onsdag 21 juni 2017

Rondell nr 26 - Blomstrande olivträd

Egentligen finns det många av denna sortens rondeller:


Mitt inne i staden - i detta fallet Fuengirola - har man passat på att i all enkelhet göra en fin plantering med ett vackert olivträd och vårblommor runtomkring. Dessa blommor byts ut beroende på årstid. Fotona är tagna en regnig dag i maj och penséerna lyser upp. Kring jul planteras här julstjärnor, begonior eller de där som jag alltid glömmer namnet på ... G någonting. G-g-g-g... Just ja! Cyklamen!

Varenda gång! (Jag har också rätt att vara lite hopplös emellanåt.)


Det här är ännu en av alla de namnlösa men så otroligt fina rondellerna man kan se i spanska städer. Det behöver inte vara mer än så: ett träd och lite vackra blommor med färg kring dess fot. Det finns så otroligt vackra träd även i Sverige, även ett lövfällande träd är underbart vackert när det står där i majestät utan sina kläder, med sprickande knoppar eller i fullt glödande höstprakt.

Jag är faktiskt glad att jag började med denna serie för då får dessa namnlösa rondeller - och inte minst de som sköter om dem - lite plats och erkännande! Även om de aldrig kommer att se detta.


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida de Mijas/Calle José Moreno Carbonero/Calle Miguel Bueno
Ort: Fuengirola
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

17 kommentarer:

 1. Japp, spanjorer kan sina rondeller och vet hur man anlägger dom. Å trädgårdsarbetarna lägger verkligen sin själ i att hålla rondellerna i perfekt skick. Det gäller förresten alla parkområden i Spanien. Riktigt kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de sätter en ära i växterna, det är bra! Sällan man ser ovårdade parker eller planteringar, faktiskt.

   Radera
 2. Jag har verkligen börjat titta efter rondeller sedan du började skriva om dem. Har sett dem tidigare men inte tittat efter detaljer som nu. Har även tittat i mitt bildarkiv och hittat en del fina rondeller i Frankrike, Italien, Kina och lite varstans i världen. Och eftersom jag är tämligen åksjuk får jag alltid ha koll i rondeller och följa med vägen så det är lätt att missa själva innehållet i dem. Mellan Torrevieja och Alicante är det 21 rondeller eftersom snigelbussen som man ibland hamnat på går ner till alla små samhällen på vägen. Numer tar vi direktbussen och då är det bara 14 rondeller.
  Tycker mig nu även ha sett att mindre städer i Sverige också börjat snygga till sina rondeller och det är roligt och än mer borde kunna göras. Men å andra sidan har man en hel del trafikljus och det då i stället för rondeller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen inte dåligt med 21 rondeller mellan T och A
   Visst är det roligt att kolla in alla dessa fina rondeller...
   Jag håller även koll på alla rondeller. Jag började att lägga ut veckans rondell redan från min bloggbegynnelse men så kom det annat ivägen. Så en och en annan rondell visas på min blogg. Nu har vi ju rondellEmma som är proffs på det=)

   Radera
  2. Jag räknade ju ut att det var 10 rondeller jag körde förut på en knapp mil så ja, här finns det rondeller!

   Biggeros, du har visat många fina rondeller du med!

   Radera
 3. Jag som älskar olivträd och drömmer om att bli olivbonde i Grekland i "mitt nästa liv" älskar naturligtvis en rondell som denna. Men, visst vore den värd ett namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, olivbonde i Grekland! Ja, varför inte ...

   Radera
 4. Verkligen fint där! Olivträd är så läckra. Vi var uppe och gick i bergen i Sierra Espuña (utanför Murcia) en vår när träden blommade för fullt. Jag var till och med tvungen att spela in en liten film, för hela trädet surrade. Högt! Det var mängder med bin där som hade party :-) Sååå läckert! (Fast filmen är mer en ljudfilm än med rörliga bilder...)

  Trevligt också att dom byter ut lavendlarna där i rondellen efter årstiden, så den håller sig sådär vacker året om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något speciellt med knotiga träd.

   Biparty i olivträdet, haha!

   Radera
 5. Ja, det är ju snällt av dig att bringa fram dessa lite okända rondeller så de även får glänsa. Det är inte så mycket som behövs för att man blir förtjust o dessa små rondeller med deras omväxlande blomster som börjar på Ggggg eller var det Ccccc eller var det Pppp😁😁😁
  Du är rolig..... även den bästa glömmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slår aldrig fel. Letar alltid efter namnet, tror alltid att det börjar på G. Varenda gång!

   Radera
 6. Ha nu en riktigt härlig midsommarafton, Hogueras och San Juan! :-)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det där olivträdet ser ut att ha sått där sedan Adam var länsman och att kvarteret byggts upp runt omkring det :) Vilken fin rondell. Sveriges rondellplanerare borde läsa din blogg!

  SvaraRadera
 8. Måste ha passerat denna rondell någon gång, men kommer inte ihåg den. Många fina rondeller i Spanien.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert har du åkt där!

   Ha en härlig lördag du med!

   Radera