torsdag 25 januari 2018

Att besiktiga bilen i Spanien - besiktningen

Med bokad tid så satte vi oss i bilen och åkte i väg till den första vanliga säkerhetsbesiktningen av vår bil. Skulle vi få någon ny etikett att sätta i rutan?


Det är ju alltid intressant det här med hur turgången är. När vi skulle besiktiga gamla bilen vid registreringen i Spanien var det så många turer så man höll på att bli tokig! Ta ett nummer, sitt och vänta på tur, prata med dem bakom disken, vänta igen ... Så här skulle det väl inte vara denna gången fick man hoppas.

Det första vi fick se när man kom in i salen var ju raderna med stolar att vänta vid. Hälften var fyllda. Det andra vi såg var dessa ställningar med en skärm man ska trycka på för att ankomstregistrera sig. Tryck grönt om du har en cita previa, förhandsbokning, tryck rött om du inte har det. Vi tryckte så klart den gröna och fick upp en lista med registreringsnummer och puh! Där var vår så på den tryckte jag. Ut ploppade en kölapp, förväntad besiktningstid kl 14, en kvart sent. 30 minuters väntan. Suck. Men vi satte oss ned och tittade oss runt.


Och se där! En pedagogisk skylt om hur det gick till!

Efter ca 10 minuters väntan dök registreringsnumret upp och vi gick till den tilldelade disken. Gubben där bakom sa inte ett ord, bara tog häftet med alla papper och tittade på endast ett av dem, ett blått papper där det stämplas på ena sidan varje gång det inspekteras, antar jag. Han tittade inte ens på försäkringspapperet men han kan ju ha sett att det låg där. Eller så ser han det i datorn, att det finns försäkring! Han knappade och grejade, stämplade, la papperen i en mapp och räckte över till mig.
- Cuarenta y cuatro €, sa han till slut och mannen min plockade upp kortet och betalade de 44 €.


- Det var inte många ord han sa, sa jag när vi gick tillbaka till stolarna för att invänta vår tid för inspektion.
- Jag är glad om det är så få som möjligt! sa mannen min.

Klockan 13:55 ploppade så vårt registreringsnummer upp och vi gick ut och satte oss i bilen.
- Upps! Vilken port skulle vi till? frågade jag som satte mig bakom ratten.
- 3.

Genom vindrutan ...
Ser ut som Sierra Mijas där i bakgrunden men det är bara en skugga på muren.

Så då körde jag dit. Där stod en kvinnlig tekniker som tog emot oss och kollade bilen! Jag har varit med om det i Sverige men i Spanien var jag faktiskt än mer överraskad.

I Sverige fungerar det ju som så att du kan hänga över axeln på inspektören (och störa honom) eller så lämnar du bara bilen till den som då sköter allt. I Spanien sitter du kvar i bilen (men enligt kommentar i förra inlägget så kan man tydligen överlåta det helt till inspektörerna - kanske är olika från station till station också) och inspektören säger till om att sätta på dimljusen (Hurdå?!), blinka hitåt och ditåt, öppna motorhuvuden (Hurdå?!), vrida på ratten, sätta på vindrutetorkarna, bromsa ... När hon skulle kolla under bilen så hängde hon en walkie-talkie på fönsterrutan och via den sa hon till mig vad jag skulle göra medan hon var där nere i golvrännan. Haha!

Gu så förvirrad man blir! Stress är inte min grej, helt klart. Och jag gillar inte att köra på de där rullande grejorna som kollar bromsarna. Men inspektören var jättegullig och hjälpsam.

När allt var klart så sa hon till oss att parkera bilen utanför, hon kommer tillbaka. Och ja, det gjorde hon. Med en ny etikett att sätta upp i vindrutan! Besiktningen godkänd och nästa är om två år igen.


Har faktiskt lagt in en pling om det i kalendern! Har nog aldrig lagt in en pling så långt fram i tiden som det.


Och när vi känner att vi vill boka ny tid så kan vi bara med mobilen skanna in den där fyrkanten med QR-kod på ett av papperen vi fick där vår bil till och med är fotad! Via den där fyrkanten skickas man vidare till deras hemsida, bilens registreringsnummer är inlagt och där direkt får man förslag på station och tid. Bara att acceptera om det passar. Men nu gav den ju inte förslag på tid om två år utan om några dagar så jag hoppade raskt därifrån. Men smidigt!

En sak till, om priserna för besiktning. Här finns en listan med alla priser för en besiktning i Andalusien. Att tänka på är att man får 10 % rabatt på besiktningen om man gör det före "sista-datumet". Gör man det efter lägger de i stället på 10 %. En ombesiktning inom 60 dagar är kostnadsfri, efter det får man betala en full avgift. Måste man göra en tredje besiktning kostar det ca 15 €.

Det var det - avklarat! Roligare än så här blev det inte men hellre smidig besiktning än en rolig historia att berätta, faktiskt. Jag säger ju det, spanjorerna kan när de vill!

13 kommentarer:

 1. Grattis till en godkänd bil och den färgglada etiketten:-) Bra jobbat, speciellt av dig som ju faktiskt gjorde kvinnans jobb - med svenska ögon sett alltså. Läskigt, men bra jobbat där.
  Här fick man ju besiktiga bilen varje år, men från och med maj 2018 ändras reglerna. De fasta besiktningsperioderna, som baserades på sista siffran i registreringsnumret, slopas för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. I stället ska en besiktning göras senast 36, 24 eller 14 månader efter föregående besiktning. (36 månader avser nya bilar.) Så ska det bli i hela EU läste jag.
  Priserna här varierar mellan de olika bolagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att de ändrar i hela EU. Vad gäller då de som redan har en etikett men som ska besiktigas då om 36 månader men etiketten gäller endast i 24?

   Radera
 2. Det där gick ju mycket smidigare än vad jag föreställt mig. Jag som aldrig varit bosatt i Spanien och förstås heller aldrig besiktigat en bil där. Fördomsfull? Nja, men kanske inte helt fördomsfri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad ska man säga, Det finns ju orsaker till att man ibland inte är helt fördomsfri ... :D

   Bra ordval, förresten! Till och med excellent!

   Radera
 3. Fungerar lite annorlunda här, men i princip samma sak. Här väntar folk i sina bilar (eller utanför på bänkar under solskydd) och sen ropas registreringsnummer och vilken port man ska in i. Gissar att dom som bokat på nätet har förtur :-)

  Kvinnliga besiktningsmän (besiktningskvinnor?) hade vi dom första gångerna, vilket förvånade mig. (Fördomsfull? Ja, ibland så...).

  Dom där rabatterna/straffavgifterna kände jag inte till, men det kanske är annorlunda här?

  Såhär kan det gå till att besiktiga bilen här:

  https://amacasa.wordpress.com/2016/05/12/det-rullar-pa/

  (Är man extra nyfiken kan man söka på "besiktning" i min blogg, det finns flera inlägg).

  Senaste gången sa Anders att han inte pratade spanska och då slapp han åka med själv och rycka i spakarna och vrida på ratten :-)

  Grattis till att du och bilen klarade er igenom det hela :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är hela prislistan!
   https://itv.com.es/precios-itv
   Och för en gångs skull verkar det som att ni betalar mer i Murcia-provincen än vad vi gör här i Andalusien!

   Radera
  2. Ja, vi betalar mer här i Valencia. Många åker en bit söderut och besiktigar i Murcia där det är billigare. Fast jag har hört (obekräftade uppgifter) att man kan få böta ifall polisen upptäcker att man inte har besiktigat på "hemmaplan". Tydligen har det med olika gränser för avgasrening att göra? Dom är visst mer "generösa" med utsläppen i Murcia än här.

   Radera
  3. Haha, piken mottagen! Ni bor inte i Murcia utan i Valencia. Geografi är inte mitt starkaste ämne ...

   Men å andra sidan, vad spelar det för roll var det besiktigas? Det är ju inte som att ni bara kör bil i Valencia.

   Radera
 4. Härligt att det gick bra! Ibland brukar jag ställa in mig mentalt på värsta tänkbara scenario när jag ska göra något jobbigt, så blir man så överraskad och glad när det faktiskt går bra ändå, hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger mycket i det du säger! Jag gör nog också så!

   Radera
 5. Kan tänka mig att det var skönt när det hela var klart och bilen godkänd. Har utanför Malaga varit med vänner men där var det som i Sverige och nycklarna lämnades och vi drack kaffe under tiden bilen besiktigades. Verkar variera här i landet hur det går till- Och alla sätt är ju bra utom de dåliga.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de dåliga är bra på sina sätt för då kanske man lär sig något nytt!

   Radera