söndag 9 januari 2022

Lördagsgodis 2022 vecka 1

Det har blivit Söndagsgodis men som Ama brukar säga, det går med bra med Lördagsgodis alla dagar i veckan.

Godisbit nr 1
Sötpotatis på tillväxt! Jag satte en boniato, sötpotatis, med ena änden i ett glas med vatten. Och se så det växer där den står på köksbänken!

Köksbänken är för övrigt full med godisbitar! Ett glas med gräslöksstrån, min fina nya tekanna, sötpotatisen, en stor skål med underbart goda apelsiner och inte minst sharon- och avokadofrukter som mognar.

Jag tror att avokadosarna är färdiga för geggamole till kvällens tacos-middag!

Godisbit nr 2
Späntad ved! Vi beställde ju ved och jag sa till om att inte några stora bitar, det är en liten eldstad vi har. De allra flesta verkar vara lämpliga men några är lite breda men platta. Perfekt att spänta upp i mindre bitar, det behöver man för att få igång braseländet.

Så jag köpte en yxa. Första biten jag provade på gjorde ett märke i det hårda eucalyptusveden. Det var allt. Hård ved och slö yxa är en farlig kombination. Så jag tog den dåliga knivslipen jag köpte för flera år sedan, en sådan där pinne med handtag. Kämpade en stund med den och yxeggen och sedan tog jag en annan vedklamp och se! Det späntades!

 

Godisbit nr 3
Tips! Gillar små smarta klurigheter eller finurliga lösningar. Eller helt enkelt bara husmorstips!

Ofta när man köper ett sallatshuvud eller sallat i kruka så är det några av de yttersta bladen som bara hänger och sladdrar. Dessa brukar jag bryta av och slänga, ibland blir det en hel del som slängs. Men det har jag slutat med! Nu sköljer jag av dem och lägger bladen i en bunke med kallt vatten och sedan får de ligga där någon timme eller två. Och de blir krispiga igen! Om de inte äts på en gång så lägger jag dem i en plastpåse som jag försluter så att det är mycket luft i och sedan in i kylskåpet. Där håller sig sallaten jättefin i flera dagar. Vågar nästan säga upp till en vecka.

Godisbit nr 4
Bönor på gång! Årets roscón är uppäten och utan att jag kikade fick sonen den lille porslinsfiguren och jag bönan. Precis som det ska vara. Figuren står nu med de andra på rad på tevebänken och bönan la jag i en skål med vatten. Hittade faktiskt bönor från flera år tillbaka - jag är hopplös! Nu ligger de i jorden och jag hoppas de kommer ta sig. Spännande!

Godisbit nr 5
Solstund! Nu är vi inne i den där perioden - vintern - när man går ut för att värma sig! Det är helt klart njutbart att sätta sig en stund i solen när det är 21 grader.

8 kommentarer: