tisdag 4 juli 2017

Spanska skolan - del 1: Varför byta?

Som jag nämnt tidigare så har vi nu bestämt att sonen efter två år i den kommunala skolan i Sverige följt av tre år i privata Svenska Skolan i Fuengirola ska få prova sina vingar i den spanska kommunala skolan i Benalmádena. Det är ju inte bara ett beslut som man vaknar med en morgon utan något som har växt fram och med flera faktorer som grund, vissa med större tyngd, andra med mindre.

Integration
Det är bara att inse, man integreras inte (alls) i det spanska samhället om barnen går i Svenska Skolan och man själv inte har ett jobb i Spanien. Mannen min har ju eget företag, internetbaserat med kunder över hela världen så vi träffar ju inte folk i vår omedelbara omgivning naturligt på det sättet. Vi har träffat många nya underbara vänner och bekantskaper men få av dem har ju spanskt ursprung. Jag älskar blandningen av alla fantastiska kulturer vi kommer i kontakt med men ändå ... Integrering är svårt. Ännu svårare om man inte behärskar nästa punkt:


Språk
Sonen kommer hem med alla rätt på sina spanskaprov så visst är han duktig! Men skulle han efter tre år i Spanien tryggt klara av att hålla en konversation med en spanjor? Nej. Inte vi heller. Det pratas svenska med lärare, svenska med kompisar, svenska med föräldrar i vår omgivning. Med någon enstaka förälder är det engelska som gäller. Dessutom är man ju av naturen lat och bekväm av sig och inte alltid passar på med spanska när tillfälle ges. Sonens engelska är jättebra, och där har han minsann inga problem med att prata! Men så var det det där med spanskan ...

Kompisar
I Svenska Skolan var det drygt 20 ungar i klassen, hälften var årskurs 5 och hälften igen var tjejer med andra intressen. Då blir det inte så många kompisar kvar att välja bland. Dessutom så bor alla så oerhört utspritt mellan Málaga, Marbella och bergen i Mijas. Det blir inte det där naturliga "Jag springer över till honom nu, OK!?" utan det ska ringas och fixas och bestämmas och bokas och planeras in mellan alla barnens - och de vuxnas - fritidsaktiviteter.

Ankdammen
Jo, det är faktiskt så. Svenska Skolan i Fuengirola är en liten ankdamm så som alla mindre samhällen lätt blir. Svenskar som kommer hit, lever svenskt med solblekta hår och dyra bilar. Nu låter jag verkligen inte snäll men ändå ... Så klart, alla kommer inte i sandfärgade bermudashorts, ljusblå skjorta och solglasögon men... ändå. Skolan är som en liten ambassad: en bit svensk mark där mitt i staden, med svenska traditioner och svensk trygghet. Trygghet är jättebra! I alla fall i början.

Trygghet
Tryggheten var väl också varför vi satte sonen i Svenska Skolan. Jag - eller vi, faktiskt! - hade inte hjärta att sätta honom i ett nytt land, i en ny skola och med ett nytt språk - allt på samma gång. Han hade så klart klarat av det galant, men hade jag det? Hade vi föräldrar det? Vi känner dock att nu är vi - alla tre - så trygga att vi i alla fall bör försöka!

Pengar
Visst är det så att Svenska Skolans avgift på 5 670 € för ett läsår (för åk 6) är mycket pengar. Vi lägger dem gärna på sonens utbildning så det var liksom inte det som avgjorde även om det så klart är med i ekvationen. Men kan han få en likvärdig utbildning kostnadsfritt och med spanska språket och kompisar i närheten som bonus så kan vi göra roligare saker för de pengarna. Bonus är ju också att slippa köra alla milen varje dag. Nu har vi ju samkört med Familjen Cuba men fortfarande... Jag räknade ut att kostnaden på ett år i drivmedel blir nästan 700 € per familj.

Tid
I och med att vi väljer en närmare skola så är det på gångavstånd. En kilometer! En liten morgon- och eftermiddagspromenad. Våra patinetes, sparkcyklarna, kan användas eller så kan en cykel nu vara befogad. Vi får se. Dessutom kommer sonen få växa lite mentalt när han sedan blir van och kan gå själv fram och tillbaka.

Beslutet
Vi har hela tiden sagt till sonen att om han tvärvägrar så får vi lyssna på det, vi kommer inte att tvinga honom börja i spansk skola. Men han har inte tvärvägrat, inte alls. Han har sett lite spak ut och blivit lite blek om nosen när vi pratat om skolan, när vi besökt den och så vidare men han visar inga tecken på att vi skulle göra något dumt. Han sover bra, är glad och verkar inte alls gå och oroa sig. Självklart kommer han att vara jättenervös innan och de första dagarna, jag med! Men det är ju helt naturligt - precis som detta steget att börja i en spansk skola. Ett stort steg men också ett naturligt steg i för oss i rätt riktning

Reaktioner
Omgivningens kommentarer har odelat varit positiva:
- Vad tråkigt för oss men det där blir superbra!
- Det där skulle vi också gjort om vi inte hade flyttat tillbaka hem nu.
- Mitt barn kommer inte heller att gå kvar om vi stannar i Spanien.
- Vi ska också byta skola i höst!
- Det där funderar vi också på!
- Det finns bara fördelar! Och Svenska skolan finns ju kvar ...
- Jag förstår verkligen! Så mycket han kommer lära sig!

Ja, tänk så mycket han kommer lära sig. Vi med!


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

32 kommentarer:

 1. Så ser ett fullödigt beslutsunderlag ut. Så mycken klokskap. Ett rent nöje att läsa.

  Integration är en brännhet fråga just nu. Inte minst i Almedalen den här veckan. Men där är det ju mest politiker som tycker till och då blir det inte lika genomtänkt och trovärdigt som det du presenterar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här tas inga förhastade beslut minsann. Spontanitet är nog inte min starkaste sida, om man säger så.

   Integration är svårt. Men man måste också vilja bli integrerad och det är nog det största problemet.

   Radera
 2. Låter superbra och det kommer det säkert att gå också, superbra. Klokt beslut, och som sagt - ifall det nu inte skulle funka så finns ju svenska skolan kvar.
  Ett tufft, men helt rätt beslut att ta!

  Här är hela stan en ankdamm. Mer än hälften av invånarna är icke-spanjorer, så att lära sig spanska är svårt eftersom även jag är mycket lat av naturen och kommer man undan med engelska (fast man beställer och frågar på spanska) så är det enkelt att falla undan... Vi lär oss så mycket mer på dom korta svängar vi tar ut till mindre byar runt omkring här i landet (främst inlandet är "utbildande"). Sen går det inte komma från att man med åren har utvecklat teflon i hjärnan...

  Stort lycka till! Kommer att bli bra det där, det är jag övertygad om :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Costa del Sol på många sätt är lika Costa Blanca. Man måste åka en mil inåt land för att träffa "riktiga" spanjorer.

   Det kommer att få kämpas med både det ena och det andra, jag tror inget annat, men det kommer att bli bra!

   Radera
 3. Helt rätt tänkt och det kommer att gå superbra.

  Just ditt resonemang om integration tycker jag är så himla viktig och belyser problemet som vi har här med alla flyktingar/migranter. Barnen går visserligen i svenska skolor, men det är ändå otroligt svårt att integrera föräldrar också. Där har Sverige inte lyckats tycker jag. Jag menar kolla bara vissa förorter i stor-Stockholm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev ovan till Steve så tror jag att det till stor del handlar om vilja. En flykting vill hjärna ha hjälpen men flytten var antagligen inte helt frivillig. Det enda man som mottagare kan göra är väl att underlätta, att få folk att känna sig välkomna. Det är inte heller så lätt alla gånger, verkar det som.

   Det blir alltid problem när det blir för mycket av något, oavsett vad.

   Radera
 4. Sunt tänkt Emma!!!
  Det går inte mer än att misslyckas eller att inte trivas i spansk skola. Den svenska skolan finns kvar. Vi bor i en stad där det inte bor många skandinaver. Däremot bor här en del engelsmän som vi har lärt att känna. Dessutom är hela vår urbanisasion där vi bor bara spanjorer. Vi är de enda som är utlänningar:)
  Vi tar oss alltid fram med vår taskiga spanska men vi blir alltid förstådda. Vi har ju dessutom köpt vårt hus med utan hjälp av översättare. Det var inte det lättaste. Vi vill bo så här med lokalbefolkningen och en dag pratar även vi flytande spanska:D
  Jag kan med andra ord sporra er till det ni tänker göra för det finns fler fördelar än nackdelar. Vi har i många år blivit motarbetade av vänner och släktingar om att placera våra töser i de lokala skolorna i utlandet. Det har funkat utmärkt. Idag behärskar de olika språk och är välutbildade.
  Just go for IT Emma!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa hus utan att riktigt förstå ... Oj! Jag tyckte det var tillräckligt att skriva på ett hyreskontrakt på spanska som tre spansktalade hade tittat igenom (och haft en hel del synpunkter på).

   Ja, det kommer gå så bra så med skolan!

   Radera
  2. Ett litet PS!
   Kom på att den här gången blev det bara EN kommentar, det kom inte en extra!

   Jaja, det fixas nog tillbaka till nästa gång! Haha!

   Radera
  3. Vi hade inte köpt huset om vi inte hade förstått. Nu kunde vår mäklare någorlunda engelska. Vi hade både vår bankman som stod bakom oss, två mäklare och 2 notarier som medverkade. Ja, ägaren till husen som bara signerade och flydde kvickt Så nu hör det saken att husköpet gick noggrant till. Till allas fördel.

   Radera
  4. Skönt! Det är ju inte alla som blir lurade som tur är!

   Radera
 5. Det kommer att bli jättebra! Jag har många vänner som bor utomlands och en del har genast satt barnen i landets skola eftersom sveska skolor inte finns och de amerikanska/engelskspråkiga oftast är mer än dubbelt så dyra som den i Fuengirola.
  När jag jobbade på Svenska skolan i Peking så var det en del föräldrar som valde kinesiska skolor för sina barn efter ett till två år i den svenska och då var banen ofta inte mer än 10 år gamla. Det har gått bra och språket har de med sig. Verkligen. Men stannar man ett år eller två så är ju svenskan viktig förstås.
  Ska man stanna i ett land är det viktigt att ha det språket naturligt och svenskan kan man sedan läsa på Sofia distans. Den dagen kanske kommer när ens vuxna barn vill sutudera på universitet eller högskola i Sverige som ändå är kostnadsfri, vilket den är inte är på så många ställen i världen. Perfekt att också kunna cykla till skolan och få vänner i samma klass eller på skolan. Umgänget blir så mycket enklare.
  Bara fördelar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det en fördel att inte ha ett val!

   Svenskan kan man läsa separat på Svenska Skolan i Fuengirola också. Vi har väl tänkt att han ska få göra det.

   Radera
 6. Vi svenskar gnäller ofta på invandrare och tycker att de måste jobba på att integreras men vi är likadana själva.
  Trygghet och lite lättja är nog orsaken. Ni är modiga och kloka och jag önskar er lycka till. Och som du skriver man kan alltid backa om det mot förmodan inte blir bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så, vi är lika illa när det kommer till kritan! Sedan sitter man där i soffan i Spanien och ojjar sig över integrationsproblemen i Sverige! Haha!

   Gu så dumma vi människor är!

   Radera
 7. Kloka argument! Spännande att följa!
  Nu har sonen kunnat förbereda sig under ett par år med spansklektioner, och lär sig ännu mer nu under somamren. Det kommer nog att bli en tuff förändring i början, dels att tvingas hänga med i spåk och andra ämnen, dels en ökad arbetsbörda med betyg, läxor och prov (tror jag, det brukar vara rätt intensivt i spanska skolor), men bara han får tid att vänja sig kommer det säkert att bli jättebra! Det blir ju en chans för er föräldrar också att integreras mer i det spanska samhället. Ni kommer nog lära er mycket alla tre! Modigt!

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Hittade ditt inlägg i min jakt efter åsikter/upplevelser om att sätta sina svenska barn i spansk kommunal skola. Tack för jättebra information:-)
  Vi är på väg att flytta ner till Fuengirolaområdet, antagligen Benalmadena, till hösten. Sent ute vad gäller skola.. magkänslan säger Spansk skola baserat på ungefär samma anledningar som du beskriver.. men blir såklart orolig då jag rätt säkert vet att barnen ( 9 och 11 år) nästan kommer att tvärvägra.

  Om det är ok vill jag gärna ställa några frågor?;
  Är ni nöjda med ert beslut?
  Stämmer det att man inte får följa med barnen ens första skoldagen?
  Är det stora klasser, långa dagar och mer läxor och upplevs det isf negativt av er?
  Några tips?


  TACK för din tid och ha en fortsatt bra söndag! (Här i Sthlm är det istid...=/)

  Mvh
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin,

   Roligt att du hittade hit och de planer ni har. Det är jättesvårt att säga något om hur andra ska eller bör göra, man har ju så olika förutsättningar.

   Sonen tycker att lärarna i spanska skolan är mer måna om att barnen lär sig (!), han vill inte tillbaka till Sv. Skolan i Fuengirola, han tycker det är jättejobbigt med spanskan och läxorna. Han är jätteduktig i skolan och klarar den bra men så har han lätt för sig att lära sig. Hade han inte varit så lat så hade det gått ännu bättre! :)

   Vi är nöjda med vårt beslut.
   Nej, inga vuxna obehöriga inom skolans område under skoltid. Vill ni titta får ni göra det när det inte är elever där.
   Klasserna är på ca 28 elever.
   I högstadiet är det 8:15-14:45 varje dag, 30 min lunchpaus. Han har läxor nästan varje dag, värst är nog matten. Men det är helt olika från skola till skola och mellan lärarna.

   Flyttar ni hit så kan ni ansöka när ni flyttar, man kan ju inte bestämma en flytt utefter terminerna, man måste ju kunna flytta när det liksom är dags, samma som i Sverige.

   Det absolut bästa tipset oavsett om ni väljer att sätta era barn i svensk, spansk eller annan nationalitet så börja NU med spanskan! Hela familjen om ni inte redan behärskar det. Det underlättar enormt på alla sätt, framför allt för barnen. Att komma till skolan och inte kunna ett ord mer än Hola kommer att bli skitjobbigt för dem och för er. Men det är klart att det går, tänk på alla som kommer till Sverige under helt andra förhållanden.

   Tänk på att Svenska skolan i Fuengirola inte tar emot hur många elever som helst, de senaste åren har det varit kö. Hur det ser ut nu vet jag inte.

   Fråga gärna om du har mer tankar, vet ju hur det snurrar i skallen på en!

   Radera
  2. Hej!

   Skrev precis ett långt svar som försvann..

   Ja, ja, Tack för ditt svar:-)

   Hittade fler av dina inlägg i ämnet igår, väldigt användbart. Gillar verkligen sättet du skriver på!

   Fick precis reda på att det är fullt på svenska skolan både i Fuengirola och Marbella. Men, som sagt, spanska skolan känns vettigare.

   Lite tajt om tid för ansökan bara och vi behöver verkligen öva på spanskan.. läste att ni haft en privatlärare under en period så kanske gör vi en sån variant lite under hösten och satsar på VT-19. Ja, tankarna snurrar..:-)

   Återkommer säkerligen med fler funderingar så tack på förhand och ha det härligt!

   Mvh
   Malin

   Radera
  3. Ja, visst blir man glad när det bara försvinner, har hänt mig med.

   Och tack för komplimangen! Du vet att skolinläggen är samlade under en etikett? Och du kan även söka på Spanska skolan, jag försöker skriva samma rubrik och sedan numrera, ska snart posta nr 15. :)

   Misstänkte att det var fullt i de svenska skolorna. Det finns så klart även norsk, finsk, dansk, engelsk, fransk, internationell ... Om hoppet skulle kännas för stort, tänkte jag. Förutom språket så är det ändå ganska lika, tycker jag. Men visst finns det skillnader.

   Sonen hade Martha som kom hem till oss under hela sommaren. Tror det hjälpte en del, han var ju heller inte helt nybörjare eftersom han läst tre år i Svenska Skolan (inte för att det räcker men i alla fall något). Era barn är dessutom i en långt bättre ålder, sonen började ju högstadiet, era barn skulle gå i mellanstadiet, och det är ju skillnad precis som i svenska skolor.

   Välkommen åter!

   Radera
  4. Toppenbra med etikett����

   Barnen är taggade på att börja spansk skola ”om de får prata engelska också”..:)

   Har dragit igång processen, vi får se var vi landar.

   I denna vargavinter känns det extremt lockande med värme m.m.

   Tack!
   Hörs igen:)

   Radera
  5. Men vad roligt att de känner så! Det gör ju genast livet lite enklare. :) Då ska ni se om ni hittar någon spansk skola som är bilingual. Det innebär att några lektioner hålls på engelska. Men räkna inte för mycket på det. Sonens engelska är ju i topp i jämförelse med hans klasskompisar. Jämför jag min egen engelska (som var i topp i min klass när jag var 13 år) så är han lååångt före mig. Barnen utsätts för så mycket mer. Så sätt barnen i kurs, visa dem Duolingo och Memrise som app eller på dator. Titta på Extr@ på Youtube, leta böcker på enkel spanska på bibblan eller bokhandeln. Ordförråd och hörförståelse är det jag upplever som svårast.

   Hälsningar från ett i dag soligt men blåsigt och kallt Spanien!

   Radera
  6. Hej!

   Ja, det känns ju superbra:)
   Ska söka vidare! Vi åker ner över påsk men då är det ju mycket som är stängt för påsklov. Tänkte dock passa på att kolla runt lite mera.

   Toppen, tack för tips!!

   Ha det gott:)

   Radera
  7. Det låter ju som en jättebra plan. Hälsa dina barn att det finns flera kommunala tvåspråkiga skolor för elever i deras ålder här i Benalmádena! :)

   Ha det bra!

   Radera
  8. Det ska jag göra, tack:-)

   Vi hörs igen, ha det bäst!

   Radera
 9. Hej igen!

  Hur hittar jag lättast de här tvåspråkiga skolorna? Tycker att jag bara hamnar på Svenska skolan hur jag än söker..:)

  Visst är det sista Mars som gäller för ansökan till kommunal skola? Känns halvdant för barnen att börja efter jul..

  Har du fått något intryck av brittiska privatskolor? Vad jag kan läsa mig till så finns det en del spanska familjer som sätter sina barn där?

  Ha en fin dag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du tvåspråkiga kommunala? Om du på denna länk
   http://www.juntadeandalucia.es/educacion/educasig/escolarizacion/?delegacion=29# fyller i t ex Benalmadena på municipio, jag tror du måste fylla i område också (ta nåt bara) samt Primaria så kommer du få upp olika skolor. Om du klickar på de små husen på kartan kommer det upp en ruta och under flik Oferta står det sedan under Pluringisimo.
   Och ja, du har till och med 31 mars att ansöka.

   Jag vet inget om de brittiska, egentligen. Vet bara att de är typ dubbelt så dyra som Svenska Skolan.

   Lycka till!

   Radera
  2. Tusen Tack!

   Oops.. ok:)

   Tackar!

   Radera
  3. Hej, jag googlade om kommunal tvåspråkiga skolor och fick fram din blog. Jag har försökt söka på ovanstående sida utan framgång. Mijas och Benalmadena i första hand för pojke 12 år, fyller 13 år i sommar. Berätta gärna vad du mer vet om dessa skolor. Tack.

   Radera
  4. Då ska han alltås enligt spanska skolan börja i åk 8 i höst, dvs 2 ESO. Han går i dag i 6:an, va?

   Här är det jag hittade, dessa är sk tvåspråkiga spa-eng.

   Benalmadena
   http://www.iesbenalmadena.com (där går sonen, ca 600 elever)
   http://www.iescerrodelviento.com (högstadie och gymnasium m ca 1200 elever)
   http://www.albaytar.es/
   http://www.colegiomaravillas.com

   Mijas
   http://www.ieslaslagunas.es/
   http://www.iessierrademijas.es
   http://www.iesvegademijas.es/wordpress/
   http://www.iestorrealmenara.es

   Radera
  5. Tack så jättemycket för hjälpen. Ja, han går i 6:an nu. Vi har försökt att få fram info. men utan resultat. Går skolsidorna att läsa på engelska? När jag sökte på länken ovan med område ex. Benalmadena och ESO så funkar det ej. Vad gör jag för fel? :-) Hur gammal är er son? Hur fungerar en sån här skola jämfört med det vi svenskar är vana vid? Klarar han sig med engelska till de lärt sig mer spanska? Vi flyttar ner i juni, går det ändå att kontakta skolorna och kolla om de har plats inför hösten? Är så tacksam för all hjälp. Vår son är flytande i engelska då han gått sedan årskurs 4 i Int. Engelska Skolan här i stockholm men de brittiska skolorna är alldeles för dyra./Marie

   Radera
  6. Nej, han kommer inte att klara sig på engelska även om det så klart hjälper honom. Läs gärna mina andra inlägg om skolan, du hittar dem under flik Skolan eller så skriver du Spanska skolan i min sökrutan. Har skrivit 15 inlägg om det.
   Och nej igen, du hittar inte mycket officiell info om skolan på engelska.
   Jag råder dig att kontakta skolorna, de har alltid någon som du kan prata engelska med. Be om att få komma och besöka, det kommer du att kunna göra först efter Midsommar, när skolorna slutat. Du får inte komma in så länge där finns elever.

   Börja med spanskan NU! Det gäller hela familjen. Eftersom han är flytande på engelska har han nog inga större problem att använda sig av t ex Duolingo och Memrise, när han kommer ned skaffa en privatlärare eller något så han kommer igång.

   Om att söka efter skola på länken så kan det vara det att du måste fylla i en gata, jag bara tog någon från området som jag hittade på Google maps.

   Radera