onsdag 26 juli 2017

Punkterad aha-upplevelse

Om det något jag gillar så är det när man får aha-upplevelser! Kanske inte så ofta man råkar ut för dem så då gäller det att njuta när de kommer. För mig handlar det nog till största delen om språkrelaterade slantar som trillar ned.

Jag hade en Aha! för någon dag sedan då två helt orelaterade saker bands ihop. För vad kan väl sonens spanska matematikövningsbok och Steves blogginlägg om pizza ha gemensamt?

Klura ut den om ni kan!

Jag börjar lite från början och den är ju att sonen ska börja spansk skola till hösten. För att öva upp spanskan och se om hans kunskaper i matematik överensstämmer med den spanska skolgången så köpte jag en repetitionsbok för spanska femteklassare, sonen har ju precis avslutat femman enligt svensk läroplan. Boken ska sonen och jag gå igenom - ett kapitel om dagen, har jag tänkt. Många nya ord är det för oss båda. Jätteroligt, tycker jag. Sonen håller inte med, förstår inte varför.

I alla fall var det ett ord i hans bok jag sett förut men inte helt säkert kunnat och det är pizarra som betyder skrivtavla (vilket sonen visste), i alla fall i det här sammanhanget. Vad det egentligen betyder är skiffer (vilket jag mer kände igen det som), den vackra svartgrå stenen som förr användes som just skrivtavla.

Nu kanske ni kan börja förstå vartåt det barkar.

Steves inlägg handlade om om att han ätit stenugnsbakad pizza, tillagad av hans mer än kapabla fru. Låter ju jättegott, tänkte jag och även på att det går ju att göra i min Weber-grill. Men de där pizzastenarna brukar vara rätt kostsamma, har jag hört, i alla fall i förhållande till hur mycket de används. Vad kostar det egentligen? tänkte jag och kollade runt på nätet. Hamnade då på någon tråd där de diskuterade stensorter och vad som kan användas: granit, marmor, kalksten, klinker, skiffer ...

- Aha! Maträtten pizza kommer så klart från att den förr tillagades på en slät skiffersten! tänkte jag!. Som spanska paella kommer från den stekpanna, paellera, som används vid tillagningen. Kul! tänkte jag vidare och påbörjade detta inlägget. Att jag först felaktigt stavade pizarra med två z hade jag ju inte uppmärksammat, pizza stavas ju så.
- Kanske bäst att dubbelkolla ursprunget, i alla fall.

Det var då den där spetsiga nålen kom fram och punkterade min aha-ballong! Enligt Wikipedia (om det nu ska vara en sanningskälla): "Antik grekiska innehåller emellertid orden πικτή (pikte), "jäst bakverk", som på latin blev "picta", och på senlatin pitta (uttalades pizza), samt πίσσα (pissa eller pitta, ungefär "stampad") eller ptea, (kli och petites, klibröd)."

Ingen skiffersten där alltså.

Men för att rädda min lilla upplevelse så kom jag på något! Vi hade gått förbi en pizzeria kvällen innan och där var det en tjej som satt och åt pizza som serverats på en - trumvirvel! - skiffersten! Där satt hon och skar ut pizzabitar med en sådan där slicer, rullbladskniv, vad det det nu heter. Pizzaskärare? Pizzaslajsare?

Bild lånad från Ebay

Så visst har de med varandra att göra! Men inte så som jag tänkte det. Tänk så roligt det är med språk, ändå!

- MAMMA!!!! Han fick mycket STÖRRE än mig!
- Sluta tjafsa! Använd pizzasaxen!

Alltså, allvarligt!?

Bild lånad från Slippery Brick

Så det här med pizzasten, mynnade det egentligen ut i något? Jodå! Jag gick ut i garaget och hittade där en oglaserad tjock klinker platta som jag nu har lagat pizza på! Gick utmärkt!


Storebror Kocken blev dock lite halvskärrad när jag berättade det. Han sa att klinker kan spricka och hamna på rätt olämpliga ställen. Mjuka magar, till exempel.

Så nästa gång provar jag med kalkstenarna i garaget, i stället. De är gjorda för att hålla för värme.

16 kommentarer:

 1. Där fick jag mig en lärorik språkstund. Så långsökt att Pizza kommer från ordet "stampad klibröd" om jag tolkar det rätt. Vi har en Pizzamaskin...hur många gånger tror du vi har använt den.... Det ska vara stenugnsbakad Pizza!!
  Jag har en Pizzaslicer som oftast glöms bort men aldrig skulle jag köpa en Pizzasax. I detta hus spelar det ingen roll vem som får största biten😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, dessa maskiner man skaffar sig och sedan inte använder. Eller verktyg av olika slag. En pizzasax hade jag inte heller köpt, misstänker att det är för att servera med också.

   Radera
 2. Hahaha! Snacka om "weird" inspiration här;-) Men jag tycker att du jobbade hårt här, både vad gäller språklektionen (tycker verkligen synd om sonen...) och pizzan.

  Å vi har varken en pizzaplatta, slicer, eller sax. Vi äter pizza kanske några gånger per år å då köper vi en på den lokala pizzerian, som inte ens är särskilt bra. Den bästa pizzan vi någonsin ätit var faktiskt i Tel Aviv, vilker var totalt otippat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pizza kan verkligen smaka hur som helst. Hä i Spanien är det en del som använder en botten som mest liknar en utplattad tekaka, inte ett dugg mumsigt.

   Visst är det lite synd om sonen just nu men tänk så mycket han lär sig för framtiden!

   Radera
 3. Svar: Nej ví har inga blåbär i närheten, inte vad jag sett iaf. Å fiskmåsarna kanske är av en annan ras, men gud så irriterande. Hatar fågelskit och funderar faktiskt på att skaffa en plastuggla modell större... men jag har inteletat. Har bara sett dom i Benidorm....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ugglor att köpa i Sverige också, såg jag. Med huvuden som rör sig ock allt. Här finns en liten lista på alternativ:https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/saett-att-skraemma-faglarna.3034/

   Dina måsar får du kalla för blåmåsar!

   Radera

 4. Och alla dessa förvecklingar var jag med och bidrog till.
  Pizzaklinker, du är innovativ som alltid.

  SvaraRadera
 5. Pizza-sax - varje förälders måste! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nästan det, i alla fall så länge ungarna inte vräker i sig en hel var.

   Radera
 6. Visst är språk roligt och att härleda ord. Gör det gärna och ofta.
  Kul aha- upplevelse! Och skiffer kan användas till mysket och är här hemma väldigt populära nu till mycket. Har några sådana uppläggningsfat (gamla..) och de har nu fått lufta sig.
  Men just vedugnseldad pixxa är det inte så lätt att få tag på. Har ätit det i Italien på några ställen och dessa är minnesvärda- Går inte att jämföar ed andra som också kan smaka bra, men på annat sätt.
  Kul att du testade med att få till bättre fras genom att använda kalkstenen- Men jag tror den mer är tänkt som uppläggningsfat än att ha i het ugn.
  Kul inlägg där ekvationen gick att lösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, kalkstenarna i garaget är gjorda för kaminen så det ska nog gå bra. Tar nog bara ännu längre tid att bli tillräckligt varma, dock.

   Pizza finns verkligen på olika sätt!

   Radera
 7. Här bakas det pizza emellanåt. Grannen har en pizzaugn det tar lite tid att få den varm men sen går det bra. Godaste pizzorna de nånsin ätit,tyckte mina väninnor som var här tidigare o sommar.
  I Thailand är de också ofta gjorda på nåt tekaksbröd, inget vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. N, de där tekakebröden är inget vidare! Bra med grannars om lånar ut ugnen!

   Radera
 8. Aha! Jaha! Ohhh, nähe! Jasså! Hi, hi! Vilken underhållande läsning. Men rös även lite när jag läste klinker som pizzasten, lät ju farligt ju. Men väldigt påhittigt måste jag säga. :)

  SvaraRadera