Efter några timmar på Nikola Tesla-museet skulle vi vidare in till Belgrads andra sevärdheter. Men först behövde vi fylla på våra energibehov efter att ha titta på så mycket om elektricitet och energi.
Vi gick förbi ett litet bageri på Bulevar kralja Aleksandra 48, Pekara Nesic (pekara betyder bageri), med några stolar och bord utanför och det såg så gott ut i skyltningen så där stannade vi.
Denna dåliga bilden är en skärmdump från Google Maps. Bättre än inget, tänkte jag. |
Egentligen var det nog så att vi gick förbi bageriet, såg allt det lockande som låg där vilket gjorde att sonen vägrade gå en meter till!
- Stopp! Stanna! Måste ha!
Han skulle ha minst en av de där brödpinnarna som såg ut som förvuxna salta pinnar. Det var kanske lämpligt stoppa något i magen på oss alla fyra, kände vi. Och dricka! Det var ytterligare en varm och fuktig dag.
Så vi gick in och där fanns det ännu mer läckerheter!
Tyvärr tog jag inte kort på allt det som vi såg och det som vi till slut vräkte i oss. Så himla synd för det var såååååå gott! Personalen var jättetrevlig och skrattade åt våra dräglande blickar.
Vad vi kom ut med på kaffebrickan var två av de där brödpinnarna där den ena var naturell och den andra var som ett vitlöksbröd. De var alltså inte hårda och torra utan mumsigt färska. Vidare köpte vi några andra "stänger" där en var fylld med potatis, nummer två med kött och den tredje med ost. Det är lite svårt att förklara men det är som rullar av filodeg med ost och fyllningen. Lite som burek, om det hjälper. Svärmor vet nog vad det heter så jag kan lägga till det.
Lite så här såg de ut men bara hälften så breda. Bild lånad från online.idea.rs |
Till sist så var det så klart varsin liten chokladpralin och det var ju inte som en bit ur en Aladdin-ask utan här var det handgjort i butiken. Små riktiga delikatesser!
Tre kaffe och en citronjuice. Tror det mycket välsmakande kalaset kostade ungefär 80 kr, jag minns inte exakt men i de faggorna. Det var väl vad man i Sverige hade fått betala för endast chokladbitarna.
Kan bara (ännu en gång) konstatera att serberna kan det här med bakverk!
Jösses vad gott! Tur att jag snart ska få frukost :-)
SvaraRaderaHa en skön fredag (som jag har hört att det tydligen är?) :-)
Ja, och inte har jag varit på någon marknad jag heller!
RaderaSer ut och låter som att det finns en massa godsaker! Och burek brukar ju i alla fall vara smaskens :)
SvaraRaderaJa det är supergott!
RaderaKlart man måste ha lite /mycket i magarna när man varit på museum och laddar inför nästa sevärdhet.
SvaraRaderaAllt verkade väldigt gott ohc jag had emed glädje provat lite av varje. Helt klart. Och prisvärt definitivt, billigt.
Men kan tänka mig att kanske lönenivån också är betydligt lägre än hos oss. (Hade du handlat motsvarande i Stockholm s innerstad hade kalaset kostat några hundra....)
Ja, lönenivåerna är nog skrämmande låga. För serberna är det så klart väldigt dyrt utomlands.
RaderaMums! Matiga "sötsaker" är helt i min smak, då jag ogillar "riktiga" sötsaker. 80 kronor - OMG! I 08 hade du med lite tur fått en cappu och en minifralla fått för det priset - för en person alltså. Serbien verkar vara en pärla och matutbudet somt priserna påminner mycket om Polen och landets utbud kan jag säga.
SvaraRaderaJag tycker ju att de riktiga sötsakerna slår de spanska dito. Mycket nötter!
RaderaDu beskriver bageriet och dess utbud så vackert så jag blir sugen på bakverk redan nu, innan jag ätit min lördagsfrukost.
SvaraRaderaHaha, D fixade nog något riktigt mumsigt åt dig!
RaderaBland det bästa med att resa är ju fikat på nya platser :)
SvaraRaderaJa, det är ju en av de bästa sätten att uppleva världen omkring oss!
RaderaÅh, nu drog det verkligen i Europatarmen! Dessa underbara bakverk och kaféer som finns i södra Europa...nom nom!
SvaraRadera