torsdag 8 juni 2017

Kattdomesticering - del 5: Poolbad

Inte trodde jag väl att det så här fort skulle hända något igen i kattvärlden här hos oss. Men så är det ju med livet, oförutsägbart!

Med tanke på rubriken: nej, det har inte blivit någon välplacerad spark. Det här var vad som hände:

Jag kom hem i morse efter att ha lämnat ungar vid skolan och köpt lite färskt frukostbröd, dags för frukost. Men först gick jag ut i trädgården och hörde då små ynkliga och pipiga jamanden.


Dags att plocka upp en kattunge ur den tömda poolen igen, alltså. Eller nästan tömda, det är ju en del sörja kvar där, ett mygginkuberingsparadis.

Den här gången tog jag tjockare handskar på mig, jag tog dessutom med mig en handduk som jag tänkte att jag kanske kunde slänga över kattungen för att hejda den. Sedan var det det där med att ta sig ned drygt tre meter ... Och framför allt ta sig upp igen! Mannen min och jag gick fram och tillbaka och kollade ut bästa vägen. Den jag tog förra gången gick inte för där har grannen låst gallerdörren. Attans!

Jag hoppade till slut ned och gick runt huset, den här gången med större självsäkerhet. Och jodå, där nere skuttade en liten rödvit kissemiss. Jag hittade en liten stege hos grannen som jag satte ned. Kattmamman blev ett fräsande litet monster med viftande klor! På avstånd, hon ville inte riskera att åka ned i poolen själv.
- Men vad tror du jag ska göra!? sa jag och klättrade ned. Sluta dumma dig!

Men när jag kom ned blev ju kattungen ännu räddare och dumskallen klev ut i det äckliga vattnet! Simma kunde den också. Väldigt bra om än hysteriskt. Jag trodde den skulle simma tillbaka men nej, den fortsatte simma runt där i det bruna vattnet.
- Inte en chans att jag går ned i den där sörjan! ropade jag till mannen min som stod uppe på vår tomt och filmade allt.

Så upp igen och komma på något annat. Aha! Poolhåven! Efter några försök lyckades jag håva upp den genomvåta och vettskrämda kattungen som slank rakt in i buskarna till den väntande mamman och syskonen.

Min tur att ta sig upp ... Jag hittade nere hos grannen en längre stege och med hjälp av den kunde jag smidigt klättra upp till oss. Den lilla stegen jag tidigare ställde ned i poolen lät jag stå kvar. Nu kunde vi äta frukost!

Börjar få rutin på det här nu.

Om ni nu trodde att ni skulle få se en film så blir ni tyvärr besvikna. Jag med. Mannen mins mobiltelefon beter sig vääääldigt illa så den la av att filma, det blev inget. Inte ens ett foto! Ni får titta på de här 15 sekunderna lånade från YouTube i stället:


12 kommentarer:

 1. Snyggt räddat! Men synd på den missade filmen... Den hade jag gärna sett!

  En kollega till mig fångade en gång en förrymd varg i en håv. En jättestor håv, alltså. Vargen kände sig en anings trängd (konstigt va?) och bet tag ordentligt i hennes knä. Blev en ganska lång sjukhusvistelse av det.

  Kattungar är nog trots allt liiite mer behändiga att fånga med håv, även om dom fräser och är bra otacksamma för hjälpen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också gärna sett den, man missar ganska mycket själv där i den mentala stressen.

   Det måste ha varit en GIGANTISK håv till en varg! Kissemissenungen fick i alla fall plats i en vanlig poolrengöringshåv. Stackaren.

   Japp, lite mer behändigt men de är ju så attans snabba. Och jag vill inte ha en till biten tumme.

   Mamman brukar sällan visa sig hos oss. Nu när vi åt middag var hon dock här. Tackade hon kanske för hjälpen genom att visa lite tillit?

   Radera
 2. OSIS! Ja, inte bara räddningen av kattungen ur sörjan utan först och främst att det inte blev en film av äventyret. Det var verkligen synd! Men du hann iaf dokumentera det hela i inlägget;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, taskigt att det inte blev en film! Fast det kanske var lika bra, det var nog en hel del svordomar när katterna inte gjorde som jag tyckte.

   Radera
 3. Vilket bestyr! Och vilken bra räddning! Knaske har kattungen bnu lärt sig. Men å andra sidan kommer det ntya. Lite enklare är det att ha ett polskydd så att du slipper gå på katträddarjakt. Har flera vänner med pool och katter och skyddet har varit väldans bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju två eller tre till i den kullen. Misstänker även att det är den lite mer våghalsiga kissemissen jag plockade upp för jag såg den även springa på ett tak där jag inte tyckte den borde vara, inte så nära kanten.

   De som äger poolen är väldigt sällan där så jag tror inte att de bryr sig riktigt. Men han hade i alla fall inte problem med att jag hoppade ned och plockade upp förra säsongens batch ur poolen. Som för övrigt på måndag är exakt ett år sedan!

   Radera
 4. Risken (eller chansen?) finns att du kommer att bli en fena på att klättra ur och i den där poolen ;)

  SvaraRadera
 5. Hihihii, kul film! Bra substitut nu när vi inte fick se den riktiga!
  Vi har haft ett litet kattäventur här också. En kattfröken kom in genom balkongen i går morse. Först sent på kvällen förstod vi att hon var kvar, när en går skugga flög förbi i ögonvrån. Hon hade legat bakom soffan och gömt sig hela dagen. Det har inte gått att få iväg henne, men på hennes och vår katts fräsande har vi förstått var hon har varit. Nu på morgonen kunde jag bära hem henne. Men vår hankatt är besviken och går och letar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känslan när en katt hoppar upp i sängen när man inte visste att det fanns en katt i rummet - hemskt! Man blir livrädd!

   Vill ni inte ha en flickvän till Pipen? En liten Pipita? Så det blir små Pipetter? :)

   Radera
 6. Vilket äventyr!
  Youtubefilmen kunde jag tyvärr inte se p g a vilket land jag befinner mig i stod det. Har Brexit redan börjat verka,hi,hi!!!Ja, vilken sörja här idag.
  Önskar dej en trevlig weekend!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla om den här funkar bättre:
   https://www.youtube.com/watch?v=7BQ9C83uhg8

   Ha en härlig helg - vädret till trots!

   Radera