lördag 6 januari 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 1

Årets första godispåse! Och eftersom det i dag är den spanska julaftonen och alla sitter med ett stort bakverk på fikabordet så är det det där bakverket som godispåsen helt kommer handla om.


Godisbiten Roscón de Reyes
Så vad är då en Roscón de Reyes, kungarnas krans/ring (Hittar ingen riktigt bra översättning, någon som vet bättre?)? Jo, det är som en stor vetekrans men utan det som vi i Sverige fyller våra kransar med. En rund ring i bulldeg och den garneras på toppen med confiterad frukt av körsbär, apelsinskivor och andra färggranna frukter. Den toppas med sockerlag, pärlsocker och flagad mandel. Traditionellt delas den itu och fylls med ett lager vispad grädde.


Det finns även varianter där man fyllt brödringen med kräm av choklad, nougat eller annat gott.


Det här är ett mycket traditionsfyllt bakverk som har sitt ursprung i Frankrike och 1300-talet, om jag förstått det rätt. Recepten är många och tipsen ännu fler. Här är ett på Los Tragaldabas, vet inte om det är bra men hon har de mest vackra matlagningsfotografier jag sett! Bläddra lite i hennes blogg och njut även om ni inte förstår spanskan (tror jag nämnt den förut men den är värd att nämna igen).

Tillbaka till kungakransen!

Det ligger något där!
Som mamma så fuskar man och lyfter på locket och ser var så att sonen får den biten.

Vanligtvis är bakverket fyllt med mer än bara grädde eller choklad: den gömmer även en present samt något som ingen vill ha! Förutom jag då, kanske ...

När jag köpte årets roscón de Reyes så frågade jag i kassan om det var någon present i och hon svarade
- Si ningún regalo, no es un roscón! Så ingen present, inte en roscón ...

Guldkronan samt de figuriner sonen har (vi missade köpa en roscón förra året),
den vise mannen är årets tillskott, ugglan var den första han fick här i Spanien.
Längst fram ligger den skrynkliga bönan.
Den tänker jag lägga i vatten ett dygn och sedan stoppa ned i jorden.
Kanske kommer det upp något!

Presenten brukar vara en liten porslinsfigur och den som får den i sin bit blir krönt till kung eller drottning över tillställningen och får bära den medföljande guldkronan.

Vad är det då ingen vill hitta i sin tårtbit? Jo, någonstans i grädden ligger det också una haba, en favaböna. Den som får den får betala för nästa års Roscón de Reyes. Eller för den på bordet, olika information och kanske olika traditioner i familjerna. Dessutom är det lite olika traditioner om man är i Spanien, Mexiko eller andra länder där Día de los Reyes Magos firas i dag med en Roscón de Reyes.

He aquí el Roscón de Reyes, tradición de un gran banquete en el cual hay dos sorpresas para los que tengan suerte. En él hay, muy bien ocultas, un haba y una figura;el que lo vaya a cortar hágalo sin traversura. Quién en la boca se encuentre una cosa un tanto dura, a lo peor es el haba, o a lo mejor la figura. Si es la haba, lo encontrado, este roscón pagarás, mas si es la figura, coronado y Rey serás.

Den här lappen låg i paketet, berättar om figurinen och bönan.

Första året vi firade jul Spanien köpte vi en klassisk Roscón de Reyes på Carrefour och den var riktigt god. Efter jul passade vi även på att köpa ett paket innehållandes mindre bitar med olika fyllning. År två köpte vi en till på Carrefour medan år tre glömde vi bort det. I går köpte jag en på Lidl och det gör jag inte igen, den var inte god! Smakar mest bittermandel ... Grädden har de gjort något med så den är hård, nästan smulig! Helmysko. Jaja, jag hade inte tid att åka runt till fler butiker men nu vet jag det. Den köper vi inte igen även om den var vacker (den ni ser på fotona) och det var många som köpte.

Till sist måste jag nog rätta mig själv lite: spanjorerna sätter inte fram den på fikabordet. De fikar ju inte, det är det ju bara vi svenskar som gör!

¡Feliz Navidad!

16 kommentarer:

 1. Det var riktigt rolig och intressant läsning. Alltid kul att läsa om olika traditioner. Har ju sett kransen många gånger, men aldrig ätit den (gillar ju inte sötsaker) och inte vetat att den innehåller små presenter och bönor. Jättekul information!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att det uppskattas! Det här är ju en del av det ursprungliga med bloggen, att ta reda på mer om vad som försiggår här.

   Radera
 2. Det här med traditioner är inte alldeles enkelt.

  SvaraRadera
 3. Så roligt att få se lite av Spaniens traditioner! Har aldrig sett den kransen, kanske för att jag -liksom BP inte är så förtjust i sötsaker!
  God Fortsättning på det nya året!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning själv!

   Man brukar se roscón i kyldiskarna då och då. Nu vid Trettonhelgen så står de travade i butikerna!

   Radera
 4. Tack för den utförliga informationen. Jag har aldrig testat dessa, tycker dom ser torra och tråkiga ut. Men när vi handlade på Mercadona i fredags såg jag att alla (ALLA!) i kön hade en sån där krans i korgen (eller tog en där dom låg vid kassorna och la på bandet). Ja, alla utom vi då :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte lite på det här bakverket efter jag publicerat inlägget. Den är väl nästan som en semla, egentligen. Inte i smaken, kanske, men inte så långt ifrån egentligen.

   Som du säger, alla tog en lådda!

   Radera
 5. Det blev jag som fick bönan i år...
  Roscón brukar få en god smak av apelsinblomvatten också.
  Köp i en bra pastelería nästa år. Spanjorer beställer ofta veckor i förväg hos olika försäljare och på bagerier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du och Disa får plantera den sedan när det är lite varmare. Några grader till behövs för här har det hållit sig kring det magiska bönstrecket 12 grader.

   När vi var inne i Málaga i förra veckan så gick vi förbi flera panaderías, skulle ha köpt där!

   Vi åt upp hela, i alla fall. När jag lyfte av (!) grädden var det rätt ok smak!

   Radera
  2. Hahaha! Lyfte av grädden! :-)
   Mer tur med roscon nästa år! Inte Lidl! Men Lidl säljer just nu elektrisk värmefilt, vill bara tipsa om det, det är fantastiskt när man fryser. Förmodligen årets bästa köp.

   Radera
  3. Ja, den där grädden var liksom hård som en kaka1 Bara att lyfta, inget smet. Helmysko! Sonen var lite sur för att jag slängde den, godisgrisen!

   Jag har inte sett att Lidl har någon filt nu, de hade förut. Får kolla! Mannen min har funderat en del på att skaffa en.

   Radera
 6. Roligt att läsa mer om "kransen" jag har testat den några gånger och kände till en del men fint att jag nu fått kunskapsförrådet påfyllt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Jag fick också lära mig lite till (även om jag visste det mesta innan jag skrev inlägget).

   Radera
 7. Intressant läsning, alltid kul att lära sig något nytt. Kransen ser ju inte jättegod ut men man måste ju prova och till nästa år vet du ju var du inte ska köpa den ;)
  Det ska bli spännande att se vad som kommer ur bönan när och om den börjar gro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just nu ligger den framför mig. Det är en vanlig bondböna men det gör den ju inte mindre intressant, tycker jag!

   Radera