lördag 8 juli 2017

Lördagsgodis vecka 27 2017

Oj, det är redan lördagskväll och jag har inte tittat runt i godispåsen än! Men här kommer veckans godingar!

Godisbit nr 1
Tisdagens språklektion mellan sonen och Marta resulterade i läxa för sonen.
- Shit! tyckte sonen. Fel språk men han behöver ju inte lägga till det spanska ordet till sitt ordförråd än. Illa nog med de svenska och engelska grodorna.
- Spara inte det där till måndag kväll nu! sa vi varnande.
- Suck! tyckte sonen.
Under de följande dagarna har vi emellanåt påmint honom om berättelsen han skulle skriva på spanska där de 16 La Playa-bilderna på papperet från Marta skulle vara med.
- Efter lunchen så sätter vi oss och gör det här, mamma! sa sonen i går. Så det gjorde vi. Jag hjälpte honom bara med att hitta på vad han skulle kunna skriva, inte vad han skulle skriva eller hur. Läxan är nu gjord och han tyckte till och med att det var rätt kul!

Bild lånad från La Cocina de Lechuza

Godisbit nr 2
Att prova något nytt. Vi åt lunch vid en chiriguito, strandservering. Sonen åt en hamburgare medan mannen min och jag beställde in espeto och en tortilla española att dela på. Det var så himla gott! Jag har ätit dessa klassiskt grillade sardinerna förut så jag visste ju att det var gott. Det var premiär för mannen min (som visserligen ätit liknande förut men inte i Spanien) och sonen smakade han med. Till min glädje gillade de vad de åt. Vi är ju dåliga på att äta fisk så varje gång är en framgång!

Bilden är lånad från Sony

Godisbit nr 3
Min e-boksläsare (min femåriga trotjänare Sony PRS-T2) och mitt bibliotekskortStockholms Stadsbibliotek! Jag vet att jag har skrivit om det förut men den kombinationen är en så smakfull godisbit att den är värd att berättas om igen.

Det är bara att logga in och sedan välja ut den eller de jag vill läsa, ladda ned och sätta sig tillrätta under parasollet. Det svåra är att välja, det finns i dagsläget nästan 14 000 e-böcker att välja bland bara där. Börjar man sedan titta på till exempel alla de fria böckerna på Project Gutenberg med dess 54 000 fria böcker så inser man raskt att man behöver mer tid i livet!

13 kommentarer:

 1. 1. Är inte svordomar (och hälningar) det första man lär dig på ett nytt språk - åtminstone när man är tolv;-)

  2. Espeto - LOVE IT. Ett måste vid varje besök i Spanien och Portugal:-)

  3. e-böcker har jag inte kommit till. Gammal (och gaggig) som jag är föredrar jag forfarande att bläddra blad på riktigt. Men om jag skulle vara expat som du så skulle jag nog göra som du och njuta av utbudet, bara det går att läsa på balkongen med solen på displayen;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de fula orden kommer rätt högt upp på listan. Dessutom bör man väl lära sig dem så man vet om någon säger något dumt till en.

   Jag ÄLSKAR att ha böcker omkring mig och drömmen har alltid varit att ha ett riktigt bibliotek. Och vissa saker är mycket bättre i en "riktig" bok, t ex när man måste hoppa mellan olika kapitel (som i en lärobok) eller när det är för bilderna man har boken. Men eboksvarianten är suverän då den får mig att läsa böcker jag aldrig skulle låna eller köpa.

   En riktig eboksläsare går utmärkt att använda i solen då den har en matt yta så känslan är samma som att läsa på ett papper.

   Radera
 2. Vilket härligt godis! Kul att det går så bra med spanskan för sonen :-)

  Fast det där med sardinas (typ)... FÖR många ben som killar i halsen! Anders gillar dom. Jag gillar smaken men typ kväljs av dom däringa benen. Tacka vet jag surströmming - då är benen så gott som försvunna ;-)

  Jag älskar min läsplatta och biblioteket där man hämtar hem gratisböcker. Men jag kan inte läsa så bra utomhus fastän jag sitter i skuggan, så jag har ofta två böcker på gång. En "riktig" och en på plattan. Den vanliga pappersboken kan jag inte läsa inomhus heller (utan glasögon från Clas O) för då är ljuset för dåligt. Så att ha två böcker på gång är liksom en win-win :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag äter inte huvudet och jag rensar även bort benen. Det är enkelt gjort, bara dela och lyfta bort. Om det sedan är så att man "ska" äta hela, det struntar jag rätt fullkomligt it. I så fall får de servera med hårt bröd. Och just nä, det finns ju inte i Spanien. :)

   Min eboksläsare funkar utmärkt i fullt solljus. Däremot skulle jag nog inte vilja ta med den till stranden för all sanden.

   Radera
  2. Tips om läsglasögon, de bästa jag har är från TGR för ca 4 €.

   Radera
 3. 1. När t o m läxan är kul har man kommit långt. Snart svär sonen som en borstbindare. På spanska.
  2. Grillade sardiner låter gott.
  3 En guldgruva för den lässugne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där borstbindaren vill jag inte att han ska lära känna! Men han läser ju på sin eboksläsare han med varje dag och lär sig väl en massa den vägen också så då far man väl svära lite. Men jag säger till varje gång ändå.

   Du får leta upp ett recept och visa D! Som detta till exempel:
   http://fontana.se/recipe/grillade-sardiner-sardeles-psites/

   Radera
 4. Jag föredrar även blad som man kan bläddra sig igen. Då känner jag mig som BP lite gammeldags. Jag gillar ju fisk och har ätit dessa sardiner många gånger. Kul att sonen finner det roligt tillslut med att lära sig spanska=) Det kommer gå så bra=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var oerhört skeptisk innan, den där känslan av att bläddra en bok ... Men den är faktiskt överskattad, särskilt när det kommer till vanlig skönlitteratur.

   Nu är jag världens förespråkare av eboksläsare!

   Radera
 5. Hade ingen aning om att biblioteket blivit så modernt. Jag som alltid släpar på böcker kanske borde bli lite modernare jag också. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag verkligen att du borde! Du som reser så mycket! Tänk dig att fylla läsplattan med böcker, ladda den och sedan bara lääääääsa! Efter 2 månader är det dags att ladda den igen. Så länge håller den faktiskt! I alla fall min.

   Radera
 6. E-böcker på lån måste ju vara idealet för någon med svenskt bibliotekskort som bom bor utomlands. Det har jag inte tänkt på :) Självklar lösning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är superbra!

   Försökte som hastigast hitta något motsvarande på spanska biblioteket men det slutade med att jag laddade ned en av de två som finns med spansk text på Stockholms bibbla. Tragikomiskt!

   Radera