torsdag 4 februari 2016

Om att köpa en begagnad bil

Efter allt trassel med den gamla bilen bestämde vi oss ju för att se oss om efter en ny bil och mannen min roade sig med att se ut några objekt att titta närmare på. Bra ställen att via nätet leta efter bilar på är t ex dessa:

Vibbo (fd Segundamano)
Milanuncios
Autoscout

Mannen min hade väl i stort sett bestämt sig för att vi skulle ha en Mercedes Benz och jag protesterade högljutt. Jag ser framför mig alla dessa stora och dyra bilar, bilar som ägarna skaffat för att visa hur mycket pengar de har, hur viktiga de är... Men han visade mig några och det var ju egentligen "vanliga" bilar, om man tittar på A, B och C-klassen.

Vi hittade två handlare i Málaga och åkte dit, det är rena bildistriktet just där intill ITV, bilbesiktningen. Jisses, vad mycket bilar! Och verkstäder!

Vi kom till den första och träffade den där typiske bilförsäljaren. Vi tittade på C-klassbilen och insåg fort att den funkar inte för oss. Med två långa människor fram finns det inte mycket plats kvar för benen för dem som sitter bak, än mindre för vår son som är allt annat än kort.

Så vi åkte till den andra bilförsäljaren och provkörde B-klassen. Den kändes bra! Med bra utrymme både fram, bak och mittemellan. Dessutom var försäljarna jättetrevliga, lugna, artiga och professionella. Det här var syskonen Hidalgo, Marga och Jorge. Jorge var även den som satt med i bilen när vi provkörde. Det verkar vara så man gör i Spanien, någon från butiken åker med.

De kastade ett öga på vår bil och gav oss ett pris, vi ville ju lämna den som inbyte. Sedan åkte vi hem och funderade medan vi försökte hitta mer information om bilen. Det finns bilregister så som vi har i Sverige men här måste man tyvärr betala för det. Men vi hittade en ukrainsk sida (!) som erbjöd de första tre kostnadsfritt. Det fungerade bra för oss!

Vi åkte efter några dagar tillbaka för att skriva under kontraktet samt överföringspapperen på Hyundaien vilken de även undersökte noggrannare för att säkerställa priset. Medan vi satt där på kontoret kom pappa Manuel och hälsade på oss, trevligt! Han hade förut en bilverkstad i Tyskland i många år så det var därför han nu stolt var innehavare av en auktoriserad serviceanläggning med försäljning av Mercedes-bilar.
De kopierade även pass och residenciakort. Eftersom det står fel adress på residenciakorten fick de även en kopia på hyreskontraktet av huset, det var ITV som behövd detta. Om några dagar skulle vi kunna hämta bilen.

Vi åkte hem och betalade omgående in den överenskomna handpenningen till deras konto. Under tiden skulle bilen registreras i Spanien (körts i Tyskland tidigare), vi fixade med försäkring och dagen innan vi hämtade bilen betalade vi det resterande beloppet.

I fredags var det då dags att hämta bilen kl 18.30. Jag pratade med försäkringsbolaget på förmiddagen när jag hade fått registreringsnumret och hon sa att hon ringer mig vid 18.30, när vi är där. Och det gjorde hon precis när vi parkerade Hyundaien för sista gången. Hon tryckte på knappen i sin dator och försäkringen övergick till Mercedesen.

Sedan gick vi in och skrev under lite mer papper, vi bytte nycklar och så var allt klart! Men innan vi satte oss i bilen hälsade vi på syskonens mamma också. De stod alla fyra och vinkade oss ¡Gracias! och ¡Adiós! när vi åkte iväg i vår nya bil. De är verkligen trevliga i den familjen!

En liten summering:
Att köpa en bil (ny eller begagnad) från en spansk bilhandlare skiljer sig inte åt från en svensk, de tar hand om all administration.

Att köpa/sälja en begagnad bil från en privatperson har jag gjort i Sverige men det är inget som jag i första taget vill ge mig in på i Spanien. Det lär vara lite bökigt...

Det tar vi någon annan gång.

4 kommentarer:

 1. Grattis till nya bilen! :-)

  Vi köpte ny bil i samband med att vi flyttade till Spanien 2006, och den rullar på för oss fortfarande. Vi kör ju inte särskilt mycket annat än när vi ger oss ut på små Spanienturer, och den har gått som en klocka.
  Anders börjar dock snegla på nån annan bil. Jag brukar vara med och bestämma färgen när det kommit så långt :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl något ditåt. Fast jag kunde inte bestämma färg i det här läget. Men det är klart, sprayburkarna är ju rött billiga i kinabutiken!

   Radera
  2. Upps, det skulle vissst stå "...rätt billiga... "

   Det är väl det som kallas för en freudian slip, va? :)

   Radera
  3. Haha! Ska tänka på det nästa gång. Chinosarna med dom röda färgburkarna... :-D

   Radera