ett intyg från läkaren eller från myndigheten. Har man inte detta intyget så blir det en ausencia injustificada, ogiltig frånvaro. Har man många sådana på en månad kan det börja bli problematiskt, har man fler än 30 stycken så måste skolan kontakta socialen som sedan kontaktar föräldrarna för att reda ut varför barnet inte går till skolan, skolplikten råder även i Spanien. För oss som är "vanliga föräldrar" och som skattar vår son och hans utbildning högst i våra liv känns det ju skrattretande. Men det är ju tyvärr som alltid att det finns de som inte kan eller vill sköta sina barns skolgång så då får alla göra på detta sättet.


Det innebär att om barnet är hemma för en släng med feber, huvudvärk eller annat lindrigt och hanterbart så måste man åka till läkaren för att få en papperslapp. Då vi i vår familj anser att sjukhus är något man åker till för att få hjälp med vård så åker vi inte till läkaren för att få ett papper. Det är det inte värt för gu vet vad annat man plockar upp när man är där! På måndag när sonen ska tillbaka till skolan efter en veckas frånvaro så kommer jag att skicka med en lapp och ett foto som visar febertermometerns 39,1 grader. Det får räcka så. Särskilt som jag i måndags morse i alla fall skickade ett mail till fröken Otilia och sa att sonen inte skulle komma varpå hon svarade att hon också låg nedbäddad och det var många i skolan som var i samma tillstånd.

Skärmdump från iPasen

Som sagt, någon måtta får det vara. Dessutom har jag sett att några av de röda ausencias injustificadas på något sätt har ändras till gröna justificadas. Intressant ... Hur ska vi få dem alla gröna?

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

14 kommentarer:

  1. Så det finns influensatider även i Spanien den här tiden på året. Inte bara här alltså. Det var nä't nytt.
    Inte så lätt att ta seden dit man kommer om man avkrävs att åka till en vårdcentral för att får ett intyg som troligen gör att hela familjen blir sjuk.
    Men du verkar ju har en bra kontakt med sonens läkare, så bilden på febertermometern gör nog susen där. Håller åtminstone tummarna för det.

    Å en himla tur i sammanhanget är ju att den plikttrogna läraren Fröken Otilia, som trots att hon också var sjuk hon också, fick ditt mejl och svarade på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, visst finns de här med precis som kräksjukor och småbarnsförkylningar och hela faderullan.

      Ja, Otilia verkar göra vad hon kan, hon är ung så hon har energi ännu att kämpa, tror jag. :D

      Radera
  2. Nej, det där med att kontakta läkare tror jag är betydligt vanligare i många andra länder jämfört med i Sverige. Vi är rätt bra på att "låta det läka ut av sig själv" så länge vi inte misstänker något allvarligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast här är det ju inte ens frågan om att få vård, här är det bara att man ska få ett intyg på att man verkligen är sjuk.

      Radera
  3. Även om det verkar liiite överdrivet, så är det ju ändå bra att dom håller koll på barnen, eller snarare på föräldrarna kanske. Inte alla som är lika måna om sina barns utbildning skulle jag tro...

    Hoppas ni får bort det röda - julen är ju över nu :-)
    (Fast rött är bra året om, men inte som plumpar i protokollet då ;-) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det så, de har tydligen problem med att barn inte kommer till skolan i Spanien. Tyvärr så åker vi ju med på det bananskalet ...

      Ja, nu ser vi fram emot det gröna - hur mycket vi än älskar och föredrar rött i andra lägen!

      Radera
  4. Det är rätt, man ska inte svälja allt med hull och hår. Men, om skolan inte litar fullt ut på föräldrarna så accepterar dom kanske inte heller ditt termometerfoto. Jag menar, hur vet dom säkert att det är sonens 39,1 som visas. För väl att fröken Ottilia finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, så rätt jag har också tänkt på det så jag vet inte om jag ska slösa på det bläcket. Vi får se.

      För väl att det finns fröknar som Fröken Otilia! Än mer tacksamhet riktas till alla de lärare som arbetat länge och fortfarande har gnistan att på ett intresseväckande sätt lära ut till trötta elever!

      Radera
    2. Ursäkta felstavningen, Otilia ska det va så klart.

      Radera
    3. Värre felstavningar har vi väl gjort - har definitivt sett värre! :D

      Radera
  5. Ja, det här med sjukintygen. I höstas såg jag till att få ett intyg för Disa när hon var dålig, men inte den här gången. Hon låg coh grät av feber i sängen och jag tänkte verkligen inte dra upp henne, klä henne och få med henne till vårdcentralen, sitta och vänta en bra stund innan vi skulle kunna få en papperslapp. (Fast det borde vi ha gjort, enligt svärfar som liksom alla spanjorer åker direkt för minsta nästäppa).
    Jag frågade fröken Virtu om det var så noga, berättade att drä jag kommer ifrån åker vi bara till doktorn när någon är sjuk på riktigt, inte för förkylningsfeber, och nä, det behövs inte. Hon sa att hon vet att vi är pålitliga.
    Men det är olika på olika ställen.
    I teorin ska socialen kontakta familjen vid hög frånvaro, men enligt Jesús, som sett hög frånvaro i många skolor där han jobbat, sker det sällan, och ofta görs inte ett dugg, även om ungen bara går till skolan ett par dagar i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med en papperslapp bara för att ungen är sjuk ... Särskilt i influensatider. Tror också att det ligger mycket i det där som du säger att lärarna vet om att föräldrarna är pålitliga.

      Enligt Fröken Otilia så är det rätt stora problem i Spanien med att barnen inte kommer till skolan. Trist att det inte har någon verkan utan då bara blir som en stickande och irriterande plump i protokollet för oss som bryr oss om det. Sonen sa själv att han ville ha bort sina faltas!

      Radera
  6. Vilket intressant inlägg! Det är så roligt att läsa om likheter och skillnader mellan olika system och inställningar!

    Spanien verkar i alla fall ha oändliga vårdresurser i och med att deras personal hinner ägna sig åt att skriva intyg åt tusentals förkylda skolbarn (och dessutom vårda resten av de spanjorer som galopperar till doktorn med trasiga nagelband etc.). :-) Tycker ni gjorde rätt i att stanna hemma. Lärarna borde ju veta att ni är en skötsam familj och att er pojk alltid är närvarande annars, så ni borde inte behöva vara oroliga.

    30 faltas får man alltså om man är hemma en vecka, vilket man kan vara vid influensa exempelvis? Låter ju jättemärkligt att de hotar med socialen. Finns det inga elevhälsoteam på skolorna i Spanien (skolsköterska, kurator, skolpsykolog, mentorer, stödsamordnare etc.) som tillsammans med rektor utreder orsak och åtgärder till hög frånvaro eller att att vissa elever mår dåligt?

    För att få intyget - måste man släpa med sig det sjuka barnet till vårdcentralen eller räcker det med att ringa in och beskriva symtomen så att man får intyget på posten? Det är ju inte helt idealiskt ur ett folkhälsoperspektiv att väntrummet är fullt med vinterkräksjuka ungar till exempel. :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ... vad ska man säga. Håller ju med i allt det du också tycker och säger.

      Och jodå, vi skulle egentligen ha satt oss där med sonen när han hade 39-40 grader i feber, det enda han behöver är ju vila och omvårdnad. Inte ett papper.

      Som jag har förstått det så är det ju inte så lämpligt med väldigt smittsamma sjukdomar och jag tror att man då kan ringa in och höra av sig. Jag menar, ingen blir ju lycklig över att någon sitter och kräks på vårdcentralen - särskilt inte när man är där av andra orsaker. Det kan vara så att då ringer man in och sedan när man är bättre får man åka ned och visa upp sig för att då hämta intygen.

      Haha, trasiga nagelband! Fast det kan gör jäkligt ont, förstås!

      Radera