söndag 7 juni 2015

Uppsägningstid vid långtidshyra

I Spanien så tror jag mig har förstått att det är sällsynt med den typ av uthyrning som finns i Sverige, dvs tillsvidare. Här har man delat upp det i korttidsuthyrning och långtidsuthyrning. Men som sig bör i Spanien så verkar det finnas en viss förvirring här med, för om man kontaktar en mäklare eller tittar på annonser så kan du klicka i semesterhyra (corta temporada eller temporada vacacional) eller långtidshyra (larga temporada). Semesterhyra säger sig ju självt, det är en vecka eller så, har man tur kanske t o m under en hel sommar. Långtidshyra verkar man här kalla det som är längre än den där semestern men man hyr inte längre än 11 månader i stöten. Det har något med besittningsrätten som jag inte riktigt har försökt sätta mig in i. Jag vet bara att här i Spanien är det väldigt svårt att vräka någon.
Men när man börjar prata juridiskt så är allt som hyrs under ett år korttidshyra och från ett år och längre så är det långtidshyra. Så det gäller att veta vad man avser när man hyr eller hyr ut.

Sedan har vi det där med att man betalar en depositionsavgift, det har jag skrivit om här och vidare här.

Så som vi tidigare har fått det förklarat för oss så skriver man alltså på ett kontrakt för (långtids-)hyra på 11 månader. Om vi önskar avbryta det i förtid fryser depositionsavgiften inne och dessutom så måste man betala de resterande månaderna för hyrestiden. Dvs om man flyttar i den sjunde månaden så måste man ändå betala för månad åtta till elva - mycket pengar för ingenting. Det gör ju att man sitter "fast", man vill ju inte gärna betala dubbelt.

Men vad alla runt omkring oss har glömt att berätta är att i början av juni 2013 trädde en ny lag i kraft i Spanien. Där har du som hyresgäst rätt att efter sex månader avsluta kontraktet med en månads varsel och du ska få depositionen tillbaka. Ja, under förutsättning då att allt är i skick och ordning vid överlämnandet så klart.
Hyresvärden har å sin sida rätt att också avsluta avtalet i förtid men måste säga till två månader innan.
Men säg då att man har skrivit ett kontrakt på 11 månader, måste man betala för resterande perioden? Nej, det är inte säkert. Hur mycket man som hyresgäst ska kompensera hyresvärden för får man komma överens om (om det inte redan är reglerat i hyresavtalet). Det innebär ju att man som hyresgäst faktiskt kan slippa betala en hel del pengar!

Varför är detta något som det inte pratas högre om? Varför får man inte den informationen som hyresgäst? Detta är ju sådant som man kanske bör skriva in i hyresavtalet, komma överens om i förtid så man slipper tjafset när man väl står där. I början är ju alla vänner men sedan... Inte lika säkert.

Hoppas att jag fick all information rätt nu. Jag hittade lagen (se nedan), den är ju så klart på spanska men vår revisor har även förklarat det för oss.

Källa: boe.es

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar