onsdag 11 oktober 2017

Spanska skolan - del 10: Lunch

Klockan 11:15 ringer klockan i skolan och barnen rusar ut ur salarna. Inbillar jag mig i alla fall. Det är dags för den enda schemalagda pausen skoldagen erbjuder: 30 minuters lunchrast.

Vissa barn springer ned till cafeterian och köper en folieinpackad smörgås för 1 €, de allra flesta har med sig en macka i ryggsäcken och de sätter sig med sina kompisar någonstans på skolgården och äter det medhavda eller inköpta. Någon enstaka äter inget alls.


Sonen sätter sig med sina lunchkompisar, ett gäng spanska killar som går i någon klass över honom. Sonen har dessutom dragit med sig sin danske kompis från den extra spanskaklassen de går i, den som de har fyra timmar per vecka för att bättra på spanskan.

- Du gillar äpplen, va?! säger en av killarna till sonen och tittar på vad han jag har packat ned till lunch den dagen: en macka med ost och skinka, en liten tetra med äppeljuice, ett klyftat äpple och en påse med torkade äppelskivor sonen hittade i matbutiken. Oj, lite mycket äpple blev det!

Bild lånad från Mercadona

Jag brukar försöka att variera innehållet. En smörgås med ost och skinka brukar det bli, brödet är lite olika från dag till dag (så gott det går i Spanien). Äppeljuice har jag dock slutat stoppa ned, nu får han dricka det medhavda vattnet i stället för det åker annars bara fram och tillbaka i ryggsäcken. Äppelklyftor, morotsstavar, fruktyoghurt, paprikastavar, vindruvor eller några torkade aprikoser ... Jag försöker stoppa ned lite olika, jag berättar aldrig vad jag lägger ned utan jag vill att det ska vara en överraskning när han öppnar burken. Sonen gillar också att inte veta så han frågar inte innan.

Sonen brukar dock alltid försöka utöka överraskningsinnehållet i matlådan, helst med något med högre sockerhalt. Han tittar längtansfullt på butikens sortiment av "barer", dvs styckepackade bitar som ligger någonstans mellan chokladdoppat müsli och rent godis. Jag vägrar. Tvärvägrar. Det är bara socker och godis, precis som jag vägrar köpa alla dessa godisflingor som presenteras som frukostflingor.

Nu låter jag nästan sockerrabiat men faktum är att det är jag inte. Men vi kämpar faktiskt väldigt mycket och väldigt hårt för att begränsa det största sockerintaget till helgerna. Och det är inte så attans lätt!

Bild lånad från Lidl

Men det innebär inte att jag inte kan överraska honom. I fredags fick han en "bar" med müsli och äpple utan en massa tillsatt socker (aspartam och annat liknande sockerskit går helt bort!). Jag inbillar mig att det uppskattas mer om det är överraskande och oväntat. Jag köpte även något som ska vara som risgrynsgröt med kanel - som Risifrutti - och jag provade en av de fyra förpackningarna. Fy så söt! Äckelsöt! Nästan slängbar! Nä, den får han vid annat tillfälle. Bättre med sockerchock hemma än under en lektion. Egentligen borde man emellanåt göra lite egen risgrynsgröt, det är ju så himla enkelt gjort!

I går när jag promenerade hem med sonen så sa han att lunchkompisarna var lite avundsjuka på hans lunchlåda, de tyckte han fick "värsta lyxen"! Och här går jag och har dåligt samvete för jag tycker det är så dåligt och så enformigt, ser bara att det kan utvecklas och bli bättre ... Hitta på något mer matigt, någon pastasallad kanske?

I dag blir det ett stekt ägg i mackan. Det blir även en yoghurt och lite äppelklyftor - äpplena är supergoda just nu!

Men jag måste säga att sonens kommentar i går gjorde gott. Han får sitta där och må lite bra också med sina kompisar, han får gärna bjuda dem på äppelklyftor och byta morotsstavar mot apelsinklyftor!

✎...

Det är säkert olika mellan skolor i Spanien men generellt verkar barnen inte äta vanlig lunch så som den serveras i svenska skolor. I Spanien tar man med sig en mellanmålsmacka och sedan går man hem efter skolan för att vid 15-tiden äta en riktig lunch. (Har förstått att i vissa områden går barnen hem vid 14-tiden och äter lunch och sedan ska de tillbaka till skolan och fortsätta lektionerna fram till 17-tiden.)

Vissa barn kan dock inte gå hem för att äta lunch efter skolan, de kan då få äta den i cafeterian (om skolan har en comedor, matsal eller cafeteria - alla har inte det). Vid inskrivningen ska man då meddela detta och man betalar extra för att låta eleven få lagad mat varje dag.

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

10 kommentarer:

  1. Så kul att läsa om din vardag!
    Visst skiljer det sig en del med svenska förhållanden.
    Nu är vi geografiskt väldigt nära varandra. Har du tid så hör av dej!

    SvaraRadera
  2. Du är en bra mamma, sonen din måste vara helnöjd.
    ��

    SvaraRadera
  3. Kul för både dig och sonen med varierande lunchlådor. Och fint att kunna byta lite av matsäcken med andra.

    SvaraRadera
  4. Det är många roller du ska fylla för att sonens skolgång ska fungera bra. Och du fyller rollerna med råge tycker jag. Att sonen får sin lunchlåda beskriven som "värsta lyxen" förstår jag värmer modershjärtat.

    SvaraRadera
  5. Förstår att du var aningen stolt när du fick höra att sonens matlåda var"värsta lyxen".
    Rent allmänt kan jag säga att jag helt delar dina åsikter om socker eller sockersubstitut. Å det enda jag verkligen inte gillar med Spanien är att det inte finns müsli naturell utan hundratals varianter med miljontals ingredienser som jag inte vill ha.

    Kan tycka att det är ganska tidigt att äta lunch/mellanmål klockan 11:15. Jag menar i Spanien äter man ju lunch under siestan som tidigast börjar klockan 13:30.

    Kul att läsa förresten att sonen har fått så många kompisar på så kort tid!

    SvaraRadera
  6. Hurra för era lyxiga lunch-lådor :) Kul att du fick den positiva kommentaren till dig. En boost i lunch-lådeplanerandet! Heja!

    Sv:
    Att inte lägga sig i och fortsätta med sitt liv med inställningen att man gör det av respekt för alla är ju ett sätt. Ett sätt som ger lugn och ro (kanske) i ens eget liv. Många väljer det. Det hjälper å andra sidan inte en kotte.
    I förtryckares närhet är inte tiga guld ... inte för att man kanske får förtryckaren att ändra åsikt, men för att de förtryckta får höra att de inte står ensamma och utan medmänniskor.
    Ja, du har kanske levt ett skyddat liv - vilket inte är så vanligt som du kanske tror, tyvärr - och det är bara för mig att gratulera. Men från din privilegierade plats i livet kan du också göra skillnad för de som inte har det lika enkelt. Att vara vän med "avarter" men inte förstå deras vardag är kanske aningens respektlöst?
    Jag är helt för att vara mot andra som jag vill att de ska vara mot mig - därför står jag upp för de som behöver medkämpar, samtidigt som jag försöker att inte göra det med ilska och/eller förtryck. Dialog - en gammal fin metod - fungerar fint :) Har man en röst (som i tala och som i rösta) ska man använda den.

    ...tänker jag.

    SvaraRadera
  7. Hmm...jag fick lite flashbacks här till åren i England då döttrarna hade lunchboxar med sig. Deras skilde sig markant från klasskamraternas om jag säger så ;) Men jag erkänner att ibland på fredagarna föll den här mamman för bedjande ögon så det kunde hamna en påse med något fredagsmysaktigt i lådan, typ en liten påse chips, vilket var mer regel än undantag i alla andras lunchlådor - varje dag!

    SvaraRadera
  8. Bara en schemalagd rast på 30 minuter? Jag hoppas verkligen att det är fler raster som är lite typiskt spanskt oplanerade. Att vara på lektioner hela dan (nästan) helt utan andrum måste ju vara jättejobbigt!

    Lyx-lådor... Du kanske ska fixa såna och stå och sälja vid skolan? Kom ihåg att jag vill ha provvo för idén när pengarna börjar strömma in ;-)

    Ha en toppendag!

    SvaraRadera
  9. Jag kom även att tänka på när flickorna gick i engelsk skola. På skolan fanns det skolbespisning som kostade 1.20 pund. De åt 2 ggr/vecka riktig mat och fick matlåda resterande dagarna. I början skickade jag med nyttigt som frukt/grönsaker och smörgås. Efter att förstått att mycket inte åts upp eller slängdes så ändrade jag lite av konceptet. De flesta barn fick med sig en chipspåse, macka med nutella och en (nyttig) bar. Ja, så ibland slank det ner lite mindre nyttiga saker i boxen. Allt för att barnen ska äta upp och få energi🤗



    SvaraRadera
  10. Hej!
    Uppskattar din blogg o livet i Spanien som är ett favorit resemål för mig o min man. Det här med att äta vettig lunch är nog en svensk vana misstänker jag har en kollega från Norge hon o maken har varit här o jobbat i ca 5 år o barnen går i 6an o de är så glada o nöjda med att det serveras skollunch i Norge är det egen låda som gäller o likaså att på företagen har man oftast möjlighet till en plats med kyl o Micro osv att kunna värma riktig mat o ändå få matersättning på lönen dvs subventionerad lunch förr var det ofta rikskuponger men numera oftast pengar som betala ut på lönen utan skatteavdrag ligger runt 800kr/månad skattefritt så de som inte äter matlåda kan gå ut o ta endagens lunch. Svårt att variera en matlåda som skall vara kall till barn och ge energi för resten av dagen. Har inga bra tips men när mina var små o skulle ha lunch med sig på utflykter i skolan körde jag mkt pasta med rökt skinka o bröd o blandade ned paprika,lök o morot i den.
    Tack för en bra blogg o lycka till med lunchfantasin inte lätt.
    Hälsningar Birgitta S

    SvaraRadera