söndag 18 januari 2015

NIE, DNI, NIF, residencia, padrón... ¿QUÉ?

När man först funderar och sedan med små eller stora steg närmar sig beslutet att flytta till (eller köpa bostad i) Spanien så råkar man på en del förkortningar och begrepp om och om igen när man pratar med folk och myndigheter eller läser på internet. För att inte tala om när man sedan är på plats! Man trodde man hade greppat det där med NIE men sedan dyker nästa förkortning upp... DNI? TVA? Vad pratar de om egentligen?

Och alla dessa kort och papper...? ID-kort, residencia, passet - vad gäller där, ska jag behöva ha det med mig hela tiden? Jag har ju körkortet, ju!

Så här kommer det som jag har kommit fram till, hoppas det klarnar upp lite!

En sak till bara innan jag börjar, om förkortningarna. Ibland ser man dem skrivas med punkter emellan och ibland inte (N.I.E. resp NIE). Jag har nedan valt att inte skriva dem med punkterna, vet inte vilket som är mest korrekt.

Vi börjar med det som de allra flesta först kommer i kontakt med...

NIE
Número de Identidad Extranjero - Identitetsnummer för utlänningar
Det är alltså som ett personnummer man har som inflyttad - ej medborgare - i Spanien. Det är det första man bör skaffa för utan det så blir det mesta bökigt. Eller ännu bökigare, snarare. T o m omöjligt i vissa lägen. Om man inte på en gång planerar att bli resident (se nedan) så kan man gärna och lämpligen skaffa det omgående och det går att ansöka om i Sverige via Spanska Ambassaden eller konsulaten. NIE ansöker man annars om på plats hos Policía Nacional. Känner man att man vill ha hjälp med ansökan kan man anlita t ex en gestoría (se nedan) eller kontakta kommunens utlänningskontor.

DNI
Documento Nacional de Identidad - Nationell ID-handling
Detta är alltså ID-kortet man har som spansk medborgare, det spanska nationella ID-kortet.

Nationellt ID-kort
Ett nationellt ID-kort utfärdas i det land man är medborgare. Om man som svensk medborgare vill ha ett nationellt ID-kort måste man ansöka om det vid Svenska Ambassaden i Madrid alternativt passa på när man är i Sverige. Man kan boka tid hos Polisen i förväg via deras online-tjänst. Detta kortet är giltigt som identitetshandling inom hela EU.

Gestoría
Företag som kan hjälpa till med olika slags juridisk administration som vid NIE-ansökan, registrera om bilen, husköp mm. T ex här kan man hitta de som finns i ens närhet.

NIF
Número de Identificación Fiscal - Skatteregistreringsnummer
Nummer som registrerade företag har precis som i Sverige, som organisationsnummer.

CIF
Código de Indentificación Fiscal
Ersattes 2008 av NIF, se ovan. (I sammanhanget Incoterms är CIF något helt annat.)

Residencia
Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión
Det innebär att man är bosatt i Spanien, att man har rätt till läkarvård osv och att det är här man betalar sin huvudsakliga skatt.
Om man spenderar mer än halva året* i Spanien blir man automatiskt resident men man måste fortfarande gå igenom proceduren och ansöka om det. Och så ska man skriva ur sig från Sverige, det sker ej automatiskt. Samma sak om man flyttar från Spanien.
*) Har hört och läst om 180, 182 och 185 dagar, beror på kanske vilka månader man räknar in.
Det gröna kortet man får (i kreditkortsstorlek) ska man alltid ha med sig (kopia går oftast bra) tillsammans med en giltig identitetshandling.
Tips är att skriva ut en kopia (fram- och baksida) och plasta in. Man kan ofta få hjälp med lamineringen i pappershandeln för en liten slant.
(Rev  2015-02-20)

TIE
Tarjeta de Identidad de Extranjeros - Identitetskort för utlänningar
Identitetskort för utlänningar som äj är medborgare i EU. Ansöks vid Policia Nacional.
(Rev  2015-02-20)

TC
Tarjeta Cuidad
Som jag har förstått det är detta som TIE, residencia-kortet, men är för spanska medborgare.

Padrón eller empadronamiento
Padrón de Habitantes del Ayuntamiento - Inskrivning i kommun
När man flyttar in i en kommun ska man gå till kommunhuset och skriva in sig. Detta har inget med Residencia att göra och informationen samkörs ej med några register. Man ska som jag förstår det alltså kunna vara skriven i Sverige (inte ha residencia) men inneha padrón i den kommun man bor i de månader man är i Spanien.
För alla som skriver sig i kommunen får kommunen sedan bidrag från staten och detta används till polis och annat som kommer kommuninvånarna tillgodo. Man kan även få rabatter på evenemang i kommunen, busskort mm. Registreringen är gratis.

Pass
Passet är en giltig identitetshandling, har man inget annat giltigt att legitimera sig med så ska man egentligen alltid bära passet med sig.
Då detta kan vara otympligt, opraktiskt och allmänt "otrevligt" (framförallt om man blir av med det och det kommer i fel händer) så kan det vara idé att ha en bra kopia i plånboken istället eller kanske ett foto i mobilen. Vill man göra det än mer giltigt kan man låta Notarius Publicus (Notariales) stämpla på att kopian är äkta. Detta bör accepteras av polisen men det beror också på vem man råkar ut för, hur nitisk polisen är.
När passet ska förnyas får man antingen göra det vid Svenska Ambassaden i Madrid alternativt passa på när man är i Sverige. Man kan boka tid hos Polisen i förväg via deras online-tjänst.

Körkort
Det svenska körkortet är giltigt som körkort i Spanien, inte som en ID-handling (då det saknas information om medborgarskap på detta). Däremot kan det ibland ändå godtas som ID-handling (återigen, beror på hur nitisk personen är som vill se ID-handlingen). När det svenska körkortet går ut och man bor i Spanien ska man ansöka om spanskt körkort. Lite beroende på hur man tolkar lagar och regler... Det finns de som hävdar att man oavsett ska byta ut till spansk körkort om man vistats i Spanien mer än två år.

ITV 
Inspección Técnica de Vehículos - Bilbesiktningen
Precis som i Sverige har man bilbesiktning på ungefär samma sätt, samma säkerhetspunkter gås igenom.

EHIC
European Health Insurance Card - Europeiska sjukförsäkringskortet
Det är det där blå kortet som gäller inom EU som Försäkringskassan skickar ut i Sverige. Kortet använder man när man uppsöker sjukvård om man inte resident i Spanien, t ex om man är turist. Motsvarade (TSE, se nedan) finns att få i Spanien att visa upp om man åker och hälsar på i Sverige.
(Rev med ändring 2015-07-29)

SIP
Sistema de Información Poblacional - Folkhälsoregister
Informationsregister där alla invånare har ett eget SIP-nummer, man samlar in data över folkhälsan för att se vilka resurser som behövs. Via detta nummer har t ex sjukhusen och apotek koll på patienternas journaler och behov.

TSA
Tarjeta de Sanidad - Sjukkortet
Kort knutet till SIP. Är man resident ska man skaffa sig ett sjukkort, den nationella motsvarigheten till EHIC. Man måste själv gå till närmaste CAISS och anmäla sig för att få det.
(Rev med ändring 2015-07-29)

TSE
Tarjeta de Sanidad European - Europeiska Sjukförsäkringskortet
Är man resident ska man skaffa sig det spanska EHI. Man måste själv gå till närmaste CAISS och anmäla sig för att få det.
(Rev med tillägg 2015-07-29)

CAISS
Centros de Atención e Información de la Seguridad Social
Jag har förstått det som att det är motsvarigheten till svenska Försäkringskassan.
(Rev med ändring 2015-07-29)

VAT
Value Added Tax
Engelska för moms, helt enkelt

IVA
Impuesto sobre el Valor Añadido
Moms på spanska... Normalt är den 21% i Spanien.

IGIC
Impuesto General Indirecto Canario
Momsen på Kanarieöarna. Normalt är den 7%.
(Rev med tillägg 2015-01-20)

Informationen här är viktig och än viktigare att den är korrekt. Det är en djungel och jag vill inte skicka ut snärjande lianer för andra. Så om du skulle se att något är fel, är oklart eller om det saknas något väsentligt är jag tacksam om du kommenterar det så att jag kan ändra!

41 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack!
      Uppskattar att du skriver det för jag har lagt ned några timmar på att försöka förstå. Inte lätt det här...

      Radera
  2. Bra! Lägg till IGIC (Impuesto General Indirecto Canario), kanariska moms på 7%.

    SvaraRadera
  3. Din blogg "Sol som Sol" finns nu inne på vår hemsida dels under "http://www.svenskarispanien.com/bloggar-om-spanien" och dels under "http://www.svenskarispanien.com/bra-hemsidor"
    Tycker du har en kanonbra blogsida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket!
      Ni ligger redan med under min sida Bra att ha-länkar.

      Radera
  4. Hej Emma,
    Vi har för avsikt att flytta till Spanien för en kortare period (ett år). Kan jag behålla min bostad och jobb här i Sverige om jag skriver in mig i Spanien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag har förstått det...

      Du blir resident i Spanien men kommer att vara obegränsat skattskyldig i Sverige då du har kvar din bostad, dvs du ska betala skatt i Sverige. Och deklarera i båda länderna, antar jag att du måste göra.

      Radera
    2. Hej Och tack för ditt svar.
      Vad är det som krävs för att jag ska skriva in mig i Spanien? Läste lite att det är bara pass och hyreskontrakt som behövs. Är detta sant? Hur lång tid tar det innan man blir inskriven?

      Min make som är icke EU-medborgare har inte fått uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Migrationsverket menar att han ska ansöka hemifrån och han har inte möjlighet att åka hem. Sen i andra hand har de långa väntetider och även om han skulle kunna åka hem då skulle vi vara ifrån varandra i 2 år.

      Vi har kommit fram att enligt EU-regler om jag skriver in mig (flytta) till ett EU-land då kan han få uppehållstillstånd i detta land på grund av anknytning till mig.

      Men jag vill kunna pendla till och från Sverige och Spanien. Jag kommer att ha kvar lägenhet och jobb i Sverige. Men han stannar där tills han får sitt uppehållstillstånd (läste att det tar 3 till 6 månader). Under den här tiden jag kan pendla till och från Sverige och Spanien.

      Radera
    3. Pass, NIE, spanskt bankkonto, hyreskontrakt/ägandebevis av bostad, uppvisande av inkomstkälla tror jag är bra att ha med sig. Har man ingen inkomstkälla bör man ha en privat sjukförsäkring att visa upp. Ta alltid med originalet samt en kopia på allt och det ska vara översatt till spanska av en auktoriserad översättare. Fast det kan skilja sig på de olika polisstationerna.

      Bökig situation ni har. Jag tycker att ni ska prata med någon som verkligen kan reglerna kring detta och som kan hjälpa er så att det inte blir fel.

      Radera
    4. Kan Lönespecifikation från Sverige räknas som inkomstkälla? Eller om jag tar ut en bakutdrag som visar att jag har exempelvis 15 000 euro på kontot?

      Om jag förstår rätt om jag blir resident i Spanien då kommer jag att fortfarande vara skriven i Sverige (blir inte avskriven automatiskt). Måste man betala skatt i båda länderna för en inkomst?! Eller ska man bara deklarera i både länderna men betalar bara i ett?

      Känner du någon svensk/engelsk talande advokat som kan som kan hjälpa oss där i Spanien med detta? Läste att du skrev att det finns företag som kan hjälpa till med olika slags juridisk administration. Kan de fixa sånt? Vet du hur mycket det kostar?

      Radera
    5. Jag vet faktiskt inte, vi var inte i den situationen eftersom mannnen min startade eget företag här.

      Du måste själv skriva ut dig ifrån Sverige. Och jag har för mig att det är så att du först får betala skatten i båda länderna men sedan får tillbaka den ena - vilket kan ta tid.

      Ska du flytta ned till Solkusten så har jag några jag kan hänvisa till, funderar du mer på Torrevieja med omnejd så vet jag tyvärr inte men det finns så klart många där som kan hjälpa dig.

      Radera
  5. Okej, vänligen skicka uppgifter på de jurister/advokater som du känner till. Då kan vi kontakta de och kolla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt för det sena svaret!

      Här är några få:
      http://www.globalaccounting.es/
      http://www.scandinavianservice.eu/
      http://www.consultingjg.com/

      Radera
  6. Det är lugnt. Tack för hjälpen. Har mejlat de alla tre. Vi får se om de kan hjälpa oss. Vi har varit i kontakt med en som heter Göran Riise. Han vill ha betalt för att svara på frågor, om han ens kan hjälpa oss. Alltså bara för att säga ja eller nej, vill människan ha betalt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du... Det är väl så man tjänar pengar. Fast inte om man vill ha bra renommé.

      Berätta gärna vidare hur det går för er!

      Radera
  7. Hej igen,
    Det verkar att man måste vara på plats för att fixa saker!
    Tänkte fråga dig 2 saker. Den här NIE numret som man
    ska söka hos polisen, får man det direkt?

    Själva Resident processen går det fort eller tar det tid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. NIE kan man ansöka om ifrån Sverige om man inte ska ansöka för att bli resident. Men jag vet också att det finns de som lyckats göra det på ambassaden i Stockholm ändå. Vi lyckades inte... Om det kan du läsa om här:
      http://solsomsol.blogspot.com.es/2014/07/gjort-mycket-men-inte-klarat-av-nagot.html

      NIE tog ca 7 min att fixa när vi väl var på plats, papperen kunde vi hämta några dagar efteråt. Här kan du läsa om det:
      http://solsomsol.blogspot.com.es/2014/08/nie-ansokan-gjord.html

      Residencia tog kanske 20 minuter. Här kan du läsa om det: http://solsomsol.blogspot.com.es/2014/11/recidencia-akt-3.html

      Ledsen för alla hänvisningar! :)

      Radera
    2. Tack :)
      Jag ska ta och läsa det.
      En till fråga, måste man utskriva sig från Sverige om man vill bli resident i Spanien?

      Radera
    3. Det är väl så att om man bara vill ha uppehållstillstånd för att få bo och ev få vård här så måste man inte det men m du inte vill betala skatten i Sverige så måste du skriva ut dig. Om jag har förstått det rätt, bör jag tillägga.

      Radera
  8. Okej, om jag förstår dig rätt då behöver jag inte visa upp ett bevis på att jag är utskriven från Sverige när jag ska ansöka om att bli resident där? Eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det behöver du inte visa. Och dessutom bör du inte skriva ut dig innan du har skrivit in dig ordentligt med sjukförsäkringar och allt.

      Radera
  9. Vad bra, tack. Angående auktoriserad översättare, vi behöver översätta vårt vigselbevis. Är det bättre att göra det här i Sverige eller kan vi fixa det på plats?

    Vi har vigselbevis på båda på engelska och svenska.
    Funkar det att översätta där från engelska till spanska, eller hur?

    Jag har läst de länkarna du skickade mig om processen om hur det går till. Där har du nämnt att ni har fått hjälp av tjejerna Andrea och Charlotte från Scandinavian Service.

    Kan de hjälpa oss? Hur mycket tar de betalt ifall de kan bidra med hjälp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi översatte i Spanien från engelska till spanska. Här kan du läsa om det och jag kan verkligen rekommendera benalingua, billigare än det som Scandinavian Service erbjöd:
      http://solsomsol.blogspot.com.es/2014/10/auktoriserad-oversattare.html

      Jag minns faktiskt inte vad Scandinavian Service tog för att hjälpa oss med allt. Det ena gick liksom ihop med det andra då ju mannen min även skulle registrera sitt företag. Tyvärr fick vi heller inga kvitton på det vi betalade trots att jag bad om det. Ska ni ha hjälp med NIE och residencia så kan ni ta hjälp av dem, dock.

      Radera
    2. Då är det billigare och översätta därnere. Här vill de ha 800 kr för att översätta ett vigselbevis!

      Benalingua, deras hemsida öppnas inte. Ville fråga de om vårt vigselbevis behöver stämplas eller legaliseras innan de kan översätta den, kanske du vet?

      Det är ett borgerligt vigselbevis som är utfärdat av Västerås stad. Det har underskrift och stämpel.

      Radera
  10. En stämpel och signatur räcker, det behöver inte gå via Notarius publicus. Du behöver inte skicka originalet, jag mailade bara över ett inskannat dokument (ta ett bra foto med mobilen om du inte har tillgång till skanner, det skrivs nämligen ut och signerass av henne också). Det är ditt och du behöver kunna visa det för polisen. Samma sak med det som sedan är översatt. Originalet är ditt, polisen behöver endast en kopia men du ska ha originalet med dig så de kan jämföra.

    Hon kanske inte har hemsidan kvar eller så har hon slutat. Skicka ett mail till info@benalingua.com och kolla med henne, María heter hon.

    SvaraRadera
  11. Har skickat ett mail till henne. Har bifogat en bild på vigselbeviset och frågat om kostnad och ur lång tid det tar.
    Kan inte ta lång tid, eller hur?

    Vi åker ner snart, kanske vi kan träffa nån gång :) Du var/är till stor hjälp och vi är så tacksamma för det.

    1. Måste vi översätta både vigselbevis och familjebevis (personbevis) till spanska? Eller räcker det med att översätta vigselbeviset på spanska och ha ett stämplat personbevis på engelska från Skatteverket?

    2. Om vi har alla papper i ordning, då tar det inte lång tid att bli resident eller hur?

    3. Sen du har nämnt, om vi inte kan visa upp inkomstkälla då bör vi ha en privat sjukförskärning, vet du hur mycket en sån kostar per månad?

    4. Bankkonto, kan vi öppna så fort vi har NIE numret?
    Vilken bank rekommenderar du eller vilken är billigast?

    5. Kan vi hyra nånstans med NIE numret och få ett kontrakt? Om jag förstår rätt vid resident ansökan måste vi vissa upp en hyreskontrakt då bör man kunna fixa det bara med NIE nummer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det tog inte så lång tid, om jag minns rätt.
      1, Vi lät översätta vigselbeviset då jag "hänger på" mannen mins sociala försäkring som egen företagare. Vidare lät vi öven översätta födelsebeviset för vår son för att få residencia till honom. I o m residencian får han även ett NIE.

      2, Har man alla papper klara så får man residencian på en gång.

      3, Har tyvärr inte en aning om vad en privat sjukförsäkring kan kosta.

      4, Så fort ni har NIE och kommer hit så bör ni öppna ett bankkonto. Vi har Sabadell men jag är väldigt osäker på om jag skulle rekommendera dem. Kan dock inte säga någon annan bank som är bättre.

      5, Visst kan ni hyra med bara NIE. Många gånger vill de dock se ett inkomstintyg eller bankutdrag för att se att ni har pengar.

      Glad om jag kan vara till hjälp. Vill dock poängtera att detta är vad jag har klurat ut eller mina erfarenheter. Tyvärr är det ju inte så att alla har samma. Lite som att ringa svenska försäkringskassan: ring tre gånger och ställ samma fråga och du får fem olika svar.
      :)

      Radera
    2. Okej, ja förstår att det du berättar är dina erfarenheter. Jag har kollat upp med några andra och läst lite på nätet. Dina uppgifter verka stämma.

      Visst går det bra och föra över pengar från en svensk bank till en spansk? Jag menar efter vi har öppnat bankkonto i Spanien då förra över pengarna från vårt svenska konto till spanska, funkar det?

      Radera
    3. Det går jättebra, tar 1-2 dagar för oss. Vi betalar ingen avgift för SEPA-betalningar men det brukar ju bankerna ta igen med sämre valutakurser.

      Radera
  12. Hej igen, det verkar att benalingua inte är tillgängligt längre. Har mejlat henne men fått ett automatiskt svar att detta mail är inte korrekt!

    Känner du till nån annan auktoriserad översättare där i knutarna?

    Har ringt till Skandinavien Service idag, de påstod att jag måste ha ett jobb för att kunna bli Resident. De ska boka en tid till polisen för NIE numret, hon sa att det kan ta 2,3 veckor innan man får en tid, därför är det bra att boka redan nu!

    Jag upplyste henne att på "ministerio de trabajo y seguridad social" står det att om man har tillräckligt med medel till sig själv och sin familj försörjning då kam man bli Resident.

    http://extranjeros.empleo.gob.es/es/InformacionInteres/InformacionProcedimientos/CiudadanosComunitarios/hoja102/index.html

    Vet du nånting om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt att höra att det inte gick att få tag på henne. Tyvärr har jag ingen annan att rekommendera men googla på t ex "intérpretes jurado fuengirola" så är det bara att börja beta av.

      Jag håller med dig om det där med pengarna. Det står dock inte hur mycket man behöver ha på bankkontot eller på andra sätt.

      Har du kontaktat de andra företagen också? Gör det.

      Radera
  13. De gör en individuell bedömning i varje fall om hur mycket medel man ska ha för att kunna bli resident. Man ska visa att man kan försörja sig och sin ev familjemedlem i ett år.

    Jag har varit i kontakt med en spansk juristbyrå (på spanska via Google Translate ;). Killen skrev till mig att ett bankutdrag på 8500 euro plus en privat sjukförsäkring räcker för att jag ska bli resident. Han har inte nämnt men såklart man måste också ha hyreskontrakt och bankkonto.

    Ska prata med de på Skandinavien imorgon, vi får se om de kan hjälpa eller inte. Idag tjejen sa till mig att de har aldrig haft någon som med egen medel för sin försörjning blev resident i Spanien!

    Annars den killen sa att de kan gärna hjälpa, vi får se hur mycket de vill ha! Jag bifogar deras hemsida. Kanske du kan kika lite på hemsidan.

    http://www.parainmigrantes.info/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för informationen. Ska kolla på hemsidan, alltid intressant.

      Radera
  14. Scandinavian Service vill ha 133 eur bara för att hjälpa med NIE nummer. Tycker du att detta är rimligt?

    Skickat ett mail och frågat att hur mycket de vill ha totalt för att hjälpa med både NIE och Residencia. För den som jag pratade med igår sa till mig att de har ett paketpris. Men berättade inte hur mycket paketpriset kostar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns faktiskt inte vad vi betalade... Men vi hade även en massa företagsfrågor som blev lite inbakade i det hela. Undrar om det inte var kring 120€ vi betalade.

      Bor du i närheten av Sthlm så kan du ju prova att göra det på ambassaden, då blir det mycket billigare och är eg inte så svårt.

      Radera
  15. Ja, vi får se om de kan erbjuda mig ett bra och acceptabelt paket pris för hjälp till bådas NIE nummer och Residencia.

    Bor tyvärr inte i Stockholm och de ska kosta mig ändå att åka fram och tillbaka och fixa det. Men såklart inte 133 euro!

    Jag avvaktar och kollar imorgon vad de har och bjuda på annars går jag till en gestoría i Spanien :) ¨

    Tror ej att de ska vara lika dyra som "våra landslagsmän" ;)

    SvaraRadera
  16. Nu har vi fått svar att jag kan bli Residencia om jag har en sjukförsäkring (som gäller i ett år) och en bankutdrag på minst 5200 euro.

    Vi har kollat saken med spanska advokater samt Scandinavian Service som vart hos polisen och frågat de.

    Men om jag förstår rätt kan man skippa NIE nummer och direkt ansöka om Residencia (då får man ett NIE nummer med). I så fall undrar jag hur ska jag kunna hyra bostad och öppna ett bankkonto?

    För att bli Residencia krävs att man har bankonto och hyreskontrakt men hur ska man kunna fixa sånt utan NIE nummer? Alltså om man väljer att ansöka direkt att bli bofast.



    SvaraRadera