torsdag 15 februari 2018

Spanska skolan - del 13: Skolväskan

Att hitta den perfekta skolväskan är inte lätt! När jag gick i skolan på 70- och 80-talet så var det ju Kånken om man ville ha ryggsäck (lanserades 1978, läste jag nu, alltså två år efter jag började skolan). Det ville man inte så då var det väskor och bagar som gällde där man skulle slänga ned kläderna för idrott samt böcker för läxläsningen. Tunga väskor blev det ju äldre man blev och längre till skolan. Inte bra för en växande kropp, helt klart.

Mannen min tyckte att skolväska var för mesar så han hade en plastkasse. Det skulle vara just den plastkassen också, funkade ju inte med Tempo eller Domus eller så.

Som tur är har modet ändrats, ryggsäck är det första valet, det är snyggt och sportigt. Det är inte bara Kånken som gäller utan utbudet är stort. Än större här i Spanien, tycker jag.

Den här var ju cooool! Perona HEAD Skill - skulle jag vilja ha!
Men jag vågar inte beställa den på nätet där jag sett den,
jag vill klämma på den först.
Bild lånad från www.vivaecole.com

Vad som vi svenskar dock står och skakar på huvudet åt är att här har man inte bara una mochila, ryggsäck, utan man har även una mochila con ruedas, en ryggsäck eller väska med hjul som skolväska, som en kabinväska. Två små hjul och utdragbart handtag och allt.
- Tramsigt! sa jag när jag såg reklambladen inför den första skolstarten här i Spanien för tre år sedan.

Fast jag har tänkt om. Det är ju jättebra att kunna dra böckerna efter sig i stället för att släpa dem i en väska på axeln eller i en plastkasse i handen. Eller bara rakt upp och ned i handen för man har bara en chick liten handväska med sig där skolböcker inte får plats, den är ju för mobilen, läppglansen och solglasögonen. Nä, svenska skolungdomar är inte alltid de smartaste på jorden. Faktiskt.

Lånad från https://grupoeducativa.blogspot.com

Det finns dock en orsak till varför man ser de små spanska skolbarnen (eller deras far-/mormor) släpa på dessa stora skolväskor. Normalt har man i spanska skolor inte skolbänkar med låda eller ett skåp att förvara sina saker i. Nej, man har skolböckerna hemma och tar med sig det material man behöver för dagen.
-Va?! Inga skåp? sa jag undrande.
- Nej, det finns några få enstaka men då får man prata med AMPA, Föräldraföreningen, sa Sekreterare Fernando när vi besökte skolan.

Jag skakade bara på huvudet, mannen min var inte alls lika skeptisk.
- Vaddå, så där är det i Serbien också. Och det funkar ju!

Ja, visst funkar det. Jag har nog fått justera mina tankar lite för det finns faktiskt fördelar med detta systemet. Visst kan man glömma skolböckerna hemma men då kan man säkert få låna eller titta med en kompis. Man kan däremot inte glömma böckerna i skolan så man inte kan läsa på inför läxförhöret eller provet. Dessutom så lär sig barnen komma förberedda, se till att de har rätt saker med sig inför sin arbetsdag i skolan för annars blir det en plump i protokollet och därmed sedan i betyget. Det finns ytterligare fördelar och där håller nog lärarna i Svenska skolan i Fuengirola med: barnen behöver inte springa ut till (de alldeles för små) skåpen - alla på en gång - för att hämta rätt böcker och material, glömma hälften, springa tillbaka, knuffas och bråka. Och jodå, så här är det, säger fröknarna. (Eller var i alla fall när sonen gick där.)

Den stora nackdelen är ju så klart släpandet. Sonen har sex olika ämnen varje dag och därmed en bok på ca ett kilo i varje ämne. Sedan tillkommer ju pennskrin, anteckningsblock och pärmar med papper samt vatten och lunchlådan. Ryggsäckens vikt är lätt uppe i närmare 10 kg då. Det är tungt att bära, särskilt som delar av skolvägen är branta backar, vid läsårets första och sista två månader väldigt varmt också.

Bild lånad från www.pressreader.com

Men vad ska man göra? Så här är det trots att det finns mängder att läsa om detta och hur mycket barnen får släpa. Det enda vi kan göra är att köpa en bra ryggsäck. Vi har varit inne på en med hjul men sonen har sagt att han kommer inte dra den och då är det värdelöst för hjulen och handtaget väger ju samt att det är obekvämt med den hårda ställningen mot ryggen. Den första ryggsäcken vi köpte var i sig lätt men var inte bra för den fördelade inte tyngden, sonen gick dubbelvikt för att kunna bära utan att det skulle göra ont på axlarna. Väska två är egentligen en datorväska och den är mer vadderad och bättre ergonomiskt sett. Tyvärr såg jag att den hade börjat spricka i handtaget och i en dragkedja (nål och tråd har avhjälpt problemet just nu). Vi får väl se vad nummer tre blir för sort.

Tänk om barnen kunde få en eboksläsare i stället där studieböckerna laddas ned ... Det skulle kosta alla mindre i slutänden.


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

14 kommentarer:

 1. Där har du nåt att bita i, att reformera den spanska skolan.

  SvaraRadera
 2. Intressant! Känns ju lite synd att man ska behöva släpa så mycket ... fram för digitalisering säger jag! ;)

  SvaraRadera
 3. Alltså HEAD-ryggsäcken var ju hur cool som helst, men lär knappast rymma alla böcker sonen behöver för de dagliga lektionerna.
  Att släpa på 10 kg böcker i en ryggsäck låter inte bara komiskt utan totalt fel. Ryggen måste ju ta enormt stryk. Undrar varför han vägrar dra på en "rullande" ryggsäck?

  Du kanske kan "flörta" med honom och köpa en cool typ "rullande idrottsväska". Något som står ut och är "inne". Det skulle kan kanske köpa.

  PS. Nu förstår jag varför de flesta föräldrar skjutsar sina barn till skolan varje dag... Tycker dock om det spanska systemet med att bara böcker med mera som behövs den dagen ska vara tillgängliga. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den cool! Det finns en modell större också men jag hade redan sparat den där bilden då.

   Jag tror han tycker det ser löjligt ut. Men till saken hör att de som är skolväskor m handtag är för låga för honom, då måste vi titta på kabinväska, tror jag. Sedan förstår jag att drt är bökigt för vägarna är knögliga och små hjul är ju värdelösa då.

   Radera
  2. Om PS:et, det har dock nackdelen att om lärare n är borta kan de inte bara göra vad som helst. Eller jo ... Jag tror jag ska skriva lite mer om just det vid tillfälle. 😀

   Radera
 4. Ebokläsare...det ger ännu fler gamnackar.
  Tycker sonen att bokbärandet är ett problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mer än en vanlig bok. Jag ser det på oss alla tre att vi håller dem som vanliga böcker men våra surfplattor hålls annorlunda.

   Ja, han gnäller över att det är tungt. Såg även nu att det är många som klagar över detta, både barn och föräldrar.

   Radera
 5. Ryggan där är ju skitcool! Anders behöver snart en ny, jag tror jag ska lägga mig i... ;-)

  Här drar dom flesta skolbarnen runt på sina böcker, verkar vettigt tycker jag.

  Själv gick jag på mannen dins linje - plastkasse. Fast bara delvis, för mig dög vilken kasse som helst. Domus, Tempo, EPA, ICA... Jag var inte nogräknad :-)

  SvaraRadera
 6. Har sett många av dessa rullande ryggsäckar, men visste inte att de inte hade skåp för böcker. Förstår bättre nu.
  Ha en skön dag i solen!

  SvaraRadera
 7. Förstår att det måste vara jobbigt och tungt att släpa runt på alla sina grejer en hel dag. Var gör de av ytterkläderna? Hade nog också tyckt att en rullväska varit en bra idé, men samtidigt är det ju inte helt smidigt att dra dem över Spaniens knaggliga och smutsiga trottoarer. Vet ju själv hur bökigt det känns bara att dra resväskan några meter utanför flygplatsen! Ont i öronen får man av ljudet också! Älskar också att Spanien har ett så stort utbud på väskor. När jag gick i högstadiet hade jag en Eastpak Pad'n Pak-ryggsäck. Bra kvalité och supersköna axelband. Köpte en likadan rygga när vi var i Barcelona för ett tag sedan. Men om man har riktigt tung last och många grejer kanske en hiking-ryggsäck vore något?

  SvaraRadera
 8. Har förstått att det är liknande i stort sett världen över där man har böcker. I norge är det så också på många ställen Men kanske en rejäl fjällryggsäck skulle vara bra. Den är ju gjord för tung packning på så där en 15-20 kg och har bra "ram" som stöd för ryggen. Vet att många norska barn har just sådana. (Kanske har Decathlon några ergonomiskt bra och snygga.
  Headryggan är ju jättesnygg men jag undrar om den är så ergonomisk.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Jag hade en sån där "fjällryggsäck/vandringsryggsäck" av mindre modell när jag läste på universitetet och kan varmt rekommendera det. Det fanns ju inga skåp där heller, men ändå var man ju tvungen att släpa på ytterkläder, tunga böcker, matlåda, vattenflaska, dator osv dagarna i ända. Tyckte att det funkade jättebra. Precis som Ditte skriver är de ju gjorda för tung packning och är ofta väldigt ergonomiska/rymliga med bra axelremmar, bröstrem och många fickor. De finare märkena är dock ganska dyra men håller föralltid typ. Har fortfarande kvar min som jag brukar använda som resväska vid kortare resor.

  SvaraRadera