torsdag 26 oktober 2017

Ett kriminellt förflutet?

Som jag förstår det så blir det bara vanligare och vanligare i Sverige att man vid anställning på nytt jobb även ska överlämna ett utdrag ur belastningsregistret, dvs om man är dömd för något brott. Hur man får tag i ett har tydligen ändrats för förr kunde man beställa enkelt och kostnadsfritt per telefon med automatsvar eller via internet och så kom det hem i brevlådan efter några dagar. Numer ska man fylla i en blankett som ska signeras och skickas in. Efter ca två veckor kommer det till mantalsskrivningsadressen. Ja, om PostNord nu sköter sig - de verkar haft lite trassel med det mesta den senaste tiden.

(Som en parentes såg jag att det finns företag i Sverige som hjälper till att fylla i blanketten åt en, den skickas till hem med ett förfrankerat kuvert, bara att skriva underblanketten och lägga på lådan. Kanske bra om man inte har en skrivare men man kan nästan köpa en skrivare för vad de tar betalt för tjänsten. Hatten av för företagsamheten, dock!)

I Spanien finns samma system med att få ett utdrag ur belastningsregistret. Vid en anställning ska man kunna överlämna ett Certificado de Antecedentes Penales och så klart är det inte bara att knappa in sitt personnummer eller NIE så kommer det i låddan. Nej, tågordningen är ju lite annorlunda här. Det fick jag erfara då certifikatet efterfrågades vid den anställning jag nu har här i Spanien.

Det finns några varianter på hur man kan gå till väga. Man kan beställa den med e-legitimation men eftersom jag ingen spansk har föll det ju bort. Man kan även skicka in blanketten Modelo 790 per post och få den levererad per post men jag vet just inte om spanska Correos är så mycket bättre än PostNord.

Man kan även åka till Oficina Central de Atención al Ciudadano i Madrid eller Gerencias Territoriales, kontoren i provinserna om det är närmare. Där fyller man in blanketten, går till en bank och betalar och sedan återvänder man till kontoret för att där få certifikatet. Det där lät tidsödande ...


Vad jag gjorde var att jag laddade ned Modelo 790 från internet (blanketten som finns på spanska och engelska förses automatiskt med ett eget löpnummer så ska flera personer be om certifikatet måste det laddas ned en för varje) och fyllde i blanketten på datorn. Inga svårigheter, de vill ha information om namn, adress, NIE, var man är född, föräldrars förnamn, varför man vill ha certifikatet, hur man betalar de 3.74 € (kontant eller från bankkonto) som det kostar att få det. Blanketten skrev jag sedan ut (det är tre blankettsidor men den är bra gjord så man fyller bara i på en sida så fylls de andra i automatiskt) och med den i handen gick jag till banken. Den första banken jag gick till hade datatrassel så de bad mig komma tillbaka en timme senare, den andra banken hade kö nästan ut till gatan. Men jag ställde mig där ändå, lämnade när det var min tur över papperen som ögnades igenom, betalades och stämplades. Två av exemplaren fick jag tillbaka, ett behöll banken.

Med de två kvarvarande blankettsidorna åkte så mannen min och jag in till Málaga någon dag efteråt, snurrade runt 30 minuter för att leta efter en bra parkeringsplats, hamnade till slut i parkeringshuset vid hamnen igen. Hamnar alltid där ... Men det var en kort och vacker promenad under pergolan vid hamnen i det vackra vädret så det var njutbart! Två trappor upp på Avenida Manuel Agustín Heredia 10 i Málaga klev vi så in på Gerencia Territorial de Judicia. Där var det fullt! Det kändes som världens oordning men jag fick på en gång lämna över det ena av papperen tillsammans med mitt pass (hade gått bra med nationellt ID-också) och NIE-kortet, det där gröna residenciakortet.till den glade och trevlige säkerhetsvakten bakom disken. Sedan stod vi och väntade i ca 15 minuter ...

Den här lappen satt uppsatt på flera ställen i den lilla lokalen:
Vänligen var tysta, vi arbetar för er. Tack.
Tror inte alla är läskunniga, tyvärr.


... tills en kvinna ropade upp mitt namn (eller snarare alla namn, jag har ett gäng och det är lika intressant varje gång att höra hur de uttalar dem, särskilt det förnamn som börjar med H) så jag kunde få tillbaka pass och kort samt certifikatet.


Puh! Det var tomt! Och titta där längst ned! Ingen stämpel! Ingen signatur! Spanjorerna som är tokiga i sina stämplar!


Jag säger ju det, spanjorerna kan de med. Ibland. När de vill.

Med det nyutskrivna certifikatet i handen tog vi en kaffe i det vackra vädret och njöt av utsikten vid hamen innan vi åter begav oss hemåt. Väl hemma skannade jag in certifikatet och mailade över det till kontaktpersonen på företaget som ville anställa mig. Originalet är mitt, det har jag nu satt in i Tjocka pärmen.

Det där gick rätt smidigt, ändå! Hade jag haft spansk e-legitimation och litat till posten så hade jag kunnat göra det utan att åka någonstans. Nästan lite konstigt att man i Sverige inte kan be om ett utdrag med e-legitimation. Undrar varför ...

14 kommentarer:

  1. Oj! Det var nog väldigt länge sen jag sökte jobb nånstans, för ett utdrag ur belastningsregistret har jag aldrig behövt lämna ifrån mig. Kanske tur det? Haha! Nejdå. Jag tror inte att jag har några noteringar där. Eller? Kanske borde jag söka jobb för att få det kontrollerat... ;-)

    Stort GRATTIS till din friskrivning :-D

    PS: Jag har mer och mer börjat använda mig av mitt andranamn här (som är först av dom två namn som jag har, och det har ställt till STORA problem exempelvis i USA. First name och given name... men nu spårade jag ur igen). Mitt förstanamn är nästintill omöjligt att uttala för spanjorer då det innehåller både J och H, som båda ska uttalas och J som Y i spanskan. Liz är lättare :-D

    PPS: Saknar dina svar på kommentarerna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag har lämnat det också. Söker man jobb på t ex Arlanda som mannen min gjort så vet man rutinen. Sedan finns det en del jobb där det kanske är vanligare med kriminella tendenser ...

      Saknar att inte svara. Har dock svarat på en del nu. Arbetar mig lite bakåt!

      Radera
  2. Verkar ha gått bra där, du fick ju ditt nya jobb:-) Kan inte låta bli att sucka lite med tillfredsställelse att det uppenbarligen fortfarande finns papperskopior någonstans. Jag menar pappersindustrin ska väl också få leva;-)

    Här i Sverige är det mest killar (diskriminering tycker jag) som får lämna bevis på att de inte är straffade. Som jag har förstått det är det mest förskolelärare och och lärare som får bevisa att de inte är pedofiler... Har dock inte följt hela historien...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja du papper ... Det är nog något århundrade kvar tills kontoren är papperslösa, helt papperslöst blir det nog aldrig för folk vill alltid pyssla och kreera. Men det är ju bra om man inte skriver ut av slentrian.

      Jobbar du med barn, inom vården eller med säkerhet tror jag det är väldigt vanligt eller till och med krav på utdraget. Det får man väl som medborgare vara tacksam för. Sedan har vi då det mer diskriminerande, kanske. Jag jobbade ju inom ett företag med golvläggning och jag tror att där kunde de be om att få det men jag som jobbade på kontor ombads inte. Misstänker dock att det ändå tyvärr finns en orsak till varför det är så så jag lägger ingen värdering vid det. Rycker det bara är trist att det ska behövas.

      Radera
  3. Vilka procedurer både i Sverige och Spanien.
    När jag började med lite volontärarbete i Thailand ville de också ha ett utdrag ur registret i Sverige. Det är några år sedan nu men då gick det snabbt, enkelt och var gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det var förr enkelt och snabbt. Men som vanligt har väl folk hitta "genvägar" och därmed har rutinerna ändrats.

      Radera
  4. Hur skulle samhället se ut om vi lät det enkla vara enkelt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen en massa arbetslösa och uttråkade människor på gatorna.

      Eller glada och kreativa, folk som har möjlighet att göra vettiga saker som passar dem inte bara för att klara vardagen.

      Svår fråga du ställer, Steve faktiskt. Det är ju inte så lätt som man vill göra det till alla gånger.

      Radera
  5. Fast i Sverige är utdraget kostnadsfritt (förutom kostnaden för frimärket då). Dessutom kan man ju skriva under blanketten, skanna in den på datorn och skicka elektroniskt via mail om man vill slippa posten. E-legitimation vore ju dock bra. Fattar inte varför det inte kan användas när det går bra i andra myndighetsärenden. Men det är väl för att ingen obehörig ska kunna få tag på känsliga uppgifter. Att skriva under med sin namnteckning känns ju "säkrare" än att enbart visa leg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, i Sverige är det kostnadsfritt om man vill ha ur det svenska belastningsregistret.

      Jag tycker att det känns säkrare med eleg, Polisen har nog inte koll på min namnteckning så vem som helt kan skriva under. Dessutom borde det gå snabbare för varje begäran ska ju behandlas med inskanning osv. Det kanske kommer ...

      Radera
  6. Lördag... Jag börjar bli lite godissugen? ;-)

    Haha! Nejdå, jag menar inte att stressa dig. Ville bara att du skulle veta att jag är här och tassar runt. Och att jag är godissugen :-D
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppsidejsi! Hade faktiskt gömt bort det ...

      Ska genast kolla om det finns något mumsigt ur veckan att bjuda på!

      Radera
  7. Jag säger som Ama det var ett tag sedan jag sökte arbete och har glömt bort allt pappersarbete. Ja, man har ju alltid tyckt att Sverige har varit ett byråkrati land men Spanien är mycket värre. Speciellt med alla deras stämplar och signaturer. Jag kommer ihåg när jag sökte arbete sist efter 15 års bortfall från yrkeslivet och då funkade det förvånansvärt bra. Förutom om att mycket hade förnyats och ändrats i arbetslivet. Jag har ju rest med min man och barn i 15 år och har varit hemmafru. Så att jobba för mig var en omställning i livet men väldigt bra. Hoppas att det går bra på ditt nya jobb🤗

    SvaraRadera
  8. Ja jag säger då det. Vilka procedurer (även om det gick rätt smidigt). Å att man kan behöva lämna ett utdrag från belastningsregistret i Sverige hade jag dålig koll på. Har aldrig behövt göra det hittills. :)

    SvaraRadera