måndag 15 juni 2015

Kontraktsvånda

När man ska flytta in någonstans så är det ju lämpligt med kontrakt, det tycker nog de flesta. Framförallt är det ju vettigt när något inte går som planerat och det är ju inte alltför ovanligt. Så ett bra kontrakt är ju att föredra. Och lämpligen ska det ju vara bra för mig. Den som hyr ut tycker å sin sida att det ska vara bra för honom. Den ekvationen är inte alldeles lätt. Men i slutändan ska man väl kunna få till ett kontrakt som är lika (o-)gynnsamt för båda parter.

På något sätt...

Vi har alltså hittat ett sött litet hus, nr 19, som vi önskar hyra de kommande 12 månaderna. Vi var på visning i förra söndagen och någon timme efteråt sa vi till att vi ville ha det! Ibland går det undan...

- Vad trevligt! sa ägarna. Här är IBAN så ni kan betala en del av depositionen för att vi ska ta bort det från marknaden.
Så vi betalade det, skickade över alla dessa förbenade kopior på allt (saldoavier, deklarationer, pass, residencia och allt var det nu var) och ägarna i sin tur mailade över kontraktet. Eller förslag på ett, i alla fall.

Och så satte jag mig ned vid datorn och började plöja mig igenom 9 sidor kontrakt. På spanska. Google Translate i all ära, men vilka brister det har! Som mäklaren sa: It's a world of its own!

Va? Ska vi som hyr ta ut en hel villaförsäkring? Det räcker väl med hemförsäkring?
Men Communidad och fastighetsskatt måste väl ändå ingå i hyran?!?!
Vi ska väl inte stå för reparationer på poolen? Skötsel, men inte om pumpen går sönder...

Vi visade det för den sakkunnige som hjälpt oss med det lagliga i Spanien (NIE, residenca, företagsregistrering osv) samt för två kunniga, duktiga och spansktalande mammor i klassen (den ena är Fru Higuerón som jag nämnt tidigare) och de sa alla: skriv inte under!

Jag pratade med mäklaren och hon bad mig skriva ned i ett mail allt det vi inte förstod, alla kommentarer, krav och önskemål på ändringar och skicka det till henne. På kvällen var jag helt slut!

I fredags vid 12-tiden fick vi version 2. I grund och botten är vi egentligen överens, det är bara det att version 1 var så otydligt formulerad att det blev syftningsfel, t ex om vem som skulle betala vad. Ägarna har dessutom råkat ut för riktigt oturliga typer när de hyrt ut innan med saboterat hus som följd, folk som vägrat flytta ut, inte betalat för sig, domstolskostnader osv. Så på det sättet förstår jag att de verkligen vill skydda sig. Men vi måste också skydda oss!

Det måste ha bott engelsmän i huset innan...
Jag mailade omedelbums kontraktet till vår sakkunnige men han hade gått ut för helgen. Jag kallade honom för en hel del saker här hemma... Jag mailade även till Fru Higuerón som läste igenom och sa att nu är det mycket bättre, det var någon punkt kvar som hon inte gillade. Jag hade ett lång samtal med mäklaren och till slut så stod vi där i fredags kväll med pennorna i handen.

Igår var vi där med Fru Torreblanca med familj och drack bubbel medan de tittade runt. Nu ska vi "bara" fylla huset med möbler, trädgården behöver röjas lite. Och så ska vi komma överens om vad vi ska göra med dessa tingestar som lämnats kvar... De är så fula så de är roliga!

2 kommentarer:

 1. Har en kompis som fick sitt hus förstört efter att ha hyrt ut det. Det är många som inte vågar hyra ut av de anledningar du nämner. Är det en spansk grej tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min svärmor hyrde ut sin lägenhet ett halvår, i Stockholm. Den var inte rolig efteråt... Killen som hyrde var svensk om jag minns rätt.

   Men jo, vi tror att de som förstörde huset var spanjorer. Kan inte förstå hur man tänker när man gör så.

   De sista att hyra innan oss (engelsmän av namnen att döma) hade bara bott där i fyra månader men inte städat något alls under denna tid. Det var tydligen en svinstia.

   Radera