tisdag 27 september 2016

Det här med uppdateringar

Uppdateringar har verkligen två ansikten. Jag tänker främst på uppdateringar av datorer nu.

När jag skaffade den här datorn i vintras bestämde vi ju att på en gång uppdatera till Windows 10 och det var ju en alldeles egen historia, det. Hela den här datorn är en egen historia, den har saker för sig som jag inte riktigt greppar och det är inte så att jag kan se någon tråd i det hela heller. Nu är ju datorn svart så röd kan den ju inte vara.

Därför tänker jag alltid att jamen vad bra, det kanske löser sig vid nästa uppdatering! Ansikte nummer ett är alltså förhoppningen om att buggar fixas. Vill inte ha en massa kryp i datorn. Uppdateringar kommer ju lite då och då men än har jag inte riktigt sett någon skillnad. Mest har det väl uppdaterats grejer där inne som man inte fattar ett dugg av, inga nya roliga appar, funktioner eller skärmbilder. Jag hoppas dock alltid på att ansikte nummer två inte visar sig, dvs nya buggar på grund av uppdateringen.

Jag hade under gårdagen fått en avisering om att uppdateringar hade laddats ned och omstart behövdes. Så därför stängde jag av datorn innan jag gick och la mig, inte alltid jag gör det. Stänger av datorn alltså, lägga mig brukar jag göra.

Den där uppdateringen hade jag glömt bort nu när jag i dag skulle sätta på datorn för att ta tag i ett mail jag sett via telefonen (gillar inte att svara där, framför allt inte jobbrelaterade mail). Datorn påminde mig dock snällt att den skulle uppdatera, att jag inte fick stänga av, att det kunde ta ett tag, att den skulle starta om datorn några gånger.

Normalt brukar det ta en minut eller två, i dag tog det närmare två timmar!

Nu hade jag inget brådskande att göra, det var mest irriterande. Jag hade dock planerat min tid annorlunda och satt igång detta tidigare på morgonen. Men tänk er skräckscenariot att man precis innan man ska till flygplatsen sätter på datorn för att skriva ut biljetterna och möts av meddelandet att det kommer ta ett tag!

Snälla Windows-medarbetare! Kan ni inte på förhand informera om det är en stor uppdatering och att det kommer ta timmar! (Som att de skulle läsa min bogg...?!)

Vänta, jag har för mig att jag har sett att det finns en feedback-app. Man kanske skulle premiäranvända den!

En stund senare ...

Feedback inlämnad.

16 kommentarer:

 1. Sånt är livet med dator. Oftast bra och till stor nytta, men stundom ett gissel.Problem och fördröjningar uppstår dessutom ALLTID vid fel tidpunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för egentligen är det väl aldrig rätt tillfälle med en fördröjning! Jo, det skulle väl vara när vi var på Mallorca och skulle hem, planet stod trasigt i Stockholm så vi fick en extra baddag på Mallorca samt pengar på det. Stackarna i Stockholm fick en dag mindre...

   Radera
 2. Dom är allt lite scary dom där uppdateringarna. Min telefon stendog vid en sån där uppdatering som gick åt skogen, och det tog lååång tid innan vi (nåja, Anders) fick tillbaks den till normalläge igen. Nu har den hållit på att vela uppdatera i ett par, tre veckor. Men se, det får den inte. Vill inte göra det när jag inte är på hemmaplan, telefonen är bra att ha!

  Irriterande att den påminner mig VARJE gång jag läser upp den... I-landsproblem, men irriterande likafullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en sak om man kan välja men när den uppdaterar utan att man bett om det, då blir man lite sur! Och jag förstår att du avvaktar tills ni kommer hem.

   Radera
 3. Bökigt och trist!Inte alls vad man önskar!
  Jag har en MacBook Air och den är i princip självgående.
  Enda gången den krånglat är när batteriet behövde bytas och jag fick ha den i ett eluttag för strönförsörjningen tills bytet blev gjort i Applebutiken i Täby.
  Har en pc hemma, som jag oftast inte använder och där är det uppdateringar med omstart både nu och då.
  Bra att du lämnade feedback! Kompensation kanske kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, någon kompensation är inte att vänta, man får inte ens svar på feedbacken. Men jag har i alla fall sagt mitt!

   Radera
 4. Min pappa hade stora bekymmer när hans dator skulle uppdateras. Han var så bekymrad att saker hade försvunnit. Förmodligen hade han tryckt på någon knapp han inte skulle ha tryckt på. Tänk ibland har tekniken sitt eget liv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det där med att kolla vad som installeras extra också, tas bort eller ändras... Alltid lika spännande!

   Radera
 5. Kanske samma uppdatering som jag "råkade ut för" häromdan? Det tog tre timmar och sen fick jag beskedet "uppdateringen misslyckades"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja! Det var du! Visste att det var någon som haft en stor uppdatering som trasslade men jag kom inte ihåg vem. Sorry. Hoppas det löste sig för dig sedan.

   Radera
 6. Precis som Freedomtravel skriver i en kommentar så tror jag att ni råkade ut för samma automatiska uppdatering. Jag bara hatar uppdateringar som lamslår både mig och datorn. I mitt fall uppdaterades Windows under natten då jag ofta inte stänga av datorn utan bara låter den "vila". Så jag fick "bara" starta om datorn sedan, men då hängde sig allt och var dött. Då kopplade jag loss batteriet, satte dit det igen. Sedan dess funkar allt igen. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad ska man säga. Suck. Jag trodde ju att jag hade haft min uppdatering för den pillrade med något för några dagar sedan men nähäpp. Det kan alltid bli värre!

   Fast nu är det lugnt.

   Tror jag.

   Radera
 7. Jag gillar inte teknik och teknik gillar inte mej, så är det!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hönan och ägget! Men jag tycker egentligen att det är rätt kul. Men det får inte krångla! I dag var det mannen mins tur att göra den stora uppdateringen, det tog bara en timme eller så. Och så var han väl lite mer mentalt förberedd än vad jag var.

   Radera
 8. Datorer, precis som all annan teknisk utrustning, ska bara fungera!!

  SvaraRadera